pierogi leniwe?

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #55626

    rjotka

    Jak sie robi pierogi leniwe?
    Znalazlam kilka przepisow na necie ale szukam takie sprawdzonego:)))

    Asia & Gaba -11.02.2004

    #710744

    chica

    Re: pierogi leniwe?

    Znalazlam 2 przepisy zblizone do tego jak robila pierogi leniwe moja mama, w czasach mojej mlodosci ;-)) tzn. dziecinstwa, ktory na oko, bez dzwonienia do mamy wygladal nastepujaco, choc moge cos namieszac, ale ostatnio robilam wlasnie tak i wyszly, choc troche je rozgotowalam…ale to juz moja wina.

    Ser bialy ugniotlam widelcem mocno, zeby bylo jak najmniej grudek (mama mielila ser). wymieszalam z jajkiem i maka ( na oko, tyle zeby cisto sie nie rozpadlo). Formowalam dwa dlugie kawalki, ktore pokroilam na rowne mniejsze i rzucalam je na wrzatek do wyplyniecia plus chwile podgotowalam.
    Podawalam z posmazona bulka tarta i cukrem.

    A to przepisy z netu:
    Ser zemleć w maszynce. Oddzielić żółtka od białek. Masło roztopić w garnku. Z białek ubić sztywną pianę. Ser, żółtka i masło zagnieść z mąką, dodać sól a następnie wymieszać z pianą. Ciasto podzielić na części. Formować wałeczki grubości palca i kroić na skos pod kątem 450 o długości ok. 3 cm. Gotować ok. 3 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać okraszone podsmażoną bułką z masłem oraz posypane cukrem i cynamonem.

    Składniki:
    500 g białego sera, 3 łyżki masła, 3 jajka, 150 g mąki pszennej, sól, do okraszenia: ˝ kostki masła, 3 łyżki bułki tartej; do posypania: cukier, Cynamon Kamis.
    ______________________________________
    Przygotuj:

    75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego

    2 świeże jaja

    żółtko

    kopiastą szklankę mąki (ok. 25 dag)

    8-10 dag masła

    2-3 łyżki świeżo startej suchej bułki

    sól.

    Będą ci również potrzebne:

    spora miska

    duży płaski garnek

    mała patelnia lub rondelek

    wysoki kubek

    metalowe sito lub maszynka do mielenia

    stolnica

    nóż o szerokim ostrzu

    drewniana pałka

    łyżka cedzakowa

    płaska stalowa łopatka (do tortów)

    mikser lub trzepaczka do ubijania piany.

    Wybierz odpowiedni ser i zmiel go.

    Powinien być ścisły, ale nie grudowaty i niekwaśny. Z sera, który ma nawet bardzo malutkie grudki lub jest zbyt kwaśny, nie zrobisz smacznych kluseczek, choćbyś nie wiem jak się starała. I jeszcze jedna przestroga – nie próbuj sobie zbytnio ułatwiać zadania, kupując np. serek homogenizowany. Co prawda nie ma grudek, ale jest stanowczo za rzadki! Odradzam też ser już zmielony, często bowiem bywa zbyt wilgotny. Przepuść dobrze ser przez maszynkę lub przetrzyj przez sito wprost do miski. Do garnka wlej 3-4 l wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu.

    Przyrządź ciasto.

    Rozbij jaja. Białka niech spłyną do suchego kubka, a żółtka przełóż do miski z serem. Wsyp do niej także mniej więcej połowę przygotowanej przesianej mąki i drewnianą pałką lub mikserem (końcówkami do ciasta) utrzyj wszystko na gładką masę. Z białek ubij sztywną pianę. Wyłącz mikser, już nie będzie ci potrzebny. Dodaj do masy pianę z białek i bardzo delikatnie – rózgą, łyżką lub dłonią – wszystko wymieszaj. Oczywiście możesz sobie uprościć robotę i użyć całych jaj, kluski też będą smaczne, jednak – trzeba przyznać – nieco mniej puszyste.

    Sprawdź, czy ciasto ma właściwą gęstość.

    Musisz ocenić, czy jest już na tyle ścisłe, że da się z niego uformować wałek, czy też trzeba dosypać jeszcze trochę mąki. To bardzo ważne, bo jeśli będzie jej za mało, zamiast klusek wyjmiesz z garnka breję, a jeśli za dużo – kluski będą za twarde. Dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się (nie rozpłaszcza się na niej) i jest plastyczne. Jeśli jednak chcesz mieć całkowitą pewność, że wyjdą z niego dobre kluski, wrzuć na wrzącą wodę jedną kluseczkę, a gdy wypłynie, wyjmij łyżką cedzakową i sprawdź, czy nie jest zbyt maziowata. Jeśli jest – musisz w surowe ciasto wmieszać łyżką, widelcem lub dłonią jeszcze troszeczkę mąki. Pamiętaj, że do leniwych bezpieczniej jest dosypywać po odrobinie mąki niż całą porcję naraz.

    Uformuj kluski i ugotuj je.

    Zwiększ ogień pod garnkiem z wodą. Posyp stolnicę i wewnętrzną stronę dłoni mąką. Odrywaj po sporym kawałku ciasta, tocz z każdej porcji wałek o średnicy około 2 cm, spłaszcz go lekko powierzchnią szerokiego ostrza noża lub dłonią. Teraz tępą stroną noża lub zwykłym tłuczkiem zrób płyciutkie nacięcia na powierzchni ciasta (z obu stron) układające się w kratkę. Dzięki temu będzie lepiej się trzymało w czasie gotowania, a kluski uzyskają dekoracyjny wzorek. Pokrój każdy wałek skośnie jak kopytka, na nieduże romby. Nabieraj je płaską łopatką do tortów, żeby się nie zdeformowały, i partiami (leniwe rosną podczas gotowania!) wkładaj do wrzącej wody. Delikatnie zamieszaj w garnku i pilnuj, by woda nie za ostro się gotowała – silnie bulgoczący wrzątek po prostu porozrywałby kluski. Gdy wypłyną, zgaś ogień i po 2 minutach ostrożnie powyjmuj wszystkie łyżką cedzakową, osącz, przełóż na ogrzany półmisek. Następną partię wrzuć, gdy woda znów będzie się gotować. Musisz wiedzieć, że najlepiej smakują świeżo zrobione leniwe, raczej więc nie rób ich na zapas. A jeśli zostanie ci trochę kluseczek, odgrzej je potem na parze, nie w wodzie.

    Zrumień bułkę tartą i polej nią kluski.

    Zostało ci już tylko przygotować okrasę dla serowych poduszeczek. Rozgrzej zatem suchą patelnię, wsyp na nią bułkę tartą i mieszaj. Gdy lekko się zrumieni, zestaw patelnię z ognia, włóż do niej masło i znów mieszaj, aż się stopi. Jeśli zaplanowałaś leniwe jako danie obiadowe, polej kluseczki masłem i od razu podawaj – gorące są najsmaczniejsze. Możesz też zaserwować je na deser. Wówczas najpierw posyp je cukrem (najlepiej brązowym, ale może też być zwykły), a potem polej bułką tartą. Obok postaw dzbanuszek ze śmietaną, cukier i mielony cynamon, by każdy, kto zechce, mógł jeszcze dodatkowo dosmaczyć swoją porcję.

    Ola (16.10.03)



    #710745

    chica

    Re: pierogi leniwe?

    