ja tu poczatkująca… robiłam dopiero trzy razy i to na oko.
generalnie zasada prosta
szykujemu oddzielnie suche czyli
szklanke mąki
cukier (jak na słodko) – w przepisach MM sa 3 łyzki frukotozy i to jest mało słodkie. cukru nie wiem ile – pewnie więcej
soda lub soda z proszkiem – 1 łyzeczka
do tego dodatki suche co kto lubi – kako, cynamon, czekolada w kawałeczkach, orzechy, bakalie, owoce suszone, musli, starta skórka z cytryny
odzielnie szykujemy mokre
ok 3/4 szklanki kefiru, maslanki, mleka lub ich meiszanki
białko lub jajo (ale nie koniecznie)
do tego inne mokre dodatki – np nutella, olejki aromatyczne, musy owocowe
niech moze ktos mnie skoryguje ile powinno byc tego suchego i mokrego bo ja na oko robie 🙂
potem szykujemy foremki – na taka ilosc 6 sztuk, jak jest duzo dodatków to wyjdzie więcej. Jak foremki z blaszki to z papiekiem lub wysmarowac. jak z silikonu to nie trzeba (własnie takie zamówiłam wczoraj w Tchibo :))
mieszamy suche z mokrym tak aby sie jako tako wymieszałą mąka, mogą byc grudy. Ja jak mam za suche to dolewam kefiru 🙂
pakujemy do foremek – lepiej nie nalewac do pełna tylko 1/2 – 2/3. szczególnie jak duzo mokrego w sensie owoców co mogą sok puscic.
pieczemy 190-200 20min….
Robiłam na razie
kakaowe z czekoladą i orzechami
kakaowe z musli i morelami suszonymi
na słono – z serem żółtym starym i szyneczką w kostke. Tu uwaga- ciasta nie solimy bo ser słony, dałam jajko całe. i piekłam dłuzej – ok 30 min bo zrobiłam duze. musiały sie mocno zrumienic a w srodku nadal mokre od sera. Mąz mówił ze za słone ale dzieci troche zjadły. Ja tylko spróbowałam bo to nie MM :). jak opracuje w pełni technologie to opisze. na razie robiłam raz. Mysle ze fajny pomysł na podróz zamiast kanapek :).
dodam jeszcze ze wszystkie robie z mąki orkiszowej 1850.
wrzucajcie wasze porady i pomysły. ja to początkująca ale zaczene muffinkową debate 🙂
55 odpowiedzi na pytanie: MUFFINY
to ja robiłam już
jabłkowo-cynamonowe
budyniowe
rafaelo
czekoloadowe
bakaliowe
z coca-cola
przepisy podam wieczorem albo jutro bo własnie się okazało, ze goście do mnie jadą i do mufin z coca-colą chce jeszcze dorobic jabłkowo-cynamonowe 🙂
czekam z utęsknieniem. bede miała 12 foremek z silikonu i blaszke na 12 teflonową…. mozna poszalec.
pytanie
– jak z owocami typu malina jagoda to kiedy sie to wrzuca? i czy mozna mrozone?
– czasem sie robi z białkiem czasem bez a czasem z jajkiem – jaka róznica???
ja robie z malinami i borowkami nieraz uzywam mrozonych malin wrzucam zamrozone na surowe mufinki posypuje kruszonka i heja do piekarnika
tam gdzies w przepisach jest tez moj na orzechowe muffiny
wyszukaj i wrzuc szczegóły 🙂
hm, musze zrobic z cebulką i pieczarkami….
aborka, mam dobre 40 przepisow na muffiny i pewnie drugie tyle na cupcakes (babeczki)
niby nie ma roznicy, a jednak mi tesciowa ladnie ja wylozyla – cupcakes sa bardziej ciastowate i robione pod kawe, muffiny zas maja sporo mniej cukru i sa w teorii “zdrowsze” czyli maja jakies zdrowe dodatki
pod reka mam moje kilka ulubionych przepisow
wrzucam
devil’s food chocolate cupcakes (wedlug naszej niemal rodaczki marthy stewart;))
125g ciemnego kako do pieczenia
szklanka wrzatku
450g maki
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 1/4 lyzeczki soli (najlepiej morskiej)
1.5 kostki masla
500g cukru
4 duze jaja (temp pokojowa)
duza lyzka ekstraktu waniliowego (moze byc sztuczny olejek, choc taka prawdziwa wanilia ma duzo lepszy smak)
200g kwasnej smietany (temp pokojowa)
cos do polania, osobiscie najbardziej lubie polewy kakaowe z kakao, masla i cukru z dodatkiem ekstraktu waniliowego, ewentualnie z serka philadelphia etc.
