pączki- sprawdzony przepis?

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #85647

    shutter

    czy macie jakiś dobry sprawdzony przepis na tradycyjne pączki ktore zawsze się udają? Tłusty czwartek zbliża się i szukam koncepcji… szukałam w archiwum ale były bezdrożdzowe lub ziemniaczane a ja chce zwykłe normalne pączusie z marmoladką

    z gory dziękuję

    shutter

    #1302222

    Anonim

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    wypróbowane wiele razy i zawsze wychodzą

    Pączki

    3 szkl mąki
    6 żółtek
    4 łyżki cukru
    10 dkg masła
    1 łyżka rumu lub spirytusu
    skórka z cytryny
    1 łyżeczka soli
    powidła lub konfitura
    puder do posypki,olej do smażenia
    Rozczyn z drożdży:
    6 dkg drożdży
    1/4 szkl mleka
    1 łyżka cukru
    3 łyżki maki
    Rozczyn: Do letniego mleka pokruszyć drożdże, dodać resztę składników, lekko wymieszac.Rozczyn ma miec konsystencje kefiru. Odstawic w cieple miejsce do
    wyrosniecia.
    Ciasto: Masło roztopic przestudzic.Żółtka utrzec z cukrem.Mąke przesiac do miski, dodac zoltka,mleko,alkohol,pokrojona w drobna kostke skorke cytryny,sól, wymieszac i na koniec drozdze.Wyrobic ciasto.Dodac roztopione maslo i wyrabiac
    ponownie ciasto az zacznie odstawac od reki,mozna dodac troche maki.Ciasto
    przykryc sciereczka i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu.Wyrosniete skubac delikatnie i robic kólka tyle co okrag kubka, w srodek powidła i
    sklejac brzegi, gotowe kłaść na stolnicy posypanej maką.Pozostawić do podrośniecia.Olej podgrzać tak że wrzucony kawalek ciasta wyplywa.Wyrosniete
    paczki omiatać z mąki i wrzucać do goracego tluszczu spodnią strona do gory.
    Gdy paczki sie zarumienia, przewrocic na druga strone i dosmazyc,gotowe wyjmowac lyzka cedzakowa na talerz i posypac pudrem.
    Smacznego

    Natalka 19.05.05



    #1302223

    daglezja

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    …o kurcze pysznie ten przepis wyglada a ja jestem na diecie

    Staś Zosia

    #1302224

    shutter

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    Dzięki za przepis
    a ile tego mleka do ciasta? bo do rozczynu jest 1/4 szklanki a do ciasta ile?

    shutter

    #1302225

    ciku

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    Shutter bedziesz robić? Podziwiam Cię, ja się ejszcze nigdy nie odważylam robić pączków. Jakieś tudne mi sie to wydaje. Może się w końcu zmobilizuję. A jak w tym roku wypada tlusty czwartek?

    Kacperek

    #1302226

    ciku

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    A te kółka to jak robić? Wałkować czy jak? I potem sklejać dwa rozwałkowane kółka? Bo nie rozumiem co masz na myśli…

    Kacperek



    #1302227

    shutter

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    Ciku, dzisiaj jest tłusty czwartek

    a pączusie zrobione, wyszły mmm… przepyszne!!! bardzo puszyste, w środku dopieczone i slicznie wyrosły; jestem obzarta a i gości poczestowalam i się nie powstydziłam

    jedyny moj problem to szybko przypalający sie olej, 3 razy wymieniałam, musze znaleźć na to jakiś patent…

    shutter

    #1302228

    beamama

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    A bo lepszy smalec 🙂 naprawdę 🙂

    #1302229

    shutter

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    ano własnie na koniec tak sobie pomyslałam, moja babcia zawsze na smalcu pączki robiła.
    więc następnym razem… 🙂

    shutter

    #1302230

    Anonim

    Re: pączki- sprawdzony przepis?

    Kobitki przepraszam ,że nie odpisywałam ale byłam u rodzącej siostry a ona nie ma załozonego internetu. Mleka jest pół szklanki ale jak ciasto jest za twarde to można jeszcze dolać. Pozdrawiam

    Natalka 19.05.05

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close