Napoleonki – proste i tanie

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #77722

    agamonia

    Witam.
    Podam Wam poniżej przepis na napoleonki – tani i szybki, a przy tym bardzo smaczny!

    Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany, 1 margaryna.
    Krem: 1 litr mleka, 1 szklanka mąki, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy

    Ciasto: mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i zagnieść. Wałkować tak jak ciasto francuskie (w jedną stronę, skłądać i znowu wałkować, przed złożeniem posypywać mąką – powałkować tak kilka razy). Ciasto dobrze schłodzić, a następnie upiec dwa jednakowe placki (temp. 180 stopni C).
    Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę, przetrzeć przez sitko. Wlać do gotujacego się mleka i ugotować tak jak budyń.
    Ciepły krem nałożyć na ciasta i przykryć drugim, docisnąć, wierzch posypać cukrem pudrem.
    To wszystko – smacznego!

    #1040947

    shiva77

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    Hej!
    Mam pytanie, czy do kremu dodajesz mąkę ziemniaczaną?
    Zachęciłaś mnie tym przepisem i może jeszcze dzis bym sobie to upiekła.:)
    pozdrawiam

    Dominika i Martynka(29.12.2002)



    #1040948

    agamonia

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    Sorki, ze dopiero teraz, ale byłam dzis niestety w pracy.
    Nie, nie dodaje sie mąki ziemniaczanej – daje się zwykłą makę pszenną.
    Życzę smacznego. Daj znać jak smakowało.
    Pozdrawiam Agnieszka i Kamila (12.01.2005)

    #1040949

    dna

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    uwielbiam napoleonki na krakersach, na ciescie jeszcze nie jadlam:)
    dodaje do swoich przepisow

    Dana&Gabi 23.09.03

    #1040950

    vieta

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    powiedz mi jak się robi to francuskie ciasto – nie wiem o oc chodzi z tym wałkowaniem, składaniem..

    #1040951

    Anonim

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    ale masz piekna corke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Nelly i rajdowiec Hubi



    #1040952

    gacka

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    Znamy ten przepis i polecamy. Napoleonka tak zrobiona jest super smaczna.
    Mam jednak małe pytanie do Ciebie – piszesz:

    W odpowiedzi na:


    mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i zagnieść. Wałkować tak jak ciasto francuskie (w jedną stronę, skłądać i znowu wałkować, przed złożeniem posypywać mąką – powałkować tak kilka razy). Ciasto dobrze schłodzić


    Jak udaje się Tobie wałkować to ciasto przed schłodzeniem?
    Ja wałkuję je w taki sposób, ale dopiero po schłodzeniu, bo przed schładzaniem to ono jest dość klejące i raczej ciężko by się je wałkowało.

    Jeszcze coś doczytałam w Twoim przepisie – ja do tego gotowanego mleka z cukrem i cukrem waniliowym dodaję jeszcze 2 łyżki tłuszczu (np. masło lub margarynę) – tak mi mówi przepis, który trafił do mnie

    Gacka i Julka 01.03.2004

    Edited by gacka on 2006/08/30 22:44.

    #1040953

    agamonia

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    Witaj.
    To wałkowanie i składanie wygląda mnie więcej tak, że ciasto wałkujesz w jedną stronę tzn nie ruchami od siebie i do siebie tylko przesuwasz wałkiem w jednym kierunku cały czas np. od siebie w przód i znowu od siebie w przód. Gdy już ciasto jest rozwałkowane to przesypujesz maką, składasz na pół, znowu przesypujesz i znowu na pół. Jak już będzie znowu mała kupka z tego ciasta to znowu wałkujesz w ten sam sposób i tak kilka razy (do przesypywania wystarczy odrobina mąki – ręka zamoczona w mące i przetarta powierzchnia ciasta).
    Mam nadzieję, ze coś wiadomo z tego mojego wałkwoania i składania.

    Pozdrawiam
    Agnieszka

    P.S. A Twoja córka to naprawdę slicznotka!

    #1040954

    agamonia

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    Ja robię dokładnie tak jak napisałam – taki przepis mam od teściowej i ciasto właściwie nie jest klejące. Ale spróbuję przy najbliższej okazji Twojego sposobu – może faktycznie jest lepszy?
    W naszym przepisie nie ma mowy o tłuszczu, więc robię bez 😉

    Pozdrawiam
    Agnieszka

    #1040955

    gacka

    Re: Napoleonki – proste i tanie

    Oki – to ja przy najbliższej okazji krem zrobię tak jak Ty – bez tłuszczu i przynajmniej mniej kalorii będzie, bo tak na dobrą sprawę nie wiem po jakiego groma ten tłuszcz w ten budyń każą wkładać

    Gacka i Julka 01.03.2004



    #1040956

    moni2003

    napoleonka z tego przepisu obłędna…

    ale mam 2 pytania
    – ciasto wyszło mi wybitnie kruche… za długo w piekarniku??
    – za dużo mi tego ciasta na moje formy wyszło… zamroziłam, można potem wykorzystać?? np do babeczek??

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close