Przepis jest prosciutki, paluszki wychodza jako fajna przekaska do schrupania przy piwku.
Wiec:
Do malaksera sypię:
2 szkl. mąki,
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka curry
1 lyzeczka tumeric lub innej zolto barwiacej przyprawy ( w ostatecznosci po prostu 2 lyzeczki curry)
0.5 lyzeczki grubej soli
3 duze lyzki margaryny
0.5 szklanki lodowatej wody
( Zeby paluszki byly kolorowe mozna dodac soku z burakow, zmielonej pietruszki, soku z marchwi itp. wedlug uznania)
Wszystko miksuję ok 60 sekund, aż wyrobi sie jednolite ciasto. Przekladam na stolnicę, rozwalkowuję na prostokat 20 na 25 cm. Posypuje ziarnem ( do wyboru: czarnuszka, kminek, mak, sezam, nasiona cebuli). Walkiem “wbijam” ziarna w ciasto. Obracam – to samo powtarzam z drugiej strony. Tnę w dlugie paski grubosci 1 cm, skrecam. Brytfanna nie musi byc natluszczona, ale konce paskow dobrze jest zaczepic o konce brytfanny. Wsadzam do nagrzanego piekarnika ( 180 C) na 15-20 minut i gotowe.
Smacznego
Kacperek 12.02.04
2 odpowiedzi na pytanie: paluszki ( np. do piwa)
Re: paluszki ( np. do piwa)
Juz mnie korci, zeby wyprobowac, tylko te kolejne kalorie… Nie dzisiaj, ale w najblizszym czasie na pewno skorzystam:-)
Ola (16.10.03)
Re: paluszki ( np. do piwa)
Ale jazda! Robię w sobotę!
Antoś (24.11.2003) i mama
Znasz odpowiedź na pytanie: paluszki ( np. do piwa)