OBERZYNA-zbieram przepisy

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)
  • Autor
    Wpisy
  • #57030

    kantalupa

    Drogie panie, jestem milosniczka oberzny w kazdej postaci i nawiedzona kolekcjonerka przepisow zawierajacych to najlepsze warzywko na swiecie. Jesli cos macie, prosze o przepisy!!!

    #729730

    mamafilipa

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    Boże a co to za warzywko bo ja nie znam

    Beata i Filip 19,07,2003



    #729731

    kantalupa

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    Oberzyna, albo baklazan (chociaz niektorzy mowia, ze baklazany to taka drobniejsza odmiana oberzyny) jest podluzna, ma fioletowa (znowu, niektore szkoly mowia, ze bardziej miedzy purpura a bordo) skorke. Angielska nazwa, eggplant, oddaje bardzo trafnie ksztalt oberzyny, jest doslownie jajowata i chyba nie uprawia sie oberzyny w Polsce, ale mozna spokojnie kupic w lepiej zaopatrzonych warzywnych i supermarkietach. Najlepsza grillowana z odrobinka oliwki i przyprawami, albo w postaci greckiej pasty (chyba to sie nazywa manzanosalata, ale nie pamietam na pewno), albo nadziewana warzywami, albo z parmezanem. Po prostu uwielbiam i mam nadzieje, ze ktos mi podpowie jeszcze jakeis fajne, sprawdzone przepisy. Polecam!!!!

    #729732

    annah

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    No a ja co przechodze kolo sklepu mam ochote kupic je , ale nie mam pojecia co z niej zrobic.Moze podasz jakis fajny przepis na to cudenko))

    Anna i Maksiu 12.01.2003

    #729733

    tosia-1

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    Polecam wypróbowane bakłazany zapiekanae z mozarellą i bazylią

    2-3 bakłażany
    2 sery mozarella
    2-3 pomidory
    1 duża cebula
    czosnek
    ser parmezan
    świeża bazylia

    bakłażany kroimy na plastry, posypujemy solą z obu stron i odstawiamy na 30min – w ty czasie puszczą sok, a sół pozbawi je goryczki.
    kroimy cebule z czosnkiem i szklimy na patelni
    po 30 minutach obskrzybujemy bakłażany z soli i pestek, potem obtaczamy w mące i podsmażamy każdy plasterek na patelni. Podczas smażenia bakłażany chłoną dużo oleju i dlatego lepiej je układać na papierowym ręczniku to trochę będą mniej nasączone.

    W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami bakłażny, potem pokrojone w plasterki pomidory, na to cebulkę, bazylię i parmezan, na końcu pokrojony w plasterki ser mozarella. Potem następna warstwa w tej samej konfiguracji. Optymalnie powinny być dwie warstwy.
    Pieczemy bez przykrycia jakieś 40-45 min.

    Smacznego!!!

    Justyna i Staś 11.11.2003

    #729734

    tosia-1

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    W odpowiedzi na:


    albo w postaci greckiej pasty (chyba to sie nazywa manzanosalata, ale nie pamietam na pewno),


    a ja poprosze przepis na pastę jeśli posiadasz!!!
    justyna



    #729735

    betkat

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    Ragout z warzyw z oberzyna wlasnie 🙂

    1 mala cukinia
    1 oberzyna (ok.100 g)
    1/2 czerwonej papryki
    1 duzy pomidor
    zabek czosnku
    sucha papryczka chili (niekoniecznie)
    1 lyzka oliwy z oliwek
    50 ml wywaru z warzyw
    sol
    50g ricotta (mysle, ze moze tez byc bardzo gesta smietana)
    1 lyzka soku z cytryny
    makaron swiderki

    Cukinie, oberzyne, polowe papryki pokroic w kostke, obranego pomidora takze.
    Oliwe rozgrzac w garnku i najpierw podsmazyc oberzyne, potem dodac cukinie i papryke i poddusic. Nastepnie wmieszac pomidora, posiekany zabek czosnku i pokruszona papryczke chilli. Zalac wywarem i posolic. Przykryc i na malym ogniu 20 min. pogotowac.
    W tym czasie mozna ugotowac makaron 🙂

    Na koniec wnmieszac do warzyw ricotte i doprawic sokiem z cytryny.
    Serwowac na makaronie.

