Naczynie żaroodporne

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 24)
  • Autor
    Wpisy
  • #106288

    zuzel

    edit

    #3957298

    werbla

    ja mam prostokątny, jestem zadowolona tylko cholernie sie nagrzewa i wyjęcie z piekarnika jest utrudnione, mam chyba zwykłe nie bardzo pamiętam, szklane, z pokrywą, dodam, że piekarnik tez mam tylko gazowy i jest ok, takie naczynia można myć w zmywarce



    #3957299

    asik

    Ja mam 2 szklane
    jedno większe – „jajowate” ze stojakiem na podgrzewacze
    drugie mniejsze, okrągłe
    Obydwa z pokrywakmi szklanymi – niektóre potrawy zapiekasz pod przykryciem, więc lepiej mieć pokrywkę
    w razie czego zawsze można bez pokrywki użyć, jak nie jest potrzebna 🙂

    #3957300

    efik

    ja mam kilka – z pokrywkami i bez:) prostokątne i okrągłe, głównie szklane przeźroczyste ale też i formy ceramiczne do tart i „płaskich” zapiekanek
    zalezy co i ile masz do zapakowania do srodka….
    nie zwracałam uwagi na to jakiej to firmy, chyba brałam z tesco lub jakiejś innej sieciówki
    trzeba pamiętać by zimnego naczynia nie wstawiać bezpośrednio do nagrzanego piekarnika tylko piekarnik rozgrzewac razem z naczyniem
    zmywam w zmywarce bez problemu
    często wykorzystuje te swoje formy:)

    #3957301

    aborka

    ja mam kilka. oczywiscie lepiej z pokrywką po pokrywke zawsze mozesz zdjąc. masz wtedy więcej ocji. ja zwykle pieke z pokrywką a na koniez zdejmuję.

    ja sie teraz zastanawiam na glinianym naczyniem. to sie nazywa garnek rzymski. najpierw moczy sie je w wodzie 15 mni. a potem w tym piecze. i ta glina oddaje wode do potrawy – czyli podobno sie nei przypala, mozna piec dłuzej i jest lepszy smak…

    ale ja tego jeszcze nie mam. NA allegro, firmowe, nemieckie kosztuja ok 150. ale w almie sa po 59, z pokrywka. jak wyzdrowieję to chce pojechać i obejrzeć. Chcę kupić mamie na świeta. Podobno jest super do piecznia chcleba

    #3957302

    aborka

    Zamieszczone przez efik
    ja mam kilka – z pokrywkami i bez:) prostokątne i okrągłe, głównie szklane przeźroczyste ale też i formy ceramiczne do tart i „płaskich” zapiekanek
    zalezy co i ile masz do zapakowania do srodka….
    nie zwracałam uwagi na to jakiej to firmy, chyba brałam z tesco lub jakiejś innej sieciówki
    trzeba pamiętać by zimnego naczynia nie wstawiać bezpośrednio do nagrzanego piekarnika tylko piekarnik rozgrzewac razem z naczyniem
    zmywam w zmywarce bez problemu
    często wykorzystuje te swoje formy:)

    ja wstawiam zimne. niegdy zadne nie pękło… znaczy pękły ale od walnięcia o podłogę… znowu nie mam zadnej pokrywki. Ja to naczyń mam z 8. 2 miski, 1 płaska duza (do pizzy), 2 duze prostokątne i kilka mniejszych. tyle tego bo mi te pokrywki spadały i dostawałam całe nowe 🙂



    #3957303

    gobin

    kup sobie 2 na początek jedno większe drugie mniejsze na zapiekanki, potem jak już wypróbujesz i zdecydujesz się co chcesz to piec i ile dokupisz sukcesywnie. ja bym tak zrobiła 🙂

    posiadam obecnie 2 jedno okrągłe drugie prostokątne i obie z przykrywkami.

    #3957304

    zuzel

    Dzięki, czyli:
    – z pokrywką
    – niekoniecznie znanej firmy, może być z marketu
    – może być szklane lub z innego materiału
    – rozmiar zależny od tego co będę chciała robić.

    To w Tesco kosztuje 25zł, to w Biedronce 30zł, więc na początek pewnie na któreś z nich się skusze i zobaczę jak działa.

