1/2 główki kapusty (posiekać, posolić i odcisnąć)
1/2 kg mięsa mielonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 torebka ryżu (surowego)
przyprawy
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, formujemy coś na kształt gołąbka (można robić mniejsze i płaskie), gołąbka należy obtaczać w tartej bułce, obsmażyć jak kotlety i włożyć do brytfanki.
Całość zalać rosołem i dusić ok. 40 min.
Można zamiast rosołu zrobić sos pomidorowy i zalać nim gołąbki. Potem dusić na ogniu lub w piekarniku.
I jeszcze jedno, nie zalewamy tak aby wszystko było przykryte tylko tak ok. 1/3
Mam nadzieję, że załapałyście o co chodzi 😀
Kasia i Michałek (2004-01-09)
2 odpowiedzi na pytanie: Niby gołąbki
Re: Niby gołąbki
Kiedyś robiłam coś podobne tylko że ryż był ugotowany. A czy taki surowy dobrze się lepi do reszty?
Iwona i Wiktoria (11.08.03)
Re: Niby gołąbki
wg mnie tak
Kasia i Michałek (2004-01-09)
Znasz odpowiedź na pytanie: Niby gołąbki