    Bardzo smaczne lekkie danie, serdecznie polecam.
    Zrobilam je takze ze wzgledu na oberzyne, bo ja uwielbiam 🙂

    Betka z Luca 22.12.03

    #729736

    kantalupa

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    mam, mam, znalazlam tez pod nazwa baba ghannouj (w encyklopedii kulinarnej Larousse)
    Oberzyne przeciac na polowki wzdluz i opiec w piekarniku (goracym, ok200 stopni, skorka sie slicznie przypali, za to cale miesiste wnetrze niemal sie skandyzuje (na sama mysl glodnieje…) oberzyne wydrazyc i wrzucic do malaksera (oczywiscie bez skorki). Utrzec na gladkie puree z czosnkiem, odrobina soku z cytryny i oliwy z oliwek. Proporcje jak kto lubi. Przed podaniem dobrze potrzymac w lodowce. Pyszne jako przekaseczka z chlebkiem zapiekanym z czosnkiem. Jutro postaram sie przysiasc na dluzej i spisac rewelacyjny przepis na imam bayildi. Poki co dziekuje za wszystkie przepisiki, czekam na wiecej i wiecej!!!

    #729737

    anaim

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    Ja też lubię bakłażany i różnego rodzaju egzotyczne potrawy. Bardzo mi smakuje oberżyna z mięskiem. I nie jest to trudne danie do zrobienia. Otóż robię kotlrty schabowe (tradycyjne; w panierce). W piekarniku „griluję” pokrojonego w plastry (wzdłuż) bakłażany; lekko osolone i. Możesz robić to na zwykłym grilu, ale w piekarniku też spoko. Poprostu, gdy piekę w piekarniku, to plastry bakłażana kładę na tym metalowym ruszcie, a pod spód wsuwam blachę, na którą będzie mógł ściekać sok z bakłążanka. Takie plastry „griluję” przez chwilkę, dosłownie do momentu jak z jednej i drugiej strony plastrów odcisną się paski od blachy do grila. Potem te plasterki wrzucam na upieczone kotlety schabowe (lub inne smażone i panierowane), a na wierzch kładę plaster sera żółtego. I podpiekam na patelni, na lekkim gazie, do momentu stopienia się serka. Pyyyyyychotka. Życzę smacznego

    Ania

    #729738

    jessi

    Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    Ja też znam kilka przepisów. Pierwszy nazywa się Parmeggiana.Bakłażana oczywiście posypujemy solą i odstawiamy,aby puścił sok.Następnie kroję go w plastry i obsmażam z obydwu stron.Do tego kupuję sos pomidorowy z bazylią,przelewam go do garnka,dodaję szczypte cukru i soli do smaku,a nastepnie na 10 minut zostawiam na małym ogniu aby go troche odparować.Po wystygnięciu przystę puje do układania na dużym talerzu:warstwa bakłażana,na to sos,kilka listków świeżej bazylii i dużo startego parmezanu i tak na zmiane.Następnie do lodówki.Najlepsze jest na następny dzień, podane na kromeczce chlebka.

