Dobre!!
Jak ktos nie wie to sosik do makaronu z bazyli
Kosztuje w polsce troche o ile sie zorientowalam a zrobic go to pestka.
Co potrzebne macie na zdjeciu
Bazylia ( posadzic w doniczkach to slicznie wyrosnie w domciu na parapecie a pachnie bossssko)
Orzeszki pinoli do kupienia w malych opakowaniach na polce z suszonymi i orzechami
Oliwa z oliwek – musi byc dobrej jakosci najlepiej cruda czyli surowa
Czosneczek
No i oczywscie parmezan TO WSZYSTKO!!!
Ja robie to malakserem, wrzucacie wszystko do malaksera, miksera lub czego tam chcecie i miksujecie, ucieracie az powstanie jednolity sos.
Efekt koncowy
PYCHA!!!
5 odpowiedzi na pytanie: Pesto
sole, czy to są Twoje zdjecia?
MUSZĘ to zrobić~!!!!!!!
orzeszki pinoli to to samo co orzeszki piniowe? pewnie tak
a ja mam pesto z suszonych pomomidorów.. czy moze byc takie? czy pesto zarezerwowane tylko dla bazyli?
Pesto alla genovese? zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia, pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.
Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i in. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę. W małych słoiczkach, znanych również w Polsce znajduje się z reguły produkt niższej jakości.
Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.
Znalezione 😉
wczoraj robilam
;);)
uwielbiamy pesto z makaronem… Albo z włoskim pieczywem
Znasz odpowiedź na pytanie: Pesto