nigdy tego nie robiłam ale zdjęcia mnie kuszą niesamowicie:)
może któraś z Was robiła? chciałabym sprawdzony przepis
póki co wstawiam przepis znaleziony w necie i fotki:)
Biała Pavlova
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy 🙂
owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
94 odpowiedzi na pytanie: Pavlova :)
nie robiłam ale planuje zrobić we wtorek albo środę 🙂
przepis z tej samej strony 😉
brałam już pare przepisów z tej strony i jak dotąd się nie zawiodłam 🙂
Wiola! Kusisz
Ależ to musi być pyszne
ja codziennie ślinię się na widok tych zdjęć hehehe
fakt przepisy na tej stronie są super… Napisz jak ci wyszła,ja zrobię jutro muszę wypróbować bo za tydzień mam ur córci:)
Ja jadłam Pawlową przygotowaną przez Maduxię
Niebo w gębie
:)zachęciłaś jeszcze bardziej
ale ja zrobie najwcześniej we wtorek 🙂
także czekam jutro na relacje
zdjęcie mile widziane
za mną pavlowa juz od jakiegos czasu chodzi. a ja sie przymierzam na tą
jestem uzależniona od bezy pokrytej bitą smietana, owocami i zalanej czekolada i posypana orzechami. uwielbiam z brzoskwiniami – chyba dzisiaj zrobie z truskawkami..
tu z gruszkami
maly leon tez lubi beze (do dzisiaj mu zostalo) i dzielnie pomaga w produkcji
szpilka, pamiętam akcję z szukaniem tego przepisu 😀
Mogłabyś go podać?
beza z 4 białek:
– miksujemy białka na srednich obrotach – dłuuuugo – ja spokojnie z 8-10 minut miksuje
– zwiekszamy obroty na maks i wsypujemy cukier – ja oczywiscie na oko, jamie chyba sypal dwie garscie 😀
i na tych max obrotach znowu kilka dobrych minut az beza bedzie taka miesiscta w dotyku i bez cukru pod palcami
na papier wykladamy i pieczemy w 150stopniach godzine pi razy oko ofkors 😀
na ostygnieta beze nakladamy warstwy: bita smietana, owoce, zalewamy rozpuszczona gorzka czekolada (ostudzona – jak robie z brzoskwianiami z puszki to dolewam soku do czekolady zeby nie byla zbyt gesta) i posypujemy potluczonymi orzechami (ja lubie slone – slicznie lamia smak)
boszszsz jakie to pyszne
moja beza już upieczona czekam aż ostygnie i biorę się za resztę:)
Zobaczylam pychotki Szpilki z beza i pypcia dostalam 🙂
A ja nie mam smietany:(
moja beza wlasnie w piekarniku
smietane kupie po drodze i swieze truskawi i na kolacje bedzie jak znalazl
Robiłam w Św. Wielkanocne…
Pyyyyycha 😀
Moderacja tego działu mnie wykończy
Nigdy nie schudnę, nigdy
Tyję od samego patrzenia
Dobrze, że ja tu zaglądam tylko dla przyjemności
rzeczywiście boskie ciacho:)
zdążyłam zrobić tylko jedną fotkę…potem były już tylko okruszki
Mam ślinotok 😀
Cudny widok
Dzięki Szpilko:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Pavlova :)