    Dziękuję i poproszę o dalsze wskazówki i opinie 🙂

    #3957305

    natinka

    ja mam trzy 🙂
    jedno duze , mniejsze i najmniejsze
    są super lubię w nich gotowac i zapiekac 🙂

    piekarnik mam elektryczny ale jak miałam
    gazowy tez zapiekałam z nich 🙂

    udanego zakupu 🙂

    #3957306

    piggy

    Mam kilka, dwa szklane z pokrywkami. jedno jest dosyć spore i głębokie, drugie mniejsze i bardzie płytkie. Ceramicznych mam kilka, w tym dwa z biedronki i te lubię najbardziej.
    Też wkładam zimne do piekarnika, ale zawsze czuję dreszczyk emocji 😉 jeszcze nigdy nic mi nie pękło, póki co wszystkie w komplecie a używam już pare dobrych lat.

    Aaaaa i i jeszcze mam dwa komplety małych ceramicznych, po 6 sztuk, takich do zrobienia zapiekanek, dla każdego osobnej. Też je bardzo lubię.



    #3957307

    zuzel

    Uuu, widzę że sporo macie.
    Jak już coś gotuję (piekę) to w większej ilości, więc chyba sobie większe sprawię.
    Do wyboru mam:
    – owalne 3l (25zł)
    – prostokątne 5,5l (30zł)
    – owalne 5,8l (30zł)
    – okrągłe 5l (30zł).

    No i nie wiem które wybrać :Hmmm…: Raczej to większe ale nie mam pojęcia – prostokątne, okrągłe czy owalne?

    #3957308

    asik

    Zamieszczone przez zuzelka83
    Uuu, widzę że sporo macie.
    Jak już coś gotuję (piekę) to w większej ilości, więc chyba sobie większe sprawię.
    Do wyboru mam:
    – owalne 3l (25zł)
    – prostokątne 5,5l (30zł)
    – owalne 5,8l (30zł)
    – okrągłe 5l (30zł).

    No i nie wiem które wybrać :Hmmm…: Raczej to większe ale nie mam pojęcia – prostokątne, okrągłe czy owalne?

    Weź też pod uwagę to co pieczesz – jeśli upieczesz dużo to jak będziesz potem to odgrzewać
    czy całość w tym dużym naczyniu, czy będziesz dzielić na porcje i mrozić a odgrzewać po trochu
    Może warto kupić na początek mniejsze
    np. zapiekanka dla Waszej dwójki zmieści się spokojnie w mniejszym naczyniu
    i lepiej smakuje na świeżo niż odgrzewana 5 razy 😉



    #3957309

    zuzel

    Zamieszczone przez Asik.
    Weź też pod uwagę to co pieczesz – jeśli upieczesz dużo to jak będziesz potem to odgrzewać
    czy całość w tym dużym naczyniu, czy będziesz dzielić na porcje i mrozić a odgrzewać po trochu
    Może warto kupić na początek mniejsze
    np. zapiekanka dla Waszej dwójki zmieści się spokojnie w mniejszym naczyniu
    i lepiej smakuje na świeżo niż odgrzewana 5 razy 😉

    Asik – jak nam pizza by Smoki na raz idzie bez problemu to chyba i zapiekankę wciągniemy i nie będzie co podgrzewać 🙂
    Ale może faktycznie kupię dwa – większe do robienia i mniejsze do odgrzewania.

    A co z tym kształtem? Jest ważny w użytkowaniu?

    #3957310

    aborka

    Zamieszczone przez zuzelka83
    Asik – jak nam pizza by Smoki na raz idzie bez problemu to chyba i zapiekankę wciągniemy i nie będzie co podgrzewać 🙂
    Ale może faktycznie kupię dwa – większe do robienia i mniejsze do odgrzewania.

    A co z tym kształtem? Jest ważny w użytkowaniu?

    powiem tylko ze prostokątne lepsze do lasagne. a okrągłe – miska do odgrzewania w mikrofali. no i slyzy jako miska

    #3957311

    piggy

    Zamieszczone przez Asik.
    Weź też pod uwagę to co pieczesz – jeśli upieczesz dużo to jak będziesz potem to odgrzewać
    czy całość w tym dużym naczyniu, czy będziesz dzielić na porcje i mrozić a odgrzewać po trochu
    Może warto kupić na początek mniejsze
    np. zapiekanka dla Waszej dwójki zmieści się spokojnie w mniejszym naczyniu
    i lepiej smakuje na świeżo niż odgrzewana 5 razy 😉

    zgadzam się z Asikiem 🙂 dodatkowo jak będziesz chciała zrobić mniejszą porcję w dużym naczyniu to Ci wyjdzie suchy plaskacz 😉

    Ja radzę jedno małe, jedno duże – zaszalej 😉

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 24)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close