nie miała baba kłopotu…

… to gości na sylwestra zaprosiła

i musi menu przygotować
i coś ugotować

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: nie miała baba kłopotu…

  1. raczej nie, po prostu do tego kopru też się juz kiedyś przymieżałam….

    …. lepiej napisz jak zrobić te śliwki z boczkiem….. 😀

    Pozdrówki 🙂

    • Zamieszczone przez EwkaM
      to to i ja popełnię

      na resztę koncepcji brak
      poczekam aż się ślubny wypowie

      No nie mów, że Ty nie wiesz, co zrobić!;)
      Ja jako przekąskę zrobiłam koreczki: małe pomidorki truskawkowe + mozzarella, to polałam sosem z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i bazylii. A na ciepło… może strogonov? co prawda trochę roboty jest, żeby pociąć wołowinę w paseczki/kosteczkę, ale jak potem goście wsuwają:).

      • Zamieszczone przez szpilki
        przystawka (tez zeby sie nie narobic)

        kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
        odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

        schladzasz zimna woda

        podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

        pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

        posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

        na stol.

        u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.

        Mniam… jak dla mnie brzmi świetnie!

        • Zamieszczone przez Avocado
          No nie mów, że Ty nie wiesz, co zrobić!;)
          Ja jako przekąskę zrobiłam koreczki: małe pomidorki truskawkowe + mozzarella, to polałam sosem z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i bazylii. A na ciepło… może strogonov? co prawda trochę roboty jest, żeby pociąć wołowinę w paseczki/kosteczkę, ale jak potem goście wsuwają:).

          myślisz że z morożonej wołowiny dobry wyjdzie?
          mam gdzieś polędwicę na steki zamrożoną

          • Zamieszczone przez EwkaM
            myślisz że z morożonej wołowiny dobry wyjdzie?
            mam gdzieś polędwicę na steki zamrożoną

            Ja robiłam z mrożonej (taką lekko zmrożoną to nawet lepiej się kroi) – wyszedł bajeczny…

            • Zamieszczone przez tora
              a jako kolacja sie to nada?

              nada
              solo sie nada

              • Zamieszczone przez EwkaM
                dzisiaj to se udek nakupię 😉
                może to 24 h leżec w marynacie chyba, co?

                im dluzej tym lepiej
                u mnie zawsze lezy dzien-dwa 🙂

                • ja tez robie u siebie sylwestra
                  bedzie nieduzo jedzenia 😉
                  zrobie salatke ziemniaczana aggi
                  rogaliki ewkim (juz probowalam rewelacja)
                  krewetki w maselku
                  skrzydelka w sosie barbecue
                  i procenty
                  to ode mnie
                  reszta donosi co im do glowy przyjdzie ma byc bigos owoce i jakies inne salatki z tego co mi sie obilo o uszy
                  mzoe barszczyk – wlsnoe o tym nie pomyslalam zupelnie a moglam nie 😉
                  zaraz zapytam specjalistke od barszczyku czy go bierze pod uwage

                  • Zamieszczone przez Avocado
                    Mniam… jak dla mnie brzmi świetnie!

                    kurcze i ja to chyba wstawie do jadlospisu 🙂
                    moze zamiast sylwka od razu jakies wesele czy chrzciny by urzadzic 😀

                    • U mnie będzie:

                      sałatka- ananas, kukurydza, szynka w kostkę, marchew w kostkę, seler ze słoika, biała część pora, pieprz, sól, odrobina majonezu.

                      skrzydełka w chrupiącej panierce

                      babeczki z masą makową z puszki

                      to tyle.

                      W sumie sporo, sami w domciu i wielkie brzuchy przed tv 😉

                      • Zamieszczone przez Avocado
                        Ja robiłam z mrożonej (taką lekko zmrożoną to nawet lepiej się kroi) – wyszedł bajeczny…

                        mogłabys jak laikowi napisać co i jak

                        [nigdy jeszcze sama strogonowa nie popełniłam]

                        Zamieszczone przez JaEwa

                        babeczki z masą makową z puszki

                        ja babeczki z kajmakiem zamierzam zrobić

                        • Zamieszczone przez dorotka1
                          ja tez robie u siebie sylwestra
                          bedzie nieduzo jedzenia 😉
                          zrobie salatke ziemniaczana aggi
                          rogaliki ewkim (juz probowalam rewelacja)
                          krewetki w maselku
                          skrzydelka w sosie barbecue
                          i procenty
                          to ode mnie
                          reszta donosi co im do glowy przyjdzie ma byc bigos owoce i jakies inne salatki z tego co mi sie obilo o uszy
                          mzoe barszczyk – wlsnoe o tym nie pomyslalam zupelnie a moglam nie 😉
                          zaraz zapytam specjalistke od barszczyku czy go bierze pod uwage

