OBERZYNA-zbieram przepisy

Drogie panie, jestem milosniczka oberzny w kazdej postaci i nawiedzona kolekcjonerka przepisow zawierajacych to najlepsze warzywko na swiecie. Jesli cos macie, prosze o przepisy!!!

21 odpowiedzi na pytanie: OBERZYNA-zbieram przepisy

  1. Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

    Boże a co to za warzywko bo ja nie znam

    Beata i Filip 19,07,2003

    • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

      Oberzyna, albo baklazan (chociaz niektorzy mowia, ze baklazany to taka drobniejsza odmiana oberzyny) jest podluzna, ma fioletowa (znowu, niektore szkoly mowia, ze bardziej miedzy purpura a bordo) skorke. Angielska nazwa, eggplant, oddaje bardzo trafnie ksztalt oberzyny, jest doslownie jajowata i chyba nie uprawia sie oberzyny w Polsce, ale mozna spokojnie kupic w lepiej zaopatrzonych warzywnych i supermarkietach. Najlepsza grillowana z odrobinka oliwki i przyprawami, albo w postaci greckiej pasty (chyba to sie nazywa manzanosalata, ale nie pamietam na pewno), albo nadziewana warzywami, albo z parmezanem. Po prostu uwielbiam i mam nadzieje, ze ktos mi podpowie jeszcze jakeis fajne, sprawdzone przepisy. Polecam!!!!

      • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

        No a ja co przechodze kolo sklepu mam ochote kupic je, ale nie mam pojecia co z niej zrobic. Moze podasz jakis fajny przepis na to cudenko))

        Anna i Maksiu 12.01.2003

        • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

          Polecam wypróbowane bakłazany zapiekanae z mozarellą i bazylią

          2-3 bakłażany
          2 sery mozarella
          2-3 pomidory
          1 duża cebula
          czosnek
          ser parmezan
          świeża bazylia

          bakłażany kroimy na plastry, posypujemy solą z obu stron i odstawiamy na 30min – w ty czasie puszczą sok, a sół pozbawi je goryczki.
          kroimy cebule z czosnkiem i szklimy na patelni
          po 30 minutach obskrzybujemy bakłażany z soli i pestek, potem obtaczamy w mące i podsmażamy każdy plasterek na patelni. Podczas smażenia bakłażany chłoną dużo oleju i dlatego lepiej je układać na papierowym ręczniku to trochę będą mniej nasączone.

          W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami bakłażny, potem pokrojone w plasterki pomidory, na to cebulkę, bazylię i parmezan, na końcu pokrojony w plasterki ser mozarella. Potem następna warstwa w tej samej konfiguracji. Optymalnie powinny być dwie warstwy.
          Pieczemy bez przykrycia jakieś 40-45 min.

          Smacznego!!!

          Justyna i Staś 11.11.2003

          • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

            W odpowiedzi na:


            albo w postaci greckiej pasty (chyba to sie nazywa manzanosalata, ale nie pamietam na pewno),


            a ja poprosze przepis na pastę jeśli posiadasz!!!
            justyna

            • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

              Ragout z warzyw z oberzyna wlasnie 🙂

              1 mala cukinia
              1 oberzyna (ok.100 g)
              1/2 czerwonej papryki
              1 duzy pomidor
              zabek czosnku
              sucha papryczka chili (niekoniecznie)
              1 lyzka oliwy z oliwek
              50 ml wywaru z warzyw
              sol
              50g ricotta (mysle, ze moze tez byc bardzo gesta smietana)
              1 lyzka soku z cytryny
              makaron swiderki

              Cukinie, oberzyne, polowe papryki pokroic w kostke, obranego pomidora takze.
              Oliwe rozgrzac w garnku i najpierw podsmazyc oberzyne, potem dodac cukinie i papryke i poddusic. Nastepnie wmieszac pomidora, posiekany zabek czosnku i pokruszona papryczke chilli. Zalac wywarem i posolic. Przykryc i na malym ogniu 20 min. pogotowac.
              W tym czasie mozna ugotowac makaron 🙂

              Na koniec wnmieszac do warzyw ricotte i doprawic sokiem z cytryny.
              Serwowac na makaronie.

              Bardzo smaczne lekkie danie, serdecznie polecam.
              Zrobilam je takze ze wzgledu na oberzyne, bo ja uwielbiam 🙂

              Betka z Luca 22.12.03

              • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

                mam, mam, znalazlam tez pod nazwa baba ghannouj (w encyklopedii kulinarnej Larousse)
                Oberzyne przeciac na polowki wzdluz i opiec w piekarniku (goracym, ok200 stopni, skorka sie slicznie przypali, za to cale miesiste wnetrze niemal sie skandyzuje (na sama mysl glodnieje…) oberzyne wydrazyc i wrzucic do malaksera (oczywiscie bez skorki). Utrzec na gladkie puree z czosnkiem, odrobina soku z cytryny i oliwy z oliwek. Proporcje jak kto lubi. Przed podaniem dobrze potrzymac w lodowce. Pyszne jako przekaseczka z chlebkiem zapiekanym z czosnkiem. Jutro postaram sie przysiasc na dluzej i spisac rewelacyjny przepis na imam bayildi. Poki co dziekuje za wszystkie przepisiki, czekam na wiecej i wiecej!!!

                • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

                  Ja też lubię bakłażany i różnego rodzaju egzotyczne potrawy. Bardzo mi smakuje oberżyna z mięskiem. I nie jest to trudne danie do zrobienia. Otóż robię kotlrty schabowe (tradycyjne; w panierce). W piekarniku “griluję” pokrojonego w plastry (wzdłuż) bakłażany; lekko osolone i. Możesz robić to na zwykłym grilu, ale w piekarniku też spoko. Poprostu, gdy piekę w piekarniku, to plastry bakłażana kładę na tym metalowym ruszcie, a pod spód wsuwam blachę, na którą będzie mógł ściekać sok z bakłążanka. Takie plastry “griluję” przez chwilkę, dosłownie do momentu jak z jednej i drugiej strony plastrów odcisną się paski od blachy do grila. Potem te plasterki wrzucam na upieczone kotlety schabowe (lub inne smażone i panierowane), a na wierzch kładę plaster sera żółtego. I podpiekam na patelni, na lekkim gazie, do momentu stopienia się serka. Pyyyyyychotka. Życzę smacznego

                  Ania

                  • Re: OBERZYNA-zbieram przepisy

                    Ja też znam kilka przepisów. Pierwszy nazywa się Parmeggiana. Bakłażana oczywiście posypujemy solą i odstawiamy,aby puścił sok. Następnie kroję go w plastry i obsmażam z obydwu stron.Do tego kupuję sos pomidorowy z bazylią,przelewam go do garnka,dodaję szczypte cukru i soli do smaku,a nastepnie na 10 minut zostawiam na małym ogniu aby go troche odparować. Po wystygnięciu przystę puje do układania na dużym talerzu:warstwa bakłażana,na to sos,kilka listków świeżej bazylii i dużo startego parmezanu i tak na zmiane. Następnie do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień, podane na kromeczce chlebka.

                    Inny przepis,to bakłażany zapiekane z mielonym mięskiem.
                    Bakłażany przygotowujemy tak jak w przepisie pierwszym, włącznie z opieczeniem, z tym że kroimy je w podłuzne plastry. Mięsko mielone podsmazam na patelni z odrobiną oleju i doprawiam vegetą solą i pieprzem,następnie na kilka minut przed końcem dodaję sos pomidorowy,tak aby mięso było dobrze wilgłe. Po wystudzeniu kroję na drobną kosteczkę mozarelle. Natępnie biorę podłużny plaster bakłażana i nakładam na niego trochę farszu i zwijam w rulonik,po czym gęsto układam w naczyniu żaroodpornym. Spokojnie można tak ułożyć dwie warstwy. Polać wszystko sosem pomidorowym np Pomi,tak żeby był też na dnie i na górę zetrzeć parmezan i trochę mozarelli.Zapikać w piekarniku dobrze nagrzanym ok 30- 40 minut,bo to zależy jaki macie piecyk.Gdybyści miały problem ze zwinięciem rulonika mozna spiąć go wykałaczkąŻyczę smacznego

                    Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      Drogie panie, jestem milosniczka oberzny w kazdej postaci i nawiedzona kolekcjonerka przepisow zawierajacych to najlepsze warzywko na swiecie. Jesli cos macie, prosze o przepisy!!!

                      Zamieszczone przez kantalupa
                      Oberzyna, albo baklazan (chociaz niektorzy mowia, ze baklazany to taka drobniejsza odmiana oberzyny) jest podluzna, ma fioletowa (znowu, niektore szkoly mowia, ze bardziej miedzy purpura a bordo) skorke. Angielska nazwa, eggplant, oddaje bardzo trafnie ksztalt oberzyny, jest doslownie jajowata i chyba nie uprawia sie oberzyny w Polsce, ale mozna spokojnie kupic w lepiej zaopatrzonych warzywnych i supermarkietach. Najlepsza grillowana z odrobinka oliwki i przyprawami, albo w postaci greckiej pasty (chyba to sie nazywa manzanosalata, ale nie pamietam na pewno), albo nadziewana warzywami, albo z parmezanem. Po prostu uwielbiam i mam nadzieje, ze ktos mi podpowie jeszcze jakeis fajne, sprawdzone przepisy. Polecam!!!!

                      bardzo zabwne Kanta:)
                      bo wlasnie robiac saleate z oberzyna i kozim serem weszlam na net by sprawdzic jak sie ja doprawia:) i co widze? wyskakujesz jako “oberzyna przepisy”
                      ehehehehe

                      salata prawie gotowa:) wino pieknie sie napowietrza… czekam na meza i jak tylko skonsumujemy to dam Ci przepis:)

                      • [LEFT]A ja robi najprosciej- kroje w cienkie plastry, sole, odczekam- w piekarniku lub na grillu opiekam na polzloto, obracam i klade plaster zoltego sera i czekam, az sie roztopi, jako taki dodatek na party fajne.

