Piculka bruni :D

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 36)
  • Autor
    Wpisy
  • #108346

    yoko

    Ciasto na piculkę:
    [LIST]
    [*]3g suchych drożdży
    [*]1/2 łyżeczki cukru
    [*]130ml ciepłej wody
    [*]1/2 łyżeczki soli
    [*]1 szklanka mąki pszennej
    [*]1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału lub żytniej (typ 2000)
    [*]1 łyżka oliwy z oliwek[/LIST][LIST=1]
    [*]Drożdże, wodę i cukier wymieszać i odstawić na 10-15 min aż drożdże zaczną pracować (będzie widoczna piana na wierzchu)
    [*]Mąkę, sól połączyć, dodać oliwę, wodę, zarobić ciasto aż przestanie się lepić do rąk – jak jest za szywne można dolać jeszcze kapkę ciepłej wody. Powinno być dobrze elastyczne:)
    [*]Ciasto przełożyć do naczynia nasmarowanego oliwą, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1h)
    [*]Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze 1 min i wałkujemy do rozmiarów blachy, wykładamy na blachę.[/LIST]SOS Pomidorowy (można kupić gotowy z cebulą i czosnkiem) lub:[LIST]
    [*]1 cebula
    [*]3 ząbki czosnku
    [*]1/2 łyżeczki oregano
    [*]1/2 łyżeczku cukru
    [*]sos pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki (ja wolę sos)
    [*]sól, pieprz do smaku wg. uznania[/LIST]Wszystko podsmażyć (cebula, czosnek), dodać sos, poddusić, doprawić, trochę ostudzić i wyłożyć na ciasto.

    Posypać serem. Preferuję pomieszać min 2 rodzaje sera żółtego (np. Gouda i Radamer), a wszystko można jeszcze oprószyć parmezanem…
    No i inne dodatki, które lubicie:)

    Piecyk grzanie góra -dół, 220stopni i ok. 20 min dokąd się brzegi nie zarumienią jak na załączonym obrazku:)

    Taka podstawowa PICULKA BRUNKOWA wygląda tak:

    #4548293

    ilto

    Bruni jeszcze raz wielkie dzieki, jutro bedzie u mnie na obiad :Hura!:



    #4548294

    yoko

    Dodam, że im bardziej zarumienione ciasto, im dłużej pizza jest w piekarniku, tym bardziej chrupiące ciasto:)
    Należy je cienko rozwałkować na ok 2 mm:)
    U mnie lubią chrupiący spód. Wczoraj już mi się nie chciało walkiem tak machać.
    Zostawiłam nieco grubsze ciasto, a że głód wykazywali wielki, to wyciągnęłam pizzę z pieca zanim się dobrze zarumieniła i była taka trochę jak z pizzerii, ciasto było bardziej miękkie, gumeczka:)

    #4548295

    regi

    :Kciuki:

    chyba faktycznie pojedziesz z nami 🙂

    Piculka a ja kurde nie potrafiłam zajarzyć co to za tytuł wątku
    Miałam inne skojarzenia:Strach:

    #4548296

    yoko

    jak to chyba!?
    ja mam już zakupy zrobione:)
    olejek do opalania, nowa patelnia, garnek (bo będa dania jednogarnkowe):)

    #4548297

    regi

    Olejek do opalania???

    Chyba do smażenia olej.

    Po co Ci w kuchni będzie olejek do opalania :Hyhy: 🙂



    #4548298

    yoko

    w IT to będziemy jechać na oliwie!

    #4548299

    natalinka901

    [QUOTE=bruni;3400364]Ciasto na piculkę:
    [LIST]
    [*]3g suchych drożdży[*]1/2 łyżeczki cukru
    [*]130ml ciepłej wody
    [*]1/2 łyżeczki soli
    [*]1 szklanka mąki pszennej
    [*]1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału lub żytniej (typ 2000)[*]1 łyżka oliwy z oliwek[/LIST][LIST=1]

    chciałabym ją dzisiaj zrobic ale mam zwykłe drożdże, czy mogą byc ? i ile takich zwykłych dodac ?

    i czy zamiast mąki z przemiału lub żytniej mogę dodac szymanowskiej??

    czy to wyjdzie ??? 😉

    #4548300

    bep

    Brunka! Zrobiłam. Nie oczekiwałam rewelacji, ale się miło rozczarowałam. Dobre to jest :Wow!::Wow!::Wow!: No senk ju! Chyba będę robić częściej:Fiu fiu:

    #4548301

    agusek22

    i ja dziś zrobię, tylko mam normalne drożdze, dadzą radę?



    #4548302

    natalinka901

    ja wczoraj robiłam z normalnych to około 1/4 kostki rozpuścilam w ciepłej wodzie i odstawiłam do „wyrośnięcia” i się udało 🙂

    #4548303

    agusek22

    Zamieszczone przez natalinka901
    ja wczoraj robiłam z normalnych to około 1/4 kostki rozpuścilam w ciepłej wodzie i odstawiłam do „wyrośnięcia” i się udało 🙂

    I mnie wyszła rewelacyjna 🙂



    #4548304

    bep

    Zamieszczone przez agusek22
    I mnie wyszła rewelacyjna 🙂

    O! To tak jak u mnie! Serwowałam już 2 razy. Za każdym razem wychodzi pyszna. Tylko dodaję więcej mąki pełnoziarnistej :Hmmm…: 1 kawałek i człek napchany :Wow!:

    #4548305

    madzia-1409

    no nie wyszła :Wstyd:

    nie wiem czy to wina drożdży, blachy czy piekarnika :Niepewny:

    zjadłam samą górę
    ciasto – fuj

    ale to już kolejna, która nie wyszła, nie że akurat twoja B
    ZAWSZE wychodziła mi pyszna pizza
    a ostatnie 3 razy to gnioty takie, że hej

    #4548306

    bep

    Brunka! Nie lubię Cie 🙁 Dziś robię 3 raz i znowu będę jadła… Wiadomo co jutro będzie na suwaku :Boje się:
    Dlaczego ona jest taka pyszna? :Niepewny:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 36)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close