murzynek ?

poszukuję sprawdzonego, dobrego i łatwego 😉 przepisu na MURZYNKA

25 odpowiedzi na pytanie: murzynek ?

  1. Oto proszę : Przepis na dużą blaszkę lub tortownicę.

    1 margaryna
    1,5 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    0,5 szklanki wody
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Rozpuścić cukier, margarynę, wodę i kakao (na wolnym ogniu,mieszając aby nie było grudek). Odstawić do ostudzenia, dodawać stopniowo mąkę i proszek – miksując – następnie zdodać zółtka a na koniec ubitą pianę z białek. Piec w temp. 180 stopni około 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
    Smacznego 😉

    • Zamieszczone przez JOKA
      Oto proszę : Przepis na dużą blaszkę lub tortownicę.

      1 margaryna
      1,5 szkl. cukru
      2 szkl. mąki
      0,5 szklanki wody
      3 jajka
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      cukier waniliowy

      Rozpuścić cukier, margarynę, wodę i kakao (na wolnym ogniu,mieszając aby nie było grudek). Odstawić do ostudzenia, dodawać stopniowo mąkę i proszek – miksując – następnie zdodać zółtka a na koniec ubitą pianę z białek. Piec w temp. 180 stopni około 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
      Smacznego 😉

      A ile dodać kakao?

      • Zamieszczone przez ajax
        A ile dodać kakako?

        Na tę ilość ja bym dała 4 łyżki stołowe.

        • Zamieszczone przez Kamelia
          Na tę ilość ja bym dała 4 łyżki stołowe.

          Dziękuję, jak jutro mi nie wyjdzie, to…. normalnie wyjdę z siebie i stanę obok:D.

          • Zamieszczone przez ajax
            Dziękuję, jak jutro mi nie wyjdzie, to…. normalnie wyjdę z siebie i stanę obok:D.

            wyjdzie to jest niezawodny przepis

            • Zamieszczone przez JOKA
              Oto proszę : Przepis na dużą blaszkę lub tortownicę.

              1 margaryna
              1,5 szkl. cukru
              2 szkl. mąki
              0,5 szklanki wody
              3 jajka
              2 łyżeczki proszku do pieczenia
              cukier waniliowy

              Rozpuścić cukier, margarynę, wodę i kakao (na wolnym ogniu,mieszając aby nie było grudek). Odstawić do ostudzenia, dodawać stopniowo mąkę i proszek – miksując – następnie zdodać zółtka a na koniec ubitą pianę z białek. Piec w temp. 180 stopni około 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
              Smacznego 😉

              robię taki sam tylko z 4 jajek, przepis identyczny
              tylko
              do ostudzonego ciemnego dodaję mąkę, proszek i żółtka – wszystko jak wyżej jest opisane
              natomiast nie dodaję tam piany z białek, ubijam ją (ale z 5 białek) dodaję dwie paczki kokosu i na blaszkę najpierw ciemne, potem na to pianę z kokosem
              po upieczeniu polewa czekoladowa a czasem i bez 😉

              • Zamieszczone przez ajax
                A ile dodać kakao?

                Zapomniałam o najwazniejszym…kakao – 3 stołowe łyzki 🙂

                • Zamieszczone przez alina24
                  robię taki sam tylko z 4 jajek, przepis identyczny
                  tylko
                  do ostudzonego ciemnego dodaję mąkę, proszek i żółtka – wszystko jak wyżej jest opisane
                  natomiast nie dodaję tam piany z białek, ubijam ją (ale z 5 białek) dodaję dwie paczki kokosu i na blaszkę najpierw ciemne, potem na to pianę z kokosem
                  po upieczeniu polewa czekoladowa a czasem i bez 😉

                  Fajny pomysł z tymi białkami i kokosem – spróbuję… zawsze to coś nowego w starym jak świat MURZYNKU 🙂

                  • Zamieszczone przez JOKA
                    Fajny pomysł z tymi białkami i kokosem – spróbuję… zawsze to coś nowego w starym jak świat MURZYNKU 🙂

                    kokos to super sprawa, taka fajna skorupka się zrobi 🙂
                    murzynek stary jak świat, przepis sprawdzony setki razy, a dzisiaj klapa 🙁
                    tzn w smaku rewelacja, kokos super, tylko ciemne ciasto strasznie się kruszy 😡 i nie mam pojęcia czemu??? robiłam wszystko jak zawsze…

                    a i upiekł się dzisiaj szybciej niz zwykle, po 32 min dokładnie był juz gotowy hmmm
                    wcinamy ze smakiem i kruszymy 😉

                    • Zamieszczone przez JOKA
                      Oto proszę : Przepis na dużą blaszkę lub tortownicę.