                        A jeszcze pytanie odnosnie Waszych przepisow- czy jadanie oberzyne ze skorka?? Bo ja zawsze obgryzam i skorke odstawiam.[/LEFT]

                        • Zamieszczone przez agat79
                          [LEFT]A ja robi najprosciej- kroje w cienkie plastry, sole, odczekam- w piekarniku lub na grillu opiekam na polzloto, obracam i klade plaster zoltego sera i czekam, az sie roztopi, jako taki dodatek na party fajne.

                          A jeszcze pytanie odnosnie Waszych przepisow- czy jadanie oberzyne ze skorka?? Bo ja zawsze obgryzam i skorke odstawiam.[/LEFT]

                          Robię bardzo podobnie. Tylko, że na grillu i pod żółty ser daję plaster surowego pomidora. Plastry przed pieczeniem maluję odrobiną oleju z przyprawami. Pycha!

                          • czy ja dawałam na grillowanego bakłażana, marynowanego w occie winnym, oliwie, czosnku i parmezanie, czyli fajowy dodatek do mięsa, tudzież na kanapki, co to i miesiąc w lodówce postoi??? jak nie, to dam 😀

                            • no dobra, sory, dopierom datę zobaczyła

                              • Zamieszczone przez maduxia
                                czy ja dawałam na grillowanego bakłażana, marynowanego w occie winnym, oliwie, czosnku i parmezanie, czyli fajowy dodatek do mięsa, tudzież na kanapki, co to i miesiąc w lodówce postoi??? jak nie, to dam 😀

                                kochana moja, pomyliłaś wątki;) już dawno kolezankę prosiłąm o ten przepisik o tu

                                • Zamieszczone przez maduxia
                                  czy ja dawałam na grillowanego bakłażana, marynowanego w occie winnym, oliwie, czosnku i parmezanie, czyli fajowy dodatek do mięsa, tudzież na kanapki, co to i miesiąc w lodówce postoi??? jak nie, to dam 😀

                                  dawaj, przepisow na oberzynki nigdy dosc:)
                                  czekam!

                                  • kotuś, ja tego wątku nie widziałam
                                    już daję 😀

                                    kilka bakłażanów, albo cukinii, albo jednego i drugiego, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Nie trzeba tego solić i wyciskać, ale spróbujcie każdego kawałek- jak gorzkawy, to można zrobić myk z solą, a nuż pomoże, chociaż ja bym takiego lekko gorzkiego bakłażana albo cukinii nie dawała, bo popsuje smak całości.

                                    wszystko sukcesywnie grillujemy na patelni grillowej albo zwykłej teflonowej, bez tłuszczu, mają się zrobić wyschnięte i lekko brązowe, nie palimy na węgiel.

                                    w dużym, szerokim słoiku, albo naczyniu kamionkowym układamy dachówkowato na dnie warstwę bakłażanów, na to szczypta parmezanu, skrapiamy białym octem winnym, oliwą, na to znowu warstwa bakłażanów, parmezan, ocet, oliwa…. jak zużyjemy wszystko, dolewamy jeszcze octu i oliwy, żeby wszystko było zakryte, ale trochę, nie musi być na centymetr.

                                    jak ostygnie- do lodówki. W sumie od razu można zacząć degustować, ale lepsze, jak kilka godzin chociaż postoi. Nie trzeba czekać, aż bakłażny ostygną- ja prosto z patelni walę do słoika, ser, ocet, oliwa, w tym czasie robią się następne itd.

                                    oczywście między warstwy można poukładać niespodzianki :D, plasterki czosnku, liście ziół, suszone pomidory….

                                    to jest pyszne, osobiście uwielbiam, bo kwaśne, pasuje do mięsa z grilla, na chleb, można potem wyjąć, ułożyć na talerzu i np. dodatkowo parmezanem posypać, albo fetą, to jest uniwersalna marynata…

                                    W lodówce i miesiąc postoi.

                                    A, jeszcze jedno- jeśli macie zamiar zrobić dużo wcześniej, radze uważać na czosnek, i albo go wcale nie dawac, albo rzeczywiście symbolicznie- robi się taki jakiś niebieski, i w sumie średni

                                    • Dzięki Madziu:) dołączam do przepisów.:)

                                      • wyciągam, bo się coponiektórym zachciało 😀

                                        • to ja napisze co robiłam w wakacje

                                          plasty bakłazana grilowałam (po osuszeniu itp). potem na talerzu smarowałam pesto. na to plaste mozarelli, pomidora i do zapieczenia lub mikrofali – tyle aby sie ser rozpusił.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: OBERZYNA-zbieram przepisy

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general