Pesto

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #115937

    marnat

    Szukam przepisu 🙂

    Wiem że łatwe,
    że świeża bazylia, orzeszki piniowe, oliwa, parmezan…
    ale…
    w jakich sprawdzonych proporcjach na jeden obiad?
    Dla dwóch osób powiedzmy.

    Makaronu sobie ugotuję ile potrzeba, ale mam problem ile zrobić pesto żeby nie zostało.

    No i gdzie kupię orzeszki piniowe?

    #5398863

    kantalupa

    Zamieszczone przez marnat
    Szukam przepisu 🙂

    Wiem że łatwe,
    że świeża bazylia, orzeszki piniowe, oliwa, parmezan…
    ale…
    w jakich sprawdzonych proporcjach na jeden obiad?
    Dla dwóch osób powiedzmy.

    Makaronu sobie ugotuję ile potrzeba, ale mam problem ile zrobić pesto żeby nie zostało.

    No i gdzie kupię orzeszki piniowe?

    na oko to najlepsza miara;)
    peczek bazylii (taki z 5-6 caluch glazek)
    50 g orzeszkow
    jakies 75-100 g parmeznu
    pol szklanki oliwy

    dosolic, dodac pieprzu
    a potem dodawac wszystkiego wedle upodobania i smaku



    #5398864

    marnat

    Zamieszczone przez kantalupa
    na oko to najlepsza miara;)
    peczek bazylii (taki z 5-6 caluch glazek)
    50 g orzeszkow
    jakies 75-100 g parmeznu
    pol szklanki oliwy

    dosolic, dodac pieprzu
    a potem dodawac wszystkiego wedle upodobania i smaku

    dziękuję bardzo 🙂

    #5398865

    tosia

    Ja robię z dwóch pęczków bazylii i przechowuje w lodôwce w słoiczku.. Najczęściej po dwóch dniach znika całość 😉
    Aaaa i zamiast orzeszków daję prażonego na suchej patelni słonecznika…

    Ależ mam smaka… Idę do Almy po 2 doniczki bazylii 🙂

    #5398866

    marnat

    Zamieszczone przez Tosia…
    Ja robię z dwóch pęczków bazylii i przechowuje w lodôwce w słoiczku.. Najczęściej po dwóch dniach znika całość 😉
    Aaaa i zamiast orzeszków daję prażonego na suchej patelni słonecznika…

    Ależ mam smaka… Idę do Almy po 2 doniczki bazylii 🙂

    Ja będę robić pierwszy raz i obawiam się że taka duża ilość można się nam popsuć,
    jeśli coś mi nie pójdzie i okaże się niezjadliwe 🙂
    Albo M stwierdzi że mu nie smakuje.

    I zastanawiam się czy dostanę orzeszki piniowe bez problemu.
    Ty robisz ze słonecznikiem ze względu na oszczędność?

    #5398867

    tosia

    Zamieszczone przez marnat
    Ja będę robić pierwszy raz i obawiam się że taka duża ilość można się nam popsuć,
    jeśli coś mi nie pójdzie i okaże się niezjadliwe 🙂
    Albo M stwierdzi że mu nie smakuje.

    I zastanawiam się czy dostanę orzeszki piniowe bez problemu.
    Ty robisz ze słonecznikiem ze względu na oszczędność?

    Kiedyś naszło mnie na pesto i w domu miałam wszystko prócz tych orzeszków, mam za to zawsze słonecznika, więc zrobiłam z nim.. Wyszło pyszne i od tej pory zawsze robię ze słonecznikiem 😉



    #5398868

    marnat

    Zamieszczone przez Tosia…
    Kiedyś naszło mnie na pesto i w domu miałam wszystko prócz tych orzeszków, mam za to zawsze słonecznika, więc zrobiłam z nim.. Wyszło pyszne i od tej pory zawsze robię ze słonecznikiem 😉

    Spróbuję i tak 🙂

    Jecie zawsze z makaronem?
    Czym innym można jeszcze spróbować? 🙂

    #5398869

    marnat

    Dzisiaj zrobiłam !

    To jest fantastyczne :Wow!:
    Moje wyszło dużo lepsze niż jadłam wcześniej 🙂
    I nawet jak zrobiłam z jednej doniczki bazylii to zostało mi spokojnie na jutrzejszy obiad.

    Ile czasu trzymacie takie zrobione pesto w lodówce?

    #5398870

    tosia

    :Hyhy:
    No jasne, że to jest fantastyczne! Pyszne, łatwe i szybkie..

    U mnie max 3 dni stoi, ale to dlatego, że my makaronowi baaardzo i uwielbiamy pesto 🙂

    #5398871

    tosia

    Właśnie zblenderowałam 2 pęczki aromatycznej bazylii 🙂 makaron dochodzi… Zaraz będzie uczta! 😀



    #5398872

    tosia

    Zamieszczone przez marnat
    Spróbuję i tak 🙂

    Jecie zawsze z makaronem?
    Czym innym można jeszcze spróbować? 🙂

    Ostatnio Magda Gessler podawała pesto na kluskach śląskich :Hyhy:

    #5398873

    tosia

    Smacznego!



    #5398874

    beamama

    Zamieszczone przez Tosia…
    Ostatnio Magda Gessler podawała pesto na kluskach śląskich :Hyhy:

    No, w knajpie, w której mieliśmy przyjecie komunijne 😉

    #5398875

    mama-janka

    Będę robić w weekend. 😀 Uwielbiam pesto, ale zawsze jadłam ze sklepu (z Tesco zwykle kupowałam, bardzo dobre), dopiero jak spróbowałam we Włoszech naturalnego zauważyłam różnice…jest jeszcze pyszniejsze. Mam nadzieje, że wyjdzie mi podobne.:)

    #5398876

    mama-janka

    Zamieszczone przez Tosia…
    Ostatnio Magda Gessler podawała pesto na kluskach śląskich :Hyhy:

    Polecam na tostach, grzankach, na pizzy albo z ciastem francuskim. 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close