no to podaje przepis na muffiny wersja słodka
składniki suche:
250 gr mąki tortowe
170 gr cukru (ja daje mniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
skłądniki mokre
250 ml mleka
90 ml oleju (najlepiej z pestek winogron)
1 jajo
bierzemy dwie miski, w każdej z nich mieszamy osobno składniki suche i mokre, jeśli chcemy dodac jakies owoce, rodzynki, czekolade, kakao itp. dodajemy zawsze do miski ze skłądnikami suchymi, jeśli zas dodajemy np. olejek waniliowy albo jakiś inny do miski mokrej.
jak juz mamy wymieszane (mieszamy łyżką – żadnym mikserem!!!, wystraczy klika razy zabełtac) wlewamy zawartośc miski mokrej do miski suchej i znowu kilka razy bełtamy łyżką – tak żeby zostały grudy i nie dobrze wymieszana mąka
blache – muffinową smarujemy oliwą (ja mam taką w sprayu) nakładamy do każdej przegrudki ciasto tak ok 2/3 pojemności i do pieca.
piec nastawiamy na 190-200 stopni (góra i dół w elektrycznych) i pieczemy 20 minut –
e włala
bon apetit
84 odpowiedzi na pytanie: MUFFINS – espeszyli dla avinion
dziękiRadocha
dziękiRadocha
na pewno jutro zrobię Kciuki
Buziaki
a masz blache do muffinów?
to porcaj na całą blachę na 12 muffinów….
Agata Hyhy, ja tylko dopytam – wstawiasz do nagrzanego, tak? No i czy piec na termoobiegu czy raczej grzanie góra-dół?
a mogą być papierowe papilotki?
chciałam tak na próbe na szybko kupić…Hmmm…
Ja piekę w tych papiórkach,
ale trochę mi się koślawią Hyhy
wstawiam do nagrzanego…..
bez termoobiegu – góra i dół…
no właśnie tego się obawiałam i odrazu nabyłam blachę…..
można jeszcze do miseczek żaroodpornych wlac takich małych…. ale nie wiem ile wtedy musiałyby siedziec w piecu????
mam bardzo podobny przepis ale zawsze daje olej do mufinek,
i robie jej z lukrem z wierzchu sa smaczniejsze jak dla mnie
ten mój przepis też przewiduje olej 🙂
Dopiero zobaczylam. Napewno wyprobuje, ale na ten weekend pelen u mnie gosci na chrzciny kupilam juz dwa opakowania takich z dr. Oetckera. Ale wole jednak robic od podstaw ciasta jak mala ma je jesc. Wyprobuje w tygodniu.
ja mam formę silikonową na 6 muffinek. kiedys nalewałam prosto do tej formy ale teraz wkładam papilotki i dopiero nalewam ciasto. nie koślawią sie i są super.
mąż kiedys w samych papilotkach upiekł to mieliśmy ubaw bo wyszły placuszki :D:D
wiem,wiem ze olej ale jakos tak samo mi sie napisalo 😉
ja najlepej lubie jednak z roztopionym maselkiem zamiast oleju
za dużo roboty jak dla mnie…:)
Takie wlasnie robie od jakiegos czasu.
Tylko, ze do skladnikow mokrych dodaje torebke na wpół rozmrozonych wisni – razem z sokiem (jak nie mam wisni, to sliwki, truskawki itp).
Takie owocowe są moim zdaniem najpyszniejsze, bo są wilgotne, nie przesuszone.
Wlasnie blacha muffinek siedzi w piekarniku 🙂
ja tez dzis zrobie chyba a co 😉
moze z szuszonymi zurawinami i czymes tam jeszcze 🙂
Podnoszę, bo robię czasem i ze 2 razy w tygodniu… Pyszne są 😉 Szczególnie bananowo-kakaowe
I poproszę jeszcze przepis na wersje słoną 😉 A co
Ja dzielę takie ciasto muffinowe na dwie części.
Do jednej daję kakao (ok 2 płaskich łyżek) i jagody…
Jasne ciasto wykładam na dno, a następnie daję ciemne z jagodami.
podnoszę, bo mam zamiar jutro zrobić
Znasz odpowiedź na pytanie: MUFFINS – espeszyli dla avinion