Postanowiłam w tym roku upiec pierniczki na choinkę, bombek powieszę mało, tylko na samej górze, na wspólne robienie ozdób jeszcze za wcześnie, więc w tym roku choinka pod znakiem i zapachem pierniczków….
Zagniotłam ciasto zgodnie z przepisem, powinno dojrzewać około 3 tygodni, a pierniczki powinno się upiec jakieś cztery dni przed świętami.
Ale ja oczywiście nie wytrzymałam, poza tym kto ma czas cztery dni przed świętami jeszcze na lukrowanie góry pierniczków.
Upiekłam, pyszne, kruche… dwa pudełka, były….zostało już tylko jedno…gdzie je schować przed tymi łasuchami? 😉
ps. pzrynajmniej zaoszczędzę czasu na lukrowaniu 🙂
Monia i Olgutek 06.05.2003
13 odpowiedzi na pytanie: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
Tak,tak…..pora na świąteczne ciasteczka…….pychotka.
Ja też muszę upiec ozdoby na choinkę…bo inaczej Marcel bedzie zjadał te prawdziwe ozdoby z choinki….już dziś była próba bo przyniosłam pudło z piwnicy ze świątecznymi ozdobami (w końcu w poniedziałek przyjdzie Mikołaj to będzie mu miło wskoczyć w przystrojone okno )…. No i razem rozpakowaliśmy…i większość rzeczy Marcel musiał posmakować….chyba apetycznie wyglądają niektóre…hi!hi!….
Także w tym roku chyba lepiej coś jadalnego powiesimy na choince…
… No i nie wiem jak to zrobię…bo też mam w domu łasuchów….upiekę chyba tone…to i dla nich wystarczy i choinka się załapie….
monika i marcel (03.03.03)
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
A możesz ten przepis zamieścić ? Moje by były akurat przed świętami.
Aga i Kuba (25.06.2003)
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
Ewentualnie trzeba się wstrzymać z zakupem choinki do ostatniej chwili i dopasować jej rozmiar do ilości pozostałych pierniczków ;)…jak tak dalej pójdzie to namwystarczy taka “samosiejka” ledwo wystająca z ziemi 🙂
Monia i Olgutek 06.05.2003
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
wieczorkiem skrobnę przepis 🙂
Monia i Olgutek 06.05.2003
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
Właśnie kupiliśmy choinkę, w doniczce, ma tak około metr…. A ciasto piernikowe już leżakuje w zamrażarce (przepis znalazłam na KSIĄŻKA KUCHARSKA)….i będę piekła po troszkę…troche dla łasuchów trochę dla choinki….. A jak kupowaliśmy choinkę to Marcelowi najbardziej podobały się największe… A mój mąż stwierdził,że wystarczyłaby taka 30 cm…ha!ha!ha!…chyba dla krasnala…
Czekam też na Twój przepis…..może jeszcze dorobię ciasta…
monika i marcel (03.03.03)
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
OOO!! Możesz mi podać ten przepis na ciasto, może ja wytrzymam do świąt :))
Agus i Kamilek (24.03.2003)
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
Dojrzewający piernik
½ kg miodu
2 szklanki cukru
25dag smalcu lub masła
1kg mąki pszennej
3 jaja
3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika
+ ewentualnie lukier, polewa czekoladowa (ja znalazłam taką o aromacie piernikowym ), orzechy, migdały,posypka – do przyozdobienia pierników
miód, cukier, masło podgrzewamy wolno, prawie do zawrzenia, odstawiamy do ostygnięcia
gdy będzie letnia dodajemy pozostałe składniki, stopniowo, wyrabiając ciasto, nadajemy kształt kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce.
można rozwałkować ciasto na cienkie pierniczki, pieczemy 10minut w 180stopniach
z tej ilości składników, naprawdę wychodzi ich dużo ! I nie zapomnijcie o dziurce na nitkę, jeśli chcecie je wieszać !
można rozwałkować na trzy placki, pieczemy 30minut w 180 stopniach i przekładamy powidłami
smacznego
ps. ja musiałam dodać garść mąki więcej żeby uformować kulę
Monia i Olgutek 06.05.2003
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
proszę bardzo
Dojrzewający piernik
½ kg miodu
2 szklanki cukru
25dag smalcu lub masła
1kg mąki pszennej
3 jaja
3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika
+ ewentualnie lukier, polewa czekoladowa (ja znalazłam taką o aromacie piernikowym ), orzechy, migdały,posypka – do przyozdobienia pierników
miód, cukier, masło podgrzewamy wolno, prawie do zawrzenia, odstawiamy do ostygnięcia
gdy będzie letnia dodajemy pozostałe składniki, stopniowo, wyrabiając ciasto, nadajemy kształt kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce.
można rozwałkować ciasto na cienkie pierniczki, pieczemy 10minut w 180stopniach
z tej ilości składników, naprawdę wychodzi ich dużo ! I nie zapomnijcie o dziurce na nitkę, jeśli chcecie je wieszać !
można rozwałkować na trzy placki, pieczemy 30minut w 180 stopniach i przekładamy powidłami
smacznego
ps. ja musiałam dodać garść mąki więcej żeby uformować kulę
Monia i Olgutek 06.05.2003
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
proszę bardzo, dla Ciebie też
Dojrzewający piernik
½ kg miodu
2 szklanki cukru
25dag smalcu lub masła
1kg mąki pszennej
3 jaja
3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika
+ ewentualnie lukier, polewa czekoladowa (ja znalazłam taką o aromacie piernikowym ), orzechy, migdały,posypka – do przyozdobienia pierników
miód, cukier, masło podgrzewamy wolno, prawie do zawrzenia, odstawiamy do ostygnięcia
gdy będzie letnia dodajemy pozostałe składniki, stopniowo, wyrabiając ciasto, nadajemy kształt kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce.
można rozwałkować ciasto na cienkie pierniczki, pieczemy 10minut w 180stopniach
z tej ilości składników, naprawdę wychodzi ich dużo ! I nie zapomnijcie o dziurce na nitkę, jeśli chcecie je wieszać !
można rozwałkować na trzy placki, pieczemy 30minut w 180 stopniach i przekładamy powidłami
smacznego
ps. ja musiałam dodać garść mąki więcej żeby uformować kulę
Monia i Olgutek 06.05.2003
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
Dziękuję bardzo. W poniedziałek zaczynam.
Aga i Kuba (25.06.2003)
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
DZIĘKI MONIA!!!!!!
…też kiedyś na mnie mówili monia… Ale kiedy to było….ech!…
z chaty pachnącej piernikami !!
monika i marcel (03.03.03)
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
zapomniałam napisać żeby sodę rozpuścić w mleku !
Monia i Olgutek 06.05.2003
Re: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis
nie napisałam żeby rozpuścić sodę w mleku 🙂
Monia i Olgutek 06.05.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: pierniki – rozumiem dlaczego taki przepis