ośmiorniczka?

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #59089

    edyta23

    Dziewczyny może któraś wie jak przygotować ośmiornicę? 🙂
    Leży taka jedna w lodówce no i nie chcę żeby mi się zmarnowała .
    Uwielbiam eksperymenty kulinarne no i nadszedł czas na ośmiorniczkę, czy ktoś mi pomoże?
    ( ta moja ośmiornica jest w zalewie )

    pozdrawiam,
    edyta

    #754885

    chica

    Re: ośmiorniczka?

    Znalazlam pare przepisow w necie, zaznaczam, ze nie wyprobowanych jeszcze przeze mnie. Oto jeden z nich:
    PIECZONA OŚMIORNICA
    1.1 kg ośmiornicy
    1 kg ziemniaków
    duża główka cebuli
    3 ząbki czosnku
    6 łyżek oliwy z oliwek
    6 łyżek oleju słonecznikowego
    sól, pieprz
    rozmaryn
    1 dl białego wina
    natka pietruszki
    1 łyżka jarzynki
    Ośmiornicę oczyść, włóż ją do brytfanny na zimny tłuszcz. Wokół ośmiornicy poukładaj połówki ziemniaków i ćwiartki cebuli. Ziemniaki trochę posól, a wszystko posyp Vegetą, rozmarynem i pieprzem. Brytfannę dokładnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia dolej wina, dodaj posiekany czosnek i zapiecz bez folii. Ośmiornicę podziel na kawałki i ułóż razem z ziemniakami na podgrzanym półmisku, polej sosem z brytfanny i posyp pietruszką.
    Zwróć uwagę, aby brytfannę dokładnie pokryć folią i zacisnąć na brzegach, w przeciwnym razie potrawa będzie sucha.
    Jeżeli masz dopiero co złowioną ośmiornicę, będzie ona miękka i szybciej się ugotuje, gdy ją zamrozisz po uprzednim oczyszczeniu.

    A tak w ogole to polecam zajrzec tutaj:

    Pozdrawiam:-)

    Ola (16.10.03)



    #754886

    edyta23

    Re: ośmiorniczka?

    Wielkie dzięki Olu
    No to zabieram się do roboty…. zobaczymy jak to smakuje 🙂
    opiszę wrażenia..;)

    pozdrawiam,
    edyta

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close