o艣miorniczki, krewetki, kalmary

Post贸w wy艣wietlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #91399

    Anonim

    macie jakie艣 ciekawe przepisy?
    m臋偶owi bym dogodzi艂a 馃檪

    #1672212

    kantalupa

    Zamieszczone przez EwkaM
    macie jakie艣 ciekawe przepisy?
    m臋偶owi bym dogodzi艂a 馃檪

    osmiorniczki najtrudniejsze, ale za to najlepsze (subiektywna ocena, oczywiscie)
    jesli kupujesz swiez, to trzeba ja „utluc”, tzn. zlapac za lebek i trzaskac o deske drewniana az cie serdeczbnie reka zaboli (im wiecej wytrzymasz, tym lepiej dla ciebie, oczywiscie)
    a potem w marynatke na 24 godziny (ocet balsamiczny, cytryna, czosnek, mozesz dorzucic jakies ziola, ale ja nigdy z ziolami nie probowalam)
    a potem na grilla, ale tak sensownie

    a jesli potrzymasz w marynacie dluzej i ladnie zmieknie, mozesz zrobic salatke z osmiornic
    pokrajac te mackowate kawalki w jakies 1-2 tymetrowe paseczki, dodac czerwona cebule drobno posiekana i zalac sosem z octu balsamicznego, oleju soli i pieprzu

    krewetki, jesli swieze, marynuje na godzinke (sos z oliwy, duzej ilosci czosnku, wycisnietego soku z cytryny, soli) a potem smaze na minimalnej ilosci oliwy na woku albo innej p-atelni, ktora sie rozgrzewa do wysokiej temperatury

    kalmary w krazkach robie po prostu jak frytki, tylko najpierw obtaczam w mace i wtedy na goracy gelboki tluszcz
    moj starszy dzieciak sie niemi zajada!



    #1672213

    kantalupa

    o, jeszcze krewetki wrzucam do ostrej zupy tajskiej
    na jakis dobry literek bulionu (najlepiej z kury, ale moze byc z kostki) wrzucam pol piersi z kurczaka i ze dwie papryczki chili (jedna dla niezainteresowanych zarciem wypalajacym twarz:)), plus ze trzy lyzki soku z limonki, oraz opcjonalnie starty siwezy imbir), garsc krewetek i gotuje przez 10 minut i wrzucam do tego pokrajany na dwucentymnetrowe kawalki peczek mlodej cebulki (z tym zielony, oczywiscie) oraz ryzowy makaron
    gotuje przez nastepne 10 minut i doprawiam sosem sojowym
    potem mozna dodac np sosu chili i jeszcze wiecej sojowego, wedle zyczenia

    #1672214

    maduxia

    o ku藕wa! 8-0 a trzaska膰 g艂ow膮 czy tymi n贸偶kami? To chyba musi by膰 jaka艣 wypasiona o艣miornica!!

    #1672215

    kantalupa

    Zamieszczone przez maduxia
    o ku藕wa! 8-0 a trzaska膰 g艂ow膮 czy tymi n贸偶kami? To chyba musi by膰 jaka艣 wypasiona o艣miornica!!

    taka cala kupilam tylko raz i trzymajac za lebek walilam tymi nozkami az mi reka zwiedla
    przepis wydebilam od jednego greka, ktory twierdzi, ze to generalnie najlatwiejsza metoda, zeby osmiornica zmiekla
    moja nie byla wielka, taka ze 30 cm dluga, no i za duza z niej nie wyszlo….

    #1672216

    maduxia

    matko, ale mam tak dlugo wali膰, a偶 zmieknie?? kiedy艣 w Hiszpanii widzia艂am, jak go艣ciu zlapa艂 tak膮 wieks偶, no chyba z metr mia艂a, i rzuca艂 ni偶 o ska艂y i tak tar艂, jakby PRA艁 NA TARZE! I tak ze 20 minut. Wygl膮da艂o to strasznie, jakby si臋 zn臋ca艂 nad biednym zwierz臋ciem… Wyobra藕 sobie robi膰 tak z kurczakiem … a偶 zmi臋knie.. 馃檪

    A powa偶nie, to podobno- ja nigdy nie robi艂am- o艣miornic臋 jak wolowin臋- albo na ostrym ogniu i bardzo kr贸tko, albo na ma艂ym baaaaardzo dlugo. Inaczej smakuje jak gumka do 艣cierania.

    A twoja wtedy si臋 uda艂a? A co zrobi艂a艣 z gl贸wk膮? J膮 tez sie jada??



    #1672217

    emalka

    Zamieszczone przez maduxia
    matko, ale mam tak dlugo wali膰, a偶 zmieknie?? kiedy艣 w Hiszpanii widzia艂am, jak go艣ciu zlapa艂 tak膮 wieks偶, no chyba z metr mia艂a, i rzuca艂 ni偶 o ska艂y i tak tar艂, jakby PRA艁 NA TARZE! I tak ze 20 minut. Wygl膮da艂o to strasznie, jakby si臋 zn臋ca艂 nad biednym zwierz臋ciem…

    dokladnie to samo chcialam napisac, obserwowalismy kiedys taka scenke – tyle ze na thassos. Makabra. Tego dnia jedlismy tylko tzatziki 馃檪

    #1672218

    kantalupa

    Zamieszczone przez maduxia

    A twoja wtedy si臋 uda艂a? A co zrobi艂a艣 z gl贸wk膮? J膮 tez sie jada??

    zrobilam z niej salatke i uzylam tylko macki w kawaleczkach
    lebek jakos mnie sie nie spodobal, zreszta w ogole nie moglam pokroic tego flaczka!
    ale podobno ten lebek jest najlepszy do buzary, tak mi powiedzial jeden chorwat, nigdy buzary nie robilam, ale mam gdzies przepis, moze pzniej poszukam
    ah, moja salatka wyszla poprawna zaledwie, ale dalo sie ja zjesc:)

Post贸w wy艣wietlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz si臋 zarejestrowa膰 lub zalogowa膰, 偶eby odpowiedzie膰