Nagrzac piec do 180 stopni. Kakao zalac wrzatkiem i dokladnie wymieszac az do uzyskania gladkiej masy. Odstawic.
W sporej misie wymieszac make, sode, proszek i sol.
W garnku o grubym dnie stopniowo stopic maslo z cukrem.
Mase maslano-cukrowa przelozyc do miski i ubijac mikserem na srednich obrotach ok. 5-06 minut (az przestygnie). Dodac jaja, jedno po drugim, dokladnie je laczac z masa. Dodac wanilie. Dodac kakao rozpuszczone w wodzie.
Zmniejszyc obroty w mikserze i dodac polowe maki. Dokladnie polaczyc. Dodac kwasna smietane i reszte maki.
Piec przez ok 20-25 minut na srodkowej polce piekarnika lub dopoki tester nie wychodzi czysty z ciastka.
Masy starcza na ok. 40 sredniej wielkosci babeczek. Po upieczeniu mozna je zamrozic w szczelnie zamknietym pojemniku. Po rozmrozeniu lekko je podgrzewamy i dekorujemy.
muffiny z masla orzechowego i czekolady
450g maki
300g cukru (uzywam brazowego, demerara albo mieszam demerada z ciemno-brazowym,a le z krysztalu tez wychodza dobre)
100g kremowego masla z orzeszkow ziemnych (bez orzeszkow!)
?3.5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki sody
3 lyzki kakao do pieczenia
?300ml mleka 2%
?1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
3 duze jaja
Nagrzej piec do 180 stopni. Przygotuj blache do muffinek (mozna wylozyc ja papilotkami)?*
Wszystkie skladniki wymieszaj w misce mikserem na wolnych obrotach przez okolo 30 sekund (zbierajac przez caly czas pozostalosci ze scianek miski), potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, zbierajac ze scianek 2-3 razy w ciagu calego procesu miksowania.
Wypelnij papilotki/foremki do ok 1/3 – 1/2 wysokosci.
Masy wystarcza na 24 do 36 babeczek.
Picz przez 20-25 minut.
Polej polewa wedlug gustu (osobiscie albo smaruje po prostu maslem orzechwoym albo robie polewe z serka philadelphia, nabardziej mi smakuja)
te dwa przepisy chodza u mnie na okraglo
pozniej (moze dopiero jutro) wrzuce przepisy na “sniadaniowe muffiny”
wrzucam jeszcze przepis na moje absolutnie popisowe muffiny z jagodami (zwanymi borowkami w niektorych rejonach polski;))
przepis wydaje sie latwy, ale dosc latwo jest go schrzanic, bo ubijajac ciasto trzeba zrobic to w sam raz – ale gra warta swieczki, bo wychodza naprawde fantastyczne muffiny
nagrzac piec do 190 stopniu
450g maki (ok. 3 szklanki)
1 lyzka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
suche skladniki wymieszac i odstawic
ok. 150g miekkiego masla
200g cukru (koniecznie bialego krysztalu) utrzepac mikserem na puszysta mase
dodac 2 duze jaja, jedno na raz az sie kompletnie polaczy, dodac 1 lyzeczke otartej skorki z cytryny
teraz juz recznie za pomoca trzepaczki albo delikatnie mikserem na najwolniejszych obrotach dodac do wszytskiego polowe suchyc skladnikow (delikatnie, niech sie zaledwie polaczca, nie musza zamieniac sie w gladka mase
odmierzyc ok. 300g naturalnego jogurtu
ok. 1/3 jogurtu dodac do masy
dorzucic polowe pozostalych suchych skladnikow, mieszac tylko, zeby polaczyc (powoli!)
dodac polowe pozostalego jogurtu, wymieszac
dodac reszte maki i reszte jogurtu
masa musi byc polaczona, ale nie gladka (zrobienie masy zbyt gladkiej spowoduje, e muffiny nie wyrosna)
do masy wrzucic ok 1.5 szklanki jagod – mozna uzyc mroonych, ale nalezy je najpierw odsaczyc i delikatie obtoczyc w mace
piec ok 25-30 minut az sie delikatnie zarumienia na wierzchu
starcza na ok 12-16 muffinow
uwielbiam muffiny 😀 robie przynajmniej dwa razy w tygodniu kawowe i czekoladowe póki co 🙂 w lecie na pewno poszaleje z jakimiś owocami wiec wiem gdzie przepisów szukać 🙂
Ja robię z bardzo prostych składników, poza margaryną zawsze wszystko mam w domu:
150g rozpuszczonej margaryny
100g cukru
1 op cukru waniliowego
2 jaja
200g mąki
2 łyżeczki proszku
8 łyżek mleka
Wszystko mikserem mieszam.
