Pesto

Dobre!!

Jak ktos nie wie to sosik do makaronu z bazyli

Kosztuje w polsce troche o ile sie zorientowalam a zrobic go to pestka.

Co potrzebne macie na zdjeciu
Bazylia ( posadzic w doniczkach to slicznie wyrosnie w domciu na parapecie a pachnie bossssko)
Orzeszki pinoli do kupienia w malych opakowaniach na polce z suszonymi i orzechami
Oliwa z oliwek – musi byc dobrej jakosci najlepiej cruda czyli surowa
Czosneczek
No i oczywscie parmezan TO WSZYSTKO!!!


Ja robie to malakserem, wrzucacie wszystko do malaksera, miksera lub czego tam chcecie i miksujecie, ucieracie az powstanie jednolity sos.
Efekt koncowy

PYCHA!!!

5 odpowiedzi na pytanie: Pesto

  1. sole, czy to są Twoje zdjecia?

    • MUSZĘ to zrobić~!!!!!!!

      orzeszki pinoli to to samo co orzeszki piniowe? pewnie tak

      • a ja mam pesto z suszonych pomomidorów.. czy moze byc takie? czy pesto zarezerwowane tylko dla bazyli?

        • Zamieszczone przez Devilry
          a ja mam pesto z suszonych pomomidorów.. czy moze byc takie? czy pesto zarezerwowane tylko dla bazyli?

          Pesto alla genovese? zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia, pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech.

          Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.

          Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i in. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.

          We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę. W małych słoiczkach, znanych również w Polsce znajduje się z reguły produkt niższej jakości.

          Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.

          Znalezione 😉

          • wczoraj robilam
            ;);)
            uwielbiamy pesto z makaronem… Albo z włoskim pieczywem

            Znasz odpowiedź na pytanie: Pesto

            Dodaj komentarz

            Angina u dwulatka

            Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

            Czytaj dalej →

            Mozarella w ciąży

            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

            Czytaj dalej →

            Ile kosztuje żłobek?

            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

            Czytaj dalej →

            Dziewczyny po cc – dreny

            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

            Czytaj dalej →

            Meskie imie miedzynarodowe.

            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

            Czytaj dalej →

            Wielotorbielowatość nerek

            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

            Czytaj dalej →

            Ruchome kolano

            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

            Czytaj dalej →
            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo
            Enable registration in settings - general