ośmiorniczki, krewetki, kalmary

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #91399

    Anonim

    macie jakieś ciekawe przepisy?
    mężowi bym dogodziła 🙂

    #1672212

    kantalupa

    Zamieszczone przez EwkaM
    macie jakieś ciekawe przepisy?
    mężowi bym dogodziła 🙂

    osmiorniczki najtrudniejsze, ale za to najlepsze (subiektywna ocena, oczywiscie)
    jesli kupujesz swiez, to trzeba ja „utluc”, tzn. zlapac za lebek i trzaskac o deske drewniana az cie serdeczbnie reka zaboli (im wiecej wytrzymasz, tym lepiej dla ciebie, oczywiscie)
    a potem w marynatke na 24 godziny (ocet balsamiczny, cytryna, czosnek, mozesz dorzucic jakies ziola, ale ja nigdy z ziolami nie probowalam)
    a potem na grilla, ale tak sensownie

    a jesli potrzymasz w marynacie dluzej i ladnie zmieknie, mozesz zrobic salatke z osmiornic
    pokrajac te mackowate kawalki w jakies 1-2 tymetrowe paseczki, dodac czerwona cebule drobno posiekana i zalac sosem z octu balsamicznego, oleju soli i pieprzu

    krewetki, jesli swieze, marynuje na godzinke (sos z oliwy, duzej ilosci czosnku, wycisnietego soku z cytryny, soli) a potem smaze na minimalnej ilosci oliwy na woku albo innej p-atelni, ktora sie rozgrzewa do wysokiej temperatury

    kalmary w krazkach robie po prostu jak frytki, tylko najpierw obtaczam w mace i wtedy na goracy gelboki tluszcz
    moj starszy dzieciak sie niemi zajada!



    #1672213

    kantalupa

    o, jeszcze krewetki wrzucam do ostrej zupy tajskiej
    na jakis dobry literek bulionu (najlepiej z kury, ale moze byc z kostki) wrzucam pol piersi z kurczaka i ze dwie papryczki chili (jedna dla niezainteresowanych zarciem wypalajacym twarz:)), plus ze trzy lyzki soku z limonki, oraz opcjonalnie starty siwezy imbir), garsc krewetek i gotuje przez 10 minut i wrzucam do tego pokrajany na dwucentymnetrowe kawalki peczek mlodej cebulki (z tym zielony, oczywiscie) oraz ryzowy makaron
    gotuje przez nastepne 10 minut i doprawiam sosem sojowym
    potem mozna dodac np sosu chili i jeszcze wiecej sojowego, wedle zyczenia

    #1672214

    maduxia

    o kuźwa! 8-0 a trzaskać głową czy tymi nóżkami? To chyba musi być jakaś wypasiona ośmiornica!!

    #1672215

    kantalupa

    Zamieszczone przez maduxia
    o kuźwa! 8-0 a trzaskać głową czy tymi nóżkami? To chyba musi być jakaś wypasiona ośmiornica!!

    taka cala kupilam tylko raz i trzymajac za lebek walilam tymi nozkami az mi reka zwiedla
    przepis wydebilam od jednego greka, ktory twierdzi, ze to generalnie najlatwiejsza metoda, zeby osmiornica zmiekla
    moja nie byla wielka, taka ze 30 cm dluga, no i za duza z niej nie wyszlo….

    #1672216

    maduxia

    matko, ale mam tak dlugo walić, aż zmieknie?? kiedyś w Hiszpanii widziałam, jak gościu zlapał taką wieksż, no chyba z metr miała, i rzucał niż o skały i tak tarł, jakby PRAŁ NA TARZE! I tak ze 20 minut. Wyglądało to strasznie, jakby się znęcał nad biednym zwierzęciem… Wyobraź sobie robić tak z kurczakiem … aż zmięknie.. 🙂

    A poważnie, to podobno- ja nigdy nie robiłam- ośmiornicę jak wolowinę- albo na ostrym ogniu i bardzo krótko, albo na małym baaaaardzo dlugo. Inaczej smakuje jak gumka do ścierania.

    A twoja wtedy się udała? A co zrobiłaś z glówką? Ją tez sie jada??



    #1672217

    emalka

    Zamieszczone przez maduxia
    matko, ale mam tak dlugo walić, aż zmieknie?? kiedyś w Hiszpanii widziałam, jak gościu zlapał taką wieksż, no chyba z metr miała, i rzucał niż o skały i tak tarł, jakby PRAŁ NA TARZE! I tak ze 20 minut. Wyglądało to strasznie, jakby się znęcał nad biednym zwierzęciem…

    dokladnie to samo chcialam napisac, obserwowalismy kiedys taka scenke – tyle ze na thassos. Makabra. Tego dnia jedlismy tylko tzatziki 🙂

    #1672218

    kantalupa

    Zamieszczone przez maduxia

    A twoja wtedy się udała? A co zrobiłaś z glówką? Ją tez sie jada??

    zrobilam z niej salatke i uzylam tylko macki w kawaleczkach
    lebek jakos mnie sie nie spodobal, zreszta w ogole nie moglam pokroic tego flaczka!
    ale podobno ten lebek jest najlepszy do buzary, tak mi powiedzial jeden chorwat, nigdy buzary nie robilam, ale mam gdzies przepis, moze pzniej poszukam
    ah, moja salatka wyszla poprawna zaledwie, ale dalo sie ja zjesc:)

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close