To jest baza, wersja podstawowa biała, do której daję:
– kakao i po nałożeniu do foremki w każdą muffinkę wciskam kostkę czekolady
– kakao i dużo bakalii
– kakao, rodzynki, cynamom, jabłko w kostkę
– wciśnięta na wierzch łyżka gotowej masy makowej
– białe i na wierzch wciśnięte kawałki brzoskwini z puszki
– ostatnio nasz przebój to byly zwykłe białe, wcisnięte po 5 mrożonych czereśni i posypane płatkami migdałowymi
Jak ten przepis dostałam to był idealnie na 12 sztuk, ale dawało się do niego tylko kakao i pokruszoną czekoladę. Teraz kiedy dodatków daję sporo to i muffinek wychodzi więcej.
Piecze się teoretycznie w 170 stopniach przez 15 minut, ale zawsze sprawdzam, bo np z owocami jest dłużej.
Mam gdzieś kilka fotek moich muffinek, jak znajdę to edytuję 🙂
A widziałyście muffinkowe forum?:
Ewa! Ozłocę Cię Muffiny wytrawne Nie mogę się doczekać weekendu, aż upiekę
TO TERAZ MOJE 🙂
Ja robię zazwyczaj z tego przepisu tylko go modyfikuję.
Jest fajny bo składników jest mało i zawsze mam to pod ręka.
MUFINKI JABŁKOWO-CYNAMONOWE
Składniki suche:[LIST]
[*]1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
[*]1/2 szklanki cukru,
[*]2 łyżeczki proszku do pieczenia,
[*]szczypta soli,
[*]2 łyżeczki cynamonu.[/LIST]
Składniki mokre:[LIST]
[*]1 jajko,
[*]1/2 szklanki mleka,
[*]75 g roztopionego masła,
[*]1 duże jabłko.[/LIST]
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy połączyć razem. Na koniec dodać jabłko pokrojone w kostkę. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy około 25-30 min. w 190`C. Tak jest w przepisie, ale ja mam jakiś mega szybki piekarnik i piekę na najniższej półce piekarnika na termoobiegu w temp. 150 stopni około 12-14 minut. Tzn. Nastawiam na 10 min i potem obserwuję jak zaczyna się robić za ciemna góra to wyjmuję i już.Więcej czasu zajmuje mi rozgrzanie piekarnika niż upieczenie mufinek- jak się pojawiają niespodziewani goście to 20 min i mufinki mam gotowe 🙂
MUFINKI RAFAELLO
Składniki suche:[LIST]
[*]1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
[*]1/2 szklanki cukru,
[*]2 łyżeczki proszku do pieczenia,
[*]szczypta soli,[/LIST]
Składniki mokre:[LIST]
[*]1 jajko,
[*]1/2 szklanki mleka,
[*]75 g roztopionego masła,.[/LIST]
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy połączyć razem. Ciasto wlewamy do1/3 wysokości foremek wkładamy całe rafaello zalewamy i pieczemy około 25-30 min. w 190`C.(Ja piekę tak samo jak mufinki jabłkowo-cynamonowe.)
MUFINKI CZEKOLADOWO-BAKALIOWE
Składniki suche:[LIST]
[*]1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
[*]1/2 szklanki cukru,
[*]2 łyżeczki proszku do pieczenia,
[*]szczypta soli,
[*]2 łyżeczki kakao
[*]pół tabliczi pokrojonej w kostkę czekolady
[*]bakalie[/LIST]
Składniki mokre:[LIST]
[*]1 jajko,
[*]1/2 szklanki mleka,
[*]75 g roztopionego masła,[/LIST]
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy połączyć razem. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy około 25-30 min. w 190`C.(Ja piekę tak samo jak mufinki jabłkowo-cynamonowe.
)Pod koniec pieczenia otwieram na chwilę piekarnik i kładę na kazdej muffince połowę kosteczki czekolady- pieknie się rozpuszcza i dodaje tego czegoś 😉
MUFINKI BUDYNIOWE
Składniki:[LIST]
[*]300g mąki,
[*]2 łyżeczki proszku do pieczenia,
[*]1 łyżeczka sody,
[*]szczypta soli,
[*]150g masła lub margaryny,
[*]160g cukru,
[*]170 ml mleka,
[*]2 jajka. [/LIST]
Dodatkowo:
[LIST]
[*]1 budyń waniliowy,
[*]300ml mleka
[*]2 łyżki cukru.[/LIST]
Budyń ugotować w 300 ml mleka z dwoma łyżkami cukru. Lekko przestudzić.
