Dziewczyny nigdy nie robiłam pierogów
Nawet nie wiem jak się robi ciasto na pierogi
Ale dziś oglądałam na tvn “ugotowanych” i tam laska świetne nadzienia do pierogów robiła
i nabrałam strasznej ochoty na pichcenie 😉
Jak robicie pierogi?
Z jakimi nadzieniami?
Podzielcie się wiedzą 😀
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pierogi
a ja ciasto na pierogi robię tak:
mąka, woda jajo sól i łyżka oleju…. zagniatam, ma wyjść ciasto 🙂 i tyle…. a pierogi robię z różnymi rzeczami, najczęściej i tak robię ruskie z ziemniakami i serem, ale bez smazonej cebuli w środku…. uwielbiam pierogi 🙂 mogłabym je sobie dożylnio podawać 😀
Pozdrówki 🙂
moja babcia zawsze takie ciasto robiła, to były najlepsze pierogi we wszechświecie…. nie zamierzam zmieniać przepisu, szczególnie dlatego że ciasto wychodzi smaczne, dobrze się klei i nie rozgotowują mi się pierożki 🙂
Pozdrówki 🙂
byłam ostatnio na kolacji u znajomych i nie uwierzycie co zaserwowali: pierogi z małżami. pierwszy raz jadłam coś takiego, do tego sos pomidorowy, próbuję różnych smaków ale to było, hm, dziwne…
a moja babcia zawsze mówiła, że wszystko, tylko nie jajo do ciasta na pierogi:)
woda +mąka = to wszystko:)
Dziś było moje drugie podejście do pierogów
Tym razem zrobiłam z kapustą i grzybami 🙂
Wyszły rewelacyjne
K. zjadł 9, jak na kogoś kto nie przepada za pierogami niezły wynik 😀
stwierdził, że w życiu nie jadł takich dobrych 😀
Asiula, powiedz – według jakiego przepisu robiłaś?
wszystko mi napisz szczegółowo, bo będę lepić na Wigilię około 100 pierogów:)
i praktycznie sama będę robić pierwszy raz.
Brunka tutaj wszystko opisałam, krok po kroku 🙂
dziękuję!
powiedz mi jeszcze tylko – ile wychodzi pierogów z tych proporcji, które podałaś?
około 40 takich średnich
podpisuję się pod tym – urządzonko pierwsza klasa!
Ja jestem stara pierogarka, pierogi robię od 13 roku życia :D, więc mam bardzo duzą wprawę, ale jakiś czas temu podpatrzyłam to cudo u znajomej i oczywiście nabyłam!
Skraca czas robienia przynajmniej o połowę!
A co do pierogów to u nas najczęsciej królują ruskie, to mój smak dzieciństwa 🙂 Potwierdzam też, ze pyszne są odsmażane na drugi dzień.
Czasem robię też z mięsem ( farsz – mięso mielone, pieczarki, cebulka, ser żołty), podem podaję z sosem pomidorowym.
W sezonie, bardzo często z owocami, najczęsciej z truskawkami. Podawane z roztopionym masełkiem, cukrem i jogurtem naturalnym.
A ma ktoś może takie coś:
Wygląda fajnie:
nie wiem czy umiałabym użyć te trąbkę bez pokazania jak się to robi;)
na moje oko i kombinację, to pierogi z niej nie powinny być w kształcie koła?
Wyobraź sobie np kartkę papieru, w środek wkładasz farsz, składasz na pół i niezamknięty brzeg dociskasz połówką okręgu tej pierogarki (ona ma dosyć dużą średnicę).
Więc tak samo postępujesz z ciastem. Jak masz podłużny rozwałkowany kawał ciasta, to z brzegu rozkładasz w równych odstępach po łyżce farszu, zakładasz od góry ciastem i wycinasz po kolei 😀
Wyobraziła sobie i zrozumiała?? 😉
dziewczyny a gdzie mozna kupić ten lejek????
dziękuje,muszę sobie takie zakupic 🙂
Przed chwilą widziałam, że Barankowi została ostatnia sztuka i wahałam się czy nie kupić Ale pierogi robię tak rzadko, że Gosia – bierz
Pewniewystawi nową aukcję i puści Ci jedna paczką 🙂
Za 6 zł szt
ja dołączam się do tych głosów, ze do ciasta pierogowego
woda + mąka tylko – proporcje, hmmm nigdy nie liczyłam.
nasze ulubione pierogi to z mięsem z rosołu, chociaż ostatnio robiłam też z surowym mięsem mielonym i nie były złe
robię ręcznie i niestety prawie każdy inny, a ten “lejek” muszę sobie obejrzeć
Podstępnie kupiłam ten ostatni, co był na allegro – u mnie sobie w styczniu obejrzysz. Pozwolę Ci nawet poćwiczyć.
Może i ja się na taki “lejek” skuszę
Na razie dostałam od mamy taki składany na pół – jeszcze nim nie robiłam
Znasz odpowiedź na pytanie: Pierogi