Nalewka help!

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #109346

    dorciasek

    Kochane moje!
    Dostałam ok. 2 kg aronii z przeznaczeniem na nalewkę. I jest jedno „ale”… jak ją się robi? Macie jakieś przepisy? I w jakim naczyniu ją robić?
    Dzięki!

    PS. Mam nadzieję, że choć przez chwilę temat nie trafi do książki kucharskiej, bo moja aronia więdnąc zaraz zacznie:Wstyd:

    #4759122

    awkaminska

    ja robiłam z wiśni…. brałam wiśnie bez psetek napychałam do butelek jak po kubusiach, zasypywałam cukrem i miodem (najpysznijesza jak sam miód niam)… zalewałam czystym spirytusem, zakręcałam… pyyyyyyycha…



    #4759123

    gobin

    co do wiśni i pestek i bez pestek, to najlepsze z pestkami, bo fajnie jak czuć te pestki w wiśniówce

    #4759124

    redyna

    Zamieszczone przez dorciasek
    Kochane moje!
    Dostałam ok. 2 kg aronii z przeznaczeniem na nalewkę. I jest jedno „ale”… jak ją się robi? Macie jakieś przepisy? I w jakim naczyniu ją robić?
    Dzięki!

    PS. Mam nadzieję, że choć przez chwilę temat nie trafi do książki kucharskiej, bo moja aronia więdnąc zaraz zacznie:Wstyd:

    Właśnie dzisiaj robiłam…..

    Do gara wrzucam około 1-1,5 kg aronii (może być mniej), zasypuję 2 szklankami
    cukru i dodaję 2 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu,
    a teraz najważniejsze – do całości należy dodać 150-200 liści wiśni i kwasek
    cytrynowy.

    Taki wywar gotuję pod przykryciem kilka godzin,
    następnie zostawiam do ostygnięcia na parę kolejnych godzin (najlepiej na noc), a potem przecedzam i dodaję spirytus lub wódkę.

    Odstawiam na min. 3 tygodnie.
    Rewelacja.

    #4759125

    dorciasek

    Dziękuję za odpowiedzi!! Jak zawsze można na Was liczyć:)

    PS. Zważyliśmy wczoraj tą siatę z aronią.. wyszło blisko 5kg:D
    Spirytus już kupiony… Do roboty!

    #4759126

    ciapa

    Jest przepis na necie

    3 litry wody
    2 kg aronii
    400 liści wiśni
    2 kg cukru
    1 litr spirytusu
    1 kwasek cytrynowy (20 g)

    Aronię, liscie i wodę gotowac przez pół godziny. Odstawic na noc. Odcedzic, dodac kwasku, cukru i zagotowac.Przecedzić.
    Po wystygnięciu dodac spirytusu i w butelki

    CUDO!

    Tez się zabieram za robotę

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close