    Inny przepis,to bakłażany zapiekane z mielonym mięskiem.
    Bakłażany przygotowujemy tak jak w przepisie pierwszym, włącznie z opieczeniem,z tym że kroimy je w podłuzne plastry.Mięsko mielone podsmazam na patelni z odrobiną oleju i doprawiam vegetą solą i pieprzem,następnie na kilka minut przed końcem dodaję sos pomidorowy,tak aby mięso było dobrze wilgłe.Po wystudzeniu kroję na drobną kosteczkę mozarelle.Natępnie biorę podłużny plaster bakłażana i nakładam na niego trochę farszu i zwijam w rulonik,po czym gęsto układam w naczyniu żaroodpornym.Spokojnie można tak ułożyć dwie warstwy.Polać wszystko sosem pomidorowym np Pomi,tak żeby był też na dnie i na górę zetrzeć parmezan i trochę mozarelli.Zapikać w piekarniku dobrze nagrzanym ok 30- 40 minut,bo to zależy jaki macie piecyk.Gdybyści miały problem ze zwinięciem rulonika mozna spiąć go wykałaczkąŻyczę smacznego

    Jessi i Weroniczka z 20.03.2003



    #729739

    leeloo

    Zamieszczone przez kantalupa
    Drogie panie, jestem milosniczka oberzny w kazdej postaci i nawiedzona kolekcjonerka przepisow zawierajacych to najlepsze warzywko na swiecie. Jesli cos macie, prosze o przepisy!!!

    Zamieszczone przez kantalupa
    Oberzyna, albo baklazan (chociaz niektorzy mowia, ze baklazany to taka drobniejsza odmiana oberzyny) jest podluzna, ma fioletowa (znowu, niektore szkoly mowia, ze bardziej miedzy purpura a bordo) skorke. Angielska nazwa, eggplant, oddaje bardzo trafnie ksztalt oberzyny, jest doslownie jajowata i chyba nie uprawia sie oberzyny w Polsce, ale mozna spokojnie kupic w lepiej zaopatrzonych warzywnych i supermarkietach. Najlepsza grillowana z odrobinka oliwki i przyprawami, albo w postaci greckiej pasty (chyba to sie nazywa manzanosalata, ale nie pamietam na pewno), albo nadziewana warzywami, albo z parmezanem. Po prostu uwielbiam i mam nadzieje, ze ktos mi podpowie jeszcze jakeis fajne, sprawdzone przepisy. Polecam!!!!

    bardzo zabwne Kanta:)
    bo wlasnie robiac saleate z oberzyna i kozim serem weszlam na net by sprawdzic jak sie ja doprawia:) i co widze? wyskakujesz jako „oberzyna przepisy”
    ehehehehe

    salata prawie gotowa:) wino pieknie sie napowietrza… czekam na meza i jak tylko skonsumujemy to dam Ci przepis:)

    #729740

    agat79

    [LEFT]A ja robi najprosciej- kroje w cienkie plastry, sole, odczekam- w piekarniku lub na grillu opiekam na polzloto, obracam i klade plaster zoltego sera i czekam, az sie roztopi, jako taki dodatek na party fajne.

    A jeszcze pytanie odnosnie Waszych przepisow- czy jadanie oberzyne ze skorka?? Bo ja zawsze obgryzam i skorke odstawiam.[/LEFT]



    #729741

    bep

    Zamieszczone przez agat79
    [LEFT]A ja robi najprosciej- kroje w cienkie plastry, sole, odczekam- w piekarniku lub na grillu opiekam na polzloto, obracam i klade plaster zoltego sera i czekam, az sie roztopi, jako taki dodatek na party fajne.

    A jeszcze pytanie odnosnie Waszych przepisow- czy jadanie oberzyne ze skorka?? Bo ja zawsze obgryzam i skorke odstawiam.[/LEFT]

    Robię bardzo podobnie. Tylko, że na grillu i pod żółty ser daję plaster surowego pomidora. Plastry przed pieczeniem maluję odrobiną oleju z przyprawami. Pycha!

    #729742

    maduxia

    czy ja dawałam na grillowanego bakłażana, marynowanego w occie winnym, oliwie, czosnku i parmezanie, czyli fajowy dodatek do mięsa, tudzież na kanapki, co to i miesiąc w lodówce postoi??? jak nie, to dam 😀

    #729743

    maduxia

    no dobra, sory, dopierom datę zobaczyła :Wstyd:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close