                          ale fajnie, ze na cóś się zdałam 🙂

                          ja też ją robię ale niestety na resztę pomysłów brak więc podpatruję co tu wymyślacie 🙂

                          • aaa a u nas jeszcze hitem jest chleb z masłem czosnkowym (masło+czosnek+koperek rozsmarowane na bułce wrocławskiej)a do tego zwykła sałatka – kapusta piekińska, pomidor, ser, kukurydza, kurczak i majonez.

                            zawsze mało tego chleba jest wszystkim 🙂

                            • Zamieszczone przez EwkaM
                              mogłabys jak laikowi napisać co i jak

                              [nigdy jeszcze sama strogonowa nie popełniłam]

                              A proszę bardzo :).
                              Ja tez robiłam pierwszy raz, ale wejdzie na stałe do naszego menu:).
                              Ja robiłam z 1.30 kg wołowiny, 1/2 kg pieczarek, 4 cebul, słoika ogórków konserwowych, małego słoiczka koncentratu, 4 łyżek musztardy sarepskiej i 200 ml śmietany 18%.
                              Wołowinę pokroiłam, wrzuciłam na patelnię, odparowałam całą wodę, dodałam oliwę i podsmażyłam mięcho, potem dodałam do tego pokrojoną w paski cebulę, odparowane i podsmażone wcześniej pokrojone pieczarki. Jak cebula się zarumieniła dodałam musztardę i tyle wody, żeby przykryć mięcho z tym wszystkim. Jak wołowina zrobiła się miękka (po ok. 1.5 godzinie) dodałam koncentrat, śmietanę, doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu ziołowego. Jak wystygło zamroziłam (przygotowałam sobie parę dni wcześniej) – rozmrożone równie smaczne.
                              Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam…

                              • Zamieszczone przez aggi
                                aaa a u nas jeszcze hitem jest chleb z masłem czosnkowym (masło+czosnek+koperek rozsmarowane na bułce wrocławskiej)
                                zawsze mało tego chleba jest wszystkim 🙂

                                O właśnie, ja tez często robię grzanki, albo małe bułeczki z masłem czosnkowym – rozchodzi się jak świeże bułeczki;).

                                • wspolczuje i wyjezdzam!
                                  a z wlasnego doswiadczenia to polecam salatki roznego typu i cieple bigosy..zawsze na imprach schodza

                                  • monsz ustalił menu:

                                    barszcz z kartonu (krakus), kupne paszteciki
                                    szpilkowe udka – może być ciemny sos sojowy? czy specjalnie jasny muszę zakupić?
                                    nieśmiertelne steki wołowe z sosem pieprzowym – ślubny stwierdził, że szkoda polędwicy na strogonowa marnować

                                    tyle na ciepło
                                    do tego mam wymyślić dodatki (gdzie w w-wie zakupię malutkie bułeczki do podania na ciepło z masełkiem czosnkowym???)

                                    • Zamieszczone przez EwkaM

                                      do tego mam wymyślić dodatki (gdzie w w-wie zakupię malutkie bułeczki do podania na ciepło z masełkiem czosnkowym???)

                                      u olencji? z wlasnego wypieku? 😉

                                      • czytam sobie rownolegle onet i nadzialam sie na cos takiego chyba zrobie te buleczki – co prawda sa na slodko ale dziciom sie pewnie spodobaja
                                        a u nas bedzie tez troche dzieciarni
                                        podrzucam jakby ktos sie nudzil 😀

                                        • Zamieszczone przez dorotka1
                                          czytam sobie rownolegle onet i nadzialam sie na cos takiego chyba zrobie te buleczki – co prawda sa na slodko ale dziciom sie pewnie spodobaja
                                          a u nas bedzie tez troche dzieciarni
                                          podrzucam jakby ktos sie nudzil 😀

                                          ja musze coś na szybko, bo jutro pracuję
                                          zwykłe bułki pakowane do wypieku w piekarniku u nas są dostępne, ja wymyśliłam takie mini

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: nie miała baba kłopotu…

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general