Odlotowe danie czyli skrzydełka na różne sposoby

Uwielbiam obgryzać skrzydełka 🙂 Jednak sama robię ten fragment drobiu tylko na jeden sposób…

Znalazłam na forum już kilka przepisów:

A to mój ukochany przepis:

Skrzydełka kurze w miodzie (z kuchni chińskiej)

[I]8-12 szt skrzydełek z kurczaka
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka oleju
100 ml bulion
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki imbiru suszonego
4 łyżki sosu sojowego

Skrzydełka ugotować, odsączyć, podzielić na 3 części ( w stawach) zewnętrzne odrzucić. Na patelni na jednej łyżce oleju przesmażyć miód, aż bedzie lekko brązowy. Umiescic tam skrzydełka, dodać imbir, posiekany czosnek, bulion i sos sojowy. Dusic ok 30min przez ostatnie 5 minut czesto wstrząsając patelnia, aby nie dopuścić do przypalenia sosu. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.[/I]

Jadłam kiedyś w restauracji skrzydełka Buffalo… Były obłędnie pyszne, ale nigdy dotąd nie udało mi się odtworzyć tego przepisu 🙁 Może ktoś ma?

Podzielcie się swoimi przepisami na odlotowe dania:Cwaniak:

3 odpowiedzi na pytanie: Odlotowe danie czyli skrzydełka na różne sposoby

kantalupa2010-10-31 18:58:12

wprawdzie robie buffalo rzadko, bo nie przepadam za miesem smazonym w glebokim tluszczu, ale sposrod wielu przepisow, ten najlepiej mi smakuje

olej do glebokiego smazenia (jak masz frytkownice, to jej uzyj
ok. 75g masla
3-4 lyzki ostrego sosu (ja uzywam srirachha, ale moze buc zwykly chili)
szczypta czarnego pieprzu
szczypta granulowanego czosnku
1/2 szklanki maki
1/4 lyzeczki czerwonej papryki w proszku (uzywam takiej wegierskiej, slodkiej)
1/4 lyzeczki pieprzu cayenne
1/4 lyzeczki soli
10 kurzych skrzydelek

Rozgrzej olej w patelni albo frytkownicy (ustaw na 190 stopni). Oleju powinno byc dosc, zeby ledwo zakryc skrzydelka, nie maja plywac w nim, na oko ok. 2.5 cm gleboki Maslo, sos, pieprz i czosnek polacz razem w garnku na niewielkim ogniu. Ma sie ladnie polaczyc, ale nie przegrzac. Odstaw na bok.

W misce polacz make, pieprz, sol, cayenne. Obtocz skrzydelka w tej mieszance (wrzucam wszytsko do zamykanego plastikowego pudelka i dobrze wstrzasam. Wstaw do lodowki na ok. 60-90 minut.

Smaz skrzydelka po ok. 10-15 minut czesto przerzucajac. Wloz do naczynia, zalej sosem i wymieszaj delikatnie.

ztforka2010-11-01 07:42:06

Dzięki, muszę koniecznie zrobić:Wow!:

jaewa2010-11-02 13:47:29

Skrzydełka co się same robią:

1 kg skrzydełek (odciąć koncówki)
2 łyżki imbiru z torebki
2-3 łyżki miodu
kilka ząbków czosnku

W garnku mieszamy wszystkie przyprawy i wkładamy skrzydełka (mają być zalane do 3/4 wysokości mięsa). Pod przykryciem duszę aż do prawie calkowitego odparowania wody.

Bardzo dobre, ale zaznaczam że to nie są obiadowe skrzydełka. Doskonałe na imprezkę, na ciepło jak i na zimno. Zazwyczaj robię je wcześniej nie redukując wody do końca, żeby w tym smaku dłużej leżały. Potem przy podgrzaniu i odparowaniu są pychotka. Smakują nawet tym, dla których skrzydelka muszą mieć chrupiącą skórkę 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Odlotowe danie czyli skrzydełka na różne sposoby?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Stacja dysków nie widzi płyty ze zdjęciami:(
inne płyty ok... działają.... w komputerze szwagra płyta działa a u mnie nie:( brakuje mi jakiegoś programu czy co???
Czytaj dalej
Książka kucharska
Pierogi
Dziewczyny nigdy nie robiłam pierogów Nawet nie wiem jak się robi ciasto na pierogi :Niepewny: Ale dziś oglądałam na tvn "ugotowanych" i tam laska świetne nadzienia do pierogów robiła i nabrałam strasznej ochoty
Czytaj dalej