Masło roztopić i ostudzić. Dodać mleko oraz jajka. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche. Następnie do suchych wlać mokre składniki i wymieszać. Na dno foremek wlać ok. 1 cm ciasta, następnie łyżką nałożyć budyń i zakryć go resztą ciasta.
Muffinki piekłam 25-30 min w 190`C(tu tak samo piekę w 150 stopniach około 10-15 min)
MUFINKI Z COCA-COLĄ
Składniki:[LIST]
[*]1 szklanka mąki,
[*]4 łyżki kakao,
[*]1 cukier waniliowy (16 g),
[*]2 łyżeczki proszku do pieczenia,
[*]1 szklanka cukru,
[*]2 jajka,
[*]1 szklanka coli,
[*]150g rozpuszczonej margaryny.[/LIST] Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. W osobnym naczyniu połączyć rozpuszczoną margarynę z colą i jajkami. Całość wlać do składników suchych i wymieszać.
Piec ok. 30 min. w 200`C(Spróbowałam tak jak w przepisie i spaliłam,więc robię po swojem 150stopni i 10-15 minut 🙂 )
Ja bym je urozmaiciła i dodała pokrojone orzechy bo smakuja prawie jak murzynek i orzeszków mi brakowało 🙂 )
Wszystkie te przepisy mam z
tu jest moj przepis podany tez jako osobny watek
orzechowe muffiny z kruszonka z brazowego cukru
1 jajko
250 ml mleka
90ml oleju
250g maki
100g cukru
1/2- 3/4 szkl mielonych orzechow wloskich
1lyzeczka proszku
1/2 lyzeczki sody
wszystko wymieszac jak to na muffiny
zrobic kruszonke jak do drozdzowego:
cukier brazowy
mąka
maslo
jezeli nie macie brazowego cukru to pomincie kruszonke ale dajcie wiecej cukru do ciasta tak 150g
piec w 190stop jakies 20 min
ten przepis zawsze jest moja baza zmieniam tylko dodatki
Robilam do pracy na dzien mezczyzny muffinki z nutella (forumowy przepis ofkors) – zrobily furore!
Dziewczyny! A ja (jak zwykle ) mam problem Moje muffinki pięknie rosną, a potem pięknie opadają… Normalnie obłędu dostaję Nie wiem o co chodzi.
Podpowiedź. Dla moich alergików robię tylko z olejem i na wodzie (kefir, mleko, masło nie wchodzą w rachubę). Czy to może być przyczyną
bep
ja tez zawsze robie z olejem maslo daje tylko do kokosowych
moze i ze na wodze dlatego tak sie dzieje zastrzelilas pytaniem
a maslanki tez nie moga???? bo w tym moim przepisie zamiast mleko mozna zastapic maslanka bezsmakowa i sa rownie dobre a nawet lepsze niz na mleku
No właśnie maślanka też odpada… Tylko woda 😀 Cieszę się, że jajka mogą
Do tego muffinki z bannami uwielbiają. A takie marne mi wychodzą Czyli pierwszy trop to ta woda zamiast mleka/kefiru/jogurtu…
o to i ja się dołącze. muffiny pięknie rosną a póżniej opadają ja nie dodaje wody.
hmm a po upieczeniu zostawiacie je w piekarniku czy od razu wyjmujecie?
bep a wlasnie wpadl mi do glowy pomysl a jakbys je zrobila na mleku sojowym albo na napoju sojowym zawsze to lepsze niz woda moze wyjda
natalinka moje nigdy nie opadaja i od razu wyciagam je z piekarnika
nie mam pojecia, moze zbyt rzadkie ciasto czy cós
sa rozne przepisy i ja robie z jednego zmieniam tylko dodatki i nawet jak dodaje np. kawalki czekolady to reszta skladnikow taka sama
no i zawsze daje sode z proszkiem
granola a czy mogę prosic o przepis?;)
sie robi a on jest wyzej w orzechowych mufinach ale podam ci zebys nie szukala
1 jajko
250 ml mleka
90ml oleju
250g maki
150g cukru
1lyzeczka proszku
1/2 lyzeczki sody
zamiast mleka mozna uzyc maslanki tyle samo a poza tym mozesz tam wsio dodatki dawac bez zmiany proporcji 🙂
a do mocno kakaowych daj z 2-3 lyzki kakao
granola dziękuje 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: MUFFINY