Napoleonki – proste i tanie

Witam.
Podam Wam poniżej przepis na napoleonki – tani i szybki, a przy tym bardzo smaczny!

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany, 1 margaryna.
Krem: 1 litr mleka, 1 szklanka mąki, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy

Ciasto: mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i zagnieść. Wałkować tak jak ciasto francuskie (w jedną stronę, skłądać i znowu wałkować, przed złożeniem posypywać mąką – powałkować tak kilka razy). Ciasto dobrze schłodzić, a następnie upiec dwa jednakowe placki (temp. 180 stopni C).
Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę, przetrzeć przez sitko. Wlać do gotujacego się mleka i ugotować tak jak budyń.
Ciepły krem nałożyć na ciasta i przykryć drugim, docisnąć, wierzch posypać cukrem pudrem.
To wszystko – smacznego!

10 odpowiedzi na pytanie: Napoleonki – proste i tanie

  1. Re: Napoleonki – proste i tanie

    Hej!
    Mam pytanie, czy do kremu dodajesz mąkę ziemniaczaną?
    Zachęciłaś mnie tym przepisem i może jeszcze dzis bym sobie to upiekła.:)
    pozdrawiam

    Dominika i Martynka(29.12.2002)

    • Re: Napoleonki – proste i tanie

      Sorki, ze dopiero teraz, ale byłam dzis niestety w pracy.
      Nie, nie dodaje sie mąki ziemniaczanej – daje się zwykłą makę pszenną.
      Życzę smacznego. Daj znać jak smakowało.
      Pozdrawiam Agnieszka i Kamila (12.01.2005)

      • Re: Napoleonki – proste i tanie

        uwielbiam napoleonki na krakersach, na ciescie jeszcze nie jadlam:)
        dodaje do swoich przepisow

        Dana&Gabi 23.09.03

        • Re: Napoleonki – proste i tanie

          powiedz mi jak się robi to francuskie ciasto – nie wiem o oc chodzi z tym wałkowaniem, składaniem..

          • Re: Napoleonki – proste i tanie

            ale masz piekna corke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

            • Re: Napoleonki – proste i tanie

              Znamy ten przepis i polecamy. Napoleonka tak zrobiona jest super smaczna.
              Mam jednak małe pytanie do Ciebie – piszesz:

              W odpowiedzi na:


              mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i zagnieść. Wałkować tak jak ciasto francuskie (w jedną stronę, skłądać i znowu wałkować, przed złożeniem posypywać mąką – powałkować tak kilka razy). Ciasto dobrze schłodzić


              Jak udaje się Tobie wałkować to ciasto przed schłodzeniem?
              Ja wałkuję je w taki sposób, ale dopiero po schłodzeniu, bo przed schładzaniem to ono jest dość klejące i raczej ciężko by się je wałkowało.

              Jeszcze coś doczytałam w Twoim przepisie – ja do tego gotowanego mleka z cukrem i cukrem waniliowym dodaję jeszcze 2 łyżki tłuszczu (np. masło lub margarynę) – tak mi mówi przepis, który trafił do mnie

              Gacka i Julka 01.03.2004

              Edited by gacka on 2006/08/30 22:44.

              • Re: Napoleonki – proste i tanie

                Witaj.
                To wałkowanie i składanie wygląda mnie więcej tak, że ciasto wałkujesz w jedną stronę tzn nie ruchami od siebie i do siebie tylko przesuwasz wałkiem w jednym kierunku cały czas np. od siebie w przód i znowu od siebie w przód. Gdy już ciasto jest rozwałkowane to przesypujesz maką, składasz na pół, znowu przesypujesz i znowu na pół. Jak już będzie znowu mała kupka z tego ciasta to znowu wałkujesz w ten sam sposób i tak kilka razy (do przesypywania wystarczy odrobina mąki – ręka zamoczona w mące i przetarta powierzchnia ciasta).
                Mam nadzieję, ze coś wiadomo z tego mojego wałkwoania i składania.

                Pozdrawiam
                Agnieszka

                P. S. A Twoja córka to naprawdę slicznotka!

                • Re: Napoleonki – proste i tanie

                  Ja robię dokładnie tak jak napisałam – taki przepis mam od teściowej i ciasto właściwie nie jest klejące. Ale spróbuję przy najbliższej okazji Twojego sposobu – może faktycznie jest lepszy?
                  W naszym przepisie nie ma mowy o tłuszczu, więc robię bez 😉

                  Pozdrawiam
                  Agnieszka

                  • Re: Napoleonki – proste i tanie

                    Oki – to ja przy najbliższej okazji krem zrobię tak jak Ty – bez tłuszczu i przynajmniej mniej kalorii będzie, bo tak na dobrą sprawę nie wiem po jakiego groma ten tłuszcz w ten budyń każą wkładać

                    Gacka i Julka 01.03.2004

                    • napoleonka z tego przepisu obłędna…

                      ale mam 2 pytania
                      – ciasto wyszło mi wybitnie kruche… za długo w piekarniku??
                      – za dużo mi tego ciasta na moje formy wyszło… zamroziłam, można potem wykorzystać?? np do babeczek??

                      Znasz odpowiedź na pytanie: Napoleonki – proste i tanie

                      Dodaj komentarz

                      Angina u dwulatka

                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                      Czytaj dalej →

                      Mozarella w ciąży

                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                      Czytaj dalej →

                      Ile kosztuje żłobek?

                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                      Czytaj dalej →

                      Dziewczyny po cc – dreny

                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                      Czytaj dalej →

                      Meskie imie miedzynarodowe.

                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                      Czytaj dalej →

                      Wielotorbielowatość nerek

                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                      Czytaj dalej →

                      Ruchome kolano

                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                      Czytaj dalej →
                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                      Logo
                      Enable registration in settings - general