korzystając z sezonu truskawkowego postanowiłam upiec najzwyklejsze ciasto z truskawkami.
traf padł na przepis który robiłam kiedyś w wersji z jabłkami ( też przepyszne) i jest banalnie prosty w wykonaniu.
z tej racji,że nie mam chwilowo miksera wybieram przepisy łatwe 🙂
Do miski wrzucam bez zbędnych ceregieli :
3 jaja roztrzepane
1 szklanka cukru ( ja daje 3/4 szkl i jest ok)
2,5 szklanki mąki
1-1,5 szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
wszystko mieszam na jednolita masę i wylewam na blaszkę ok 30 x 40 cm.
na to truskawki układam lekko wciskając.
na góre posypka :
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
Do pieca 180 st na 30-35 min -nie dłużej
przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
rano zrobiłam i…. już nie ma połowy blachy, znika samo
polecam :):)
64 odpowiedzi na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)
Poproszę zdjęcie
Wyrosło?
Mam też przepis na super łatwy, przepyszny, czekoladowy Murzynek z wiśniami (konkretnie z konfiturą wiśniową), dla całkowitych lewusów w kuchni, nawet miksera nie trzeba, też widelcem się majta 😉
wyrosło bombowo…. zdjęcia przy następnym pieczeniu bo już zjedzone…. maślanka powoduje,że jest super wilgotne i do tego maślana posypka…mniam mniam mniam.,….
takie przepisy dla lewusów uwielbiam.,… nie piekę jak widzę że w przepisie za dużo ceregieli…
Pieklam z rabarbarem pyyyyycha.
Wczoraj zrobilam. Klasyczny zakalec wyszedl.
uuuuuu dobra jesteś 🙂 mnie się jeszcze nie udało spieprzyć tego ciasta….
Ważne jest, aby wszystkie produkty były w jednakowej temperaturze, głównie jaja i maślanka nie prosto z lodówki, tylko w temp. pokojowej i żeby nie kusiło miksowanie, mieszać! I piekarnik dobrze rozgrzany przy wkładaniu.
Wykonałam dzisiaj, a jakże smaczne bardzo, mokre i tak fajnie sprężynuje, mogę polecić 🙂
Bea no mogłaś fotę wrzucić, no!
ja żeby zrobić muszę być zainspirowana wyglądem ciasta:cool:
ja antytalen ciastowy mialam zamiar na jutrzejszy festyn przedszkolny zakupic gotowca w cukierni
ale chcialam zrobic corci przyjemnosc i wspolnie upichcilysmy ciacho a ze nie mialam truskawek wygrzebalam mrozone jagody i ciasto wyszlo wysmienite
ja umiem spieprzyc kazde ciasto i jedyne ktore mi wychodzi poza tortem to sernik na zimno
Skoro to mi wyszlo i jest smaczne to dowod ze tego schrzanic nie mozna 🙂
a tą posypkę z tą margaryną to jak zrobić?
no kochana przecież tort to wyższa szkoła jazdy…. nie jest tak źle skoro się tortu podejmujesz 🙂
ciasto z przepisu wychodzi również przepyszne z jabłkami i cynamonem…palce lizać :):)
ja robię z masłem -lepsza jest.
w miseczce miętole te 3 skladniki i jak sie połączą w jednolite ciasto to skubie palcami i rzucam na górę ciasta jak popadnie i całość sru do pieca 🙂
Robie z gotowych biszkoptow dobrze je nasaczam 🙂
Kruszonke tak samo zrobilam choc maz mi podpowiedzial ze ja mozna chwile zmrozic i dopiero kruszyc
Kolejne chyba z rabarbarem poczynie 🙂
Mozna.
ciasto siedzi w w piekarniku i pachnie tak,że mi ślina kapie na laptopa…. będę przeklinała,że znalazłam ten przepis próbując wcisnąć się w bikini
A ja zrobiłam z przepisu w forum szaleństwo truskawkowe. Oprócz biszkopta to zero roboty….I jak zawsze w tym przepisie biszkopt wychodzi. Pyszne ciasto….lece na kawałeczek 😉
no własnie…. osobiście unikam przepisow z biszkoptem bo nigdy mi jeszcze nie wyszedł…. Albo klapnie,albo suchar wyjdzie…. nie mam reki do biszkoptów więc wybieram sprawdzone proste przepisy bez 🙂
ja też nie umiem robić, tutaj nie trzeba umieć- dosłownie.:)
to wrzuć przy okazji ten przepis…. jak polegnę na owym biszkopcie to juz do końca swych dni nie zabieram sie za żaden biszkopt
Monia, weź no napisz krok po kroku jak robisz biszkopt 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)