Forum: Książka kucharska
Może znacie coś z kuchni tureckiej
…taką mam ochotę, a nie wiem jak się zabrać.
Udało się, jest kruszynka!!!
Betsi
…taką mam ochotę, a nie wiem jak się zabrać.
Udało się, jest kruszynka!!!
Betsi
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
3 odpowiedzi na pytanie: Może znacie coś z kuchni tureckiej
Re: Może znacie coś z kuchni tureckiej
KEBAB – SZASZŁYKI MIĘSNE Z BARANINY
1 kg mięsa baraniego bez kości
2 cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
2 łyżki mleka
2 pomidory
2 strąki zielonej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz
Mięso pokrój na równe kawałki wielkości “dużego kęsa”, po czym włóż do marynaty przygotowanej z oliwy, drobno poszatkowanej cebuli, skórki cytrynowej, mleka, pieprzu i soli.
Wstaw do lodówki i pozostaw baraninę w marynacie na około 10-12 godzin. Pomidory i paprykę pokrój na kawałki nadające się do nabijania na szpikulce do szaszłyków. Przygotuj szaszłyki, nabijając kolejno paprykę, pomidory i kawałki mięsa wyjętego z marynaty.
Gotowe szaszłyki przypraw solą oraz pieprzem, ułóż na rozgrzanym grillu lub ruszcie w piekarniku, piecz do miękkości, przez około 15 minut, obracając w trakcie pieczenia, aby potrawa jednakowo zrumieniła się ze wszystkich stron. Serwuj z dodatkiem ryżu i sosu czosnkowo-jogurtowego.
Ewa i Julka (15.07.2002)
Re: Może znacie coś z kuchni tureckiej
POTRAWKA Z KURCZAKA Z RYŻEM I MIGDAŁAMI
40 dag filetów drobiowych
40 dag ryżu
1/3 kostki masła + 2 łyżki
3 szklanki bulionu drobiowego
10 dag obranych migdałów
1 szklanka mrożonego groszku
szczypta szafranu
Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Opłukany i osączony ryż zeszklij na maśle, po czym zalej bulionem dodaj szafran i zagotuj.
Po chwili dodaj do ryżu groszek, migdały i filety, posól do smaku, wymieszaj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem aż bulion zostanie wchłonięty przez ziarna ryżu.
Następnie zestaw w ognia i odstaw na 5 minut. Przed podaniem dodaj do potrawy 2 łyżki masła, wymieszaj i niezwłocznie serwuj.
Pycha i bez tego szafranu.
Ewa i Julka (15.07.2002)
Re: Może znacie coś z kuchni tureckiej
Przeglądnij tą stonkę
Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003
Znasz odpowiedź na pytanie: Może znacie coś z kuchni tureckiej