Jak zrobic pyszne udka w piekarniku? takie zeby nie byly suche, mialy chrupiaca skorke i wogole byly pyszne. Caly kurczak nie wchodzi raczej w gre, bo mam maly piekarniczek, ale takie udeczka za mna chodza. Ja zazwyczaj po prostu robie na patelni, ale mam ochote na takie pieczone wlasnie.
Wiec jak? Czy zawijac je w folie (czy beda wtedy chrupiace?) czy wstawaic gdzies do srodka wode? bedzie ciezko bo nie bardzo jest miejsce, czy podlewac w trakcie?
Jak robia to jedzeniowe specjalistki?
pozdrawiam
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
2 odpowiedzi na pytanie: O kurcze pieczone!
Re: O kurcze pieczone!
W folie nie:)bo sie udusza tylko.Ja robie zaprawe:) najpierw.Do miseczki wsypuje dosc sporo czerwonej papryki troszke ostrej,pieprz i co tam mam jeszcze i ziola prawansalskie.Zalewam to oliwa.Udka lub skrzydelka sole i wrzucam do tej mojej zaprawy mieszajac to wszystko razem. Po godzinie lub dluzej przekladam do brytwanny lub naczynia zaroodpornego i do piekarnika na 200°.Jesli masz gazowy to 190,180. Nie zapomnij je przekrecic czasem. Smacznego
ps.Jest taka zalewa gotowa od Kamis do kurczaka na grilla.Dodaje sie do niej tylko oliwy i musztardy.Kurczaka trzeba posolic tylko i do tej zalewy wsadzic
wiesiolek.castagnus.witB.E
Re: O kurcze pieczone!
Ja robię zaprawę z papryki, soli, czosnku i przyprawy do grilla Kamis, mieszam to z olejem. Nacieram tym kurczaka i wkładam na blasze do piekarnika na jakieś 200 st.
Robi się dość długo bo ładnie ponad godzinę, ale jest naprawdę super, chrupiący… Mniammmmm!
Ewa i Julka (15.07.2002)
Znasz odpowiedź na pytanie: O kurcze pieczone!