Pesto

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #101338

    sole

    Dobre!!

    Jak ktos nie wie to sosik do makaronu z bazyli

    Kosztuje w polsce troche o ile sie zorientowalam a zrobic go to pestka.

    Co potrzebne macie na zdjeciu
    Bazylia ( posadzic w doniczkach to slicznie wyrosnie w domciu na parapecie a pachnie bossssko)
    Orzeszki pinoli do kupienia w malych opakowaniach na polce z suszonymi i orzechami
    Oliwa z oliwek – musi byc dobrej jakosci najlepiej cruda czyli surowa
    Czosneczek
    No i oczywscie parmezan TO WSZYSTKO!!!


    Ja robie to malakserem, wrzucacie wszystko do malaksera, miksera lub czego tam chcecie i miksujecie, ucieracie az powstanie jednolity sos.
    Efekt koncowy

    PYCHA!!!

    #2931323

    Anonim

    sole, czy to są Twoje zdjecia ?



    #2931324

    marysia

    MUSZĘ to zrobić~!!!!!!!

    orzeszki pinoli to to samo co orzeszki piniowe? pewnie tak:Hmmm…:

    #2931325

    devilry

    a ja mam pesto z suszonych pomomidorów .. czy moze byc takie ? czy pesto zarezerwowane tylko dla bazyli?

    #2931326

    devilry

    Zamieszczone przez Devilry
    a ja mam pesto z suszonych pomomidorów .. czy moze byc takie ? czy pesto zarezerwowane tylko dla bazyli?

    Pesto alla genovese ? zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia, pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech.

    Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.

    Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i in. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.

    We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę. W małych słoiczkach, znanych również w Polsce znajduje się z reguły produkt niższej jakości.

    Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.

    Znalezione 😉

    #2931327

    teo

    wczoraj robilam
    ;);)
    uwielbiamy pesto z makaronem …albo z włoskim pieczywem

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close