skoro juz przewalilam pol domu w poszukiwaniu przepisu na tort orzechowy to wpadly mi w rece inne godne podzielenia sie z Wami
Brioche
przepis z Kuchni francuskiej
Rozczyn
100g mąki pszennej
50g świeżych drożdzy (nie probowalam z suchymi)
1 plaska lyzeczka cukry
6 lyzek letniej wody
ciasto:
400g maki pszennej
50g cukru pudru
10g soli 😉 na oko daje szczypte wieksza
400g miekkiego masla
6 jajek
tarta bulka do posypania formy
Rozczyn:
drozdze rozetrzec zcukrem wlac letnia wode i razem mieszac az sie rozpuszcza drozdze
przesiac make do miski
polaczyc razem z drozdzami w misce
starannie wymieszac
postawic w cieplym miejscu az wyrosnie
w tym czasie robimy:
CIASTO
do duzej miski przesiac make z cukrem pudrem
dodac sol i wymieszac
maslo utrzec na pulchna mase
do masla wkrecac po jednym jaku
nastepnie mase polaczyc z maka w duzej misce
dodac wyrosniety rozczyn i mieszakami miksera nastawionymi najpierw na najwolniejsze a potem na najszybsze obroty wyrobic ciasto az bedzie gladkie
starannie wysmarowac maslem podluzna forme keksowa i forme na bulke maslana (mzoe byc z kominkiem) lub male foremki na buleczki dorozdzowe (moja mam ama takie karbowane super to wyglada – ale ona nie robi tych brioszek a ja jade w formie z kominkiem i keksowce 😉 ) i obsypac bulka tarta
odpalic piekarnik na 200 st.
ciasto rozlozyc do form i ponownie trzymac w cieplym miejscu zeby wyroslo
wsadzic do nagrzanego pieca i piec ok 40 minut jesli w malych foremkach to ok 20 minut
a potem smialo grzeszyc jedzac 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: