Odlotowe danie czyli skrzydełka na różne sposoby

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #106067

    ztforka

    Uwielbiam obgryzać skrzydełka 🙂 Jednak sama robię ten fragment drobiu tylko na jeden sposób…

    Znalazłam na forum już kilka przepisów:

    A to mój ukochany przepis:

    Skrzydełka kurze w miodzie (z kuchni chińskiej)

    [I]8-12 szt skrzydełek z kurczaka
    2 łyżki miodu płynnego
    1 łyżka oleju
    100 ml bulion
    2 ząbki czosnku
    0,5 łyżki imbiru suszonego
    4 łyżki sosu sojowego

    Skrzydełka ugotować, odsączyć, podzielić na 3 części ( w stawach) zewnętrzne odrzucić. Na patelni na jednej łyżce oleju przesmażyć miód, aż bedzie lekko brązowy. Umiescic tam skrzydełka, dodać imbir, posiekany czosnek, bulion i sos sojowy. Dusic ok 30min przez ostatnie 5 minut czesto wstrząsając patelnia, aby nie dopuścić do przypalenia sosu. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.[/I]

    Jadłam kiedyś w restauracji skrzydełka Buffalo… Były obłędnie pyszne, ale nigdy dotąd nie udało mi się odtworzyć tego przepisu 🙁 Może ktoś ma?

    Podzielcie się swoimi przepisami na odlotowe dania:Cwaniak:

    #3928962

    kantalupa

    wprawdzie robie buffalo rzadko, bo nie przepadam za miesem smazonym w glebokim tluszczu, ale sposrod wielu przepisow, ten najlepiej mi smakuje

    olej do glebokiego smazenia (jak masz frytkownice, to jej uzyj
    ok. 75g masla
    3-4 lyzki ostrego sosu (ja uzywam srirachha, ale moze buc zwykly chili)
    szczypta czarnego pieprzu
    szczypta granulowanego czosnku
    1/2 szklanki maki
    1/4 lyzeczki czerwonej papryki w proszku (uzywam takiej wegierskiej, slodkiej)
    1/4 lyzeczki pieprzu cayenne
    1/4 lyzeczki soli
    10 kurzych skrzydelek

    Rozgrzej olej w patelni albo frytkownicy (ustaw na 190 stopni). Oleju powinno byc dosc, zeby ledwo zakryc skrzydelka, nie maja plywac w nim, na oko ok. 2.5 cm gleboki Maslo, sos, pieprz i czosnek polacz razem w garnku na niewielkim ogniu. Ma sie ladnie polaczyc, ale nie przegrzac. Odstaw na bok.

    W misce polacz make, pieprz, sol, cayenne. Obtocz skrzydelka w tej mieszance (wrzucam wszytsko do zamykanego plastikowego pudelka i dobrze wstrzasam. Wstaw do lodowki na ok. 60-90 minut.

    Smaz skrzydelka po ok. 10-15 minut czesto przerzucajac. Wloz do naczynia, zalej sosem i wymieszaj delikatnie.



    #3928963

    ztforka

    Dzięki, muszę koniecznie zrobić:Wow!:

    #3928964

    jaewa

    Skrzydełka co się same robią:

    1 kg skrzydełek (odciąć koncówki)
    2 łyżki imbiru z torebki
    2-3 łyżki miodu
    kilka ząbków czosnku

    W garnku mieszamy wszystkie przyprawy i wkładamy skrzydełka (mają być zalane do 3/4 wysokości mięsa). Pod przykryciem duszę aż do prawie calkowitego odparowania wody.

    Bardzo dobre, ale zaznaczam że to nie są obiadowe skrzydełka. Doskonałe na imprezkę, na ciepło jak i na zimno. Zazwyczaj robię je wcześniej nie redukując wody do końca, żeby w tym smaku dłużej leżały. Potem przy podgrzaniu i odparowaniu są pychotka. Smakują nawet tym, dla których skrzydelka muszą mieć chrupiącą skórkę 🙂

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close