Nie mogę znaleść przepisu KAMELII na skrzydełka KFC pomóżcie…

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #97351

    kasialublin

    Przeszukałam ale coś chyba diabeł ogonem nakrył…Pomóżcie może ktoś ma w swoich zapiskach kucharskich…
    Pozdrawiam Kasia i …

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

    #2250918

    kamelia

    To ja Kamelia. 🙂 Nie przypominam sobie tego przepisu, więc to chyba jednak nie ja go wrzucałam. 😉
    Mam jednak na dysku książkę kucharską z fast foodami, a tam taki przepis:
    Skrzydełka Ala KFC
    Składniki:
    – 4 skrzydełka kurczaka
    – jedno jajko, – łyżka masła
    – sól, curry, ostra papryka
    – mąka, mleko, olej
    – bułka tarta, płatki kukurydziane
    Sposób przygotowania:
    Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli
    W między czasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąką i bułką tarta w proporcji 1:3 z łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody, Następnie w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką Pamiętaj!! Aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki!! Następnie w wysokim naczyniu (Np. Patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła (nada to aromatu) I gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włóż do niego panierowane skrzydełka. Pamiętaj!! Oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone!! Smażyć do uzyskania złotawego koloru.
    Jeszcze nie robiłam.



    #2250919

    joannar

    Kamelka, no ja własnie też kojarzę, że to Ty wstawiałaś ten przepis. Niemal na 100 % :Hmmm…: I też nie mogę go znaleźć :Hmmm…:

    Pamiętam, że robi się tak:

    – udka/podudzia oczyścić ze skory.
    – posolic. Odstawić do lodówki na jakiś czas.
    – w misce wymieszać w proporcjach 1:1:1 mąkę, zmielone płatki kukurydziane i bułkę tartą.
    – udka obtaczać w rozbełytanym jajku a następnie w panierce.
    – smażyć w głębokim oleju.

    Ja teraz robię panierkę ze znaczną przewagą płatków kukurydzianych. I smażę wolniej ale dłużej. Na dobrze rozgrzanym oleju, ale nie za bardzo rozgrzanym. Na mniejszym gazie ale dłużej.
    Są pyszne nawet na zimno 🙂

    #2250920

    ewike

    Może o ten wątek chodzi?

    #2250921

    kasialublin

    W tym wątku JOannnaR polecała twoje udka KFC dlatego szukałam tego przepisu..

    Kasia i …

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close