no dobra….ogórki kiszone:)

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #108981

    mamia

    Poproszę o przepis na ogórki kiszone, takie do zjedzenia ” za chwilę” – moje „za chwilę” to zaczynają pleśnieć….dlaczego?

    #4693413

    olusia

    Ja robię małosolne w boncloku.

    Na dno daję listek winogrona lub kilka listków wiśni. Na to pokrojony ząbek czosnku, układam ogórki, daję chrzan (korzeń, jak nie masz to nie musi być), 2-3 gałązki kopru, znów listek winogrona, czosnek, ogórki i tak jeszcze 2-3 warstwy (zależy ile masz ogórków). Na koniec kładę listek winogrona. Zalewam wrzątkiem (2l wody + 2 łyżki soli). Przykrywam małym talerzykiem, na talerzyk kładę ciężki kamień, nakrywam ściereczką.
    Już na drugi dzień ogórki są pyszne. Ale najlepsze takie 2-3 dniowe (o ile dotrwają 😉 )

    Zamiast liścia winogrona najlepszy jest liść chrzanu.



    #4693414

    ewa221074

    u mnie zalewa taka sama 2 l wrzątku, 2 łyżki soli, ale daję na spód liście chrzanu, czosnek, koper, potem ogórki, na wierzch liście chrzanu, jak rano zaleję wrzątkiem to wieczorkiem podjadamy:Fiu fiu:

    #4693415

    jane

    U mnie prosciej: wkladam koperek (zwykly zielony, bo tu innego nie znalazlam), pare zabkow czosnku, ziele angielskie, listek bobkowy, chrzan (opcjonalnie, bo teraz np nie mam), zalewam wrzatkiem (1 duza lyzka soli na 1 l), przyciskam. Ogorki przed wlozeniem obcinam z dwoch stron, zeby szybciej im to szlo 😉

    Wczoraj zrobilam i dzis zezarlam juz trzy. Czekam na jutro :Hyhy:

    #4693416

    sole

    Zamieszczone przez Jane
    U mnie prosciej: wkladam koperek (zwykly zielony, bo tu innego nie znalazlam), pare zabkow czosnku, ziele angielskie, listek bobkowy, chrzan (opcjonalnie, bo teraz np nie mam), zalewam wrzatkiem (1 duza lyzka soli na 1 l), przyciskam. Ogorki przed wlozeniem obcinam z dwoch stron, zeby szybciej im to szlo 😉

    Wczoraj zrobilam i dzis zezarlam juz trzy. Czekam na jutro :Hyhy:

    Robie identycznie!!!!

    A ja już 5 razy robiłam w tym roku małosolne i zawsze wszystkim w domu mało:Boje się:

    Uwielbiam :Wow!:.

    #4693417

    inez1303

    A w zalewnie musztardowej robicie jesli tak to dajecie przepis bo ostatnio robilam, ale nie wyszly takie jak chcialam



    #4693418

    baniutka

    Zamieszczone przez ewa221074
    u mnie zalewa taka sama 2 l wrzątku, 2 łyżki soli, ale daję na spód liście chrzanu, czosnek, koper, potem ogórki, na wierzch liście chrzanu, jak rano zaleję wrzątkiem to wieczorkiem podjadamy:Fiu fiu:

    też tak robię
    wczoraj na wieczór zrobiłam
    dziś już są dobre do jedzenia
    24 h im wystarczy

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close