                      1 margaryna
                      1,5 szkl. cukru
                      2 szkl. mąki
                      0,5 szklanki wody
                      3 jajka
                      2 łyżeczki proszku do pieczenia
                      cukier waniliowy

                      Rozpuścić cukier, margarynę, wodę i kakao (na wolnym ogniu,mieszając aby nie było grudek). Odstawić do ostudzenia, dodawać stopniowo mąkę i proszek – miksując – następnie zdodać zółtka a na koniec ubitą pianę z białek. Piec w temp. 180 stopni około 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
                      Smacznego 😉

                      Wyszedł pyszny, tylko, że ciasto było upieczone po 30 minutach i zaczął się spód przypalać… Chyba mamy różne piekarniki;).

                      • Ajax cieszę się, że murzynek się udał. Co do czasu pieczenia – ja mam nowy piec, ustawiam 180 stopni i 45 miniut jak zegar daje znać – wyjmuję ciasto z pieca. A ustawiałaś formę na na dnie piekarnika, ja zawsze piekę ciasta na ruszcie ustawionym na 1/3 wysokości od dołu piekarnika (nie włączam żadnych termoobiegów) zwyczajne ustawienia – grzałka góra i dół.

                        • Zamieszczone przez JOKA
                          Ajax cieszę się, że murzynek się udał. Co do czasu pieczenia – ja mam nowy piec, ustawiam 180 stopni i 45 miniut jak zegar daje znać – wyjmuję ciasto z pieca. A ustawiałaś formę na na dnie piekarnika, ja zawsze piekę ciasta na ruszcie ustawionym na 1/3 wysokości od dołu piekarnika (nie włączam żadnych termoobiegów) zwyczajne ustawienia – grzałka góra i dół.

                          Forma stoi na środku między górną i dolną grzałką (obie włączone). A pieczesz w czarnej blaszce? Bo to też ma wpływ na skrócenie czasu pieczenia… A piekarnik mam starszy, ponad 5 lat :).

                          Ale ciacho pyszne :). od razu zaniosłam połowę do rodziców, bo przecież na diecie jestem, a pokus była zbyt silna ;).

                          • A… widzisz tego o kolorach blachy do pieczenia to nie wiedziałam. Ja piekę na tradycyjej srebrnej i albo smaryję ją margaryną i sypię bułką tartą albo wykładam papierem lub folią aluminową. Czasem robię tego murzynka z połowy porcji i piekę na blaszce “keksówce” żeby nie kusiło za długo 🙂

                            • Dziś znowu zrobiłam, był gotowy po 30 minutach :), zmniejszyłam nawet troszkę temp… bałam się, że znowu przypalę ;).
                              Ja zwykle wykładam papierem do pieczenia – wygodniej.

                              • murzynek pycha !!!! wyszedł wspaniale 🙂

                                • Zamieszczone przez ajax
                                  Dziś znowu zrobiłam, był gotowy po 30 minutach :), zmniejszyłam nawet troszkę temp… bałam się, że znowu przypalę ;).
                                  Ja zwykle wykładam papierem do pieczenia – wygodniej.

                                  ja wyjęłam dokładnie po 33 minutach 😉

                                  • Zamieszczone przez ewik75
                                    murzynek pycha !!!! wyszedł wspaniale 🙂

                                    Cieszę się 🙂 Sama chyba muszę zrobic bo już nie pamietam kiedy gościł na moim stole.
                                    Ostatnio robiłam go na babską imprezę i nazwałam go Murzynek dla niegrzecznych dziewczynek 😉 Jadły nawet te, które nie przepadają za ciastami z kakao… Ach te baby 🙂

                                    • No to szybko te murzynki się Wam pieką. Może dlatego, że ja nie nagrzewam wcześniej piekarnika – wstawiam do pieca blaszkę zaraz po włączeniu pieca. Acha i zauwazylam, że jak piekę na mniejszej formie (kiedy ciasto jest wyższe) to pieczenie trwa dłużej. Faktycznie jak piekłam kiedys na dużej blaszce to wyjęłam go po około 35-40 minutach.

                                      Ale, co tam czas – najważniejsze, że Wam wychodzi i smakuje 🙂

                                      • Kurcze dziewczyny,robię właśnie…. Narazie rozpuszczona masa się studzi,ale najchęniej samą tą masę bym zjadła:):)pyszna jest

                                        • ja dodaję jeszcze na koniec rodzynki i orzechy, masakra

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: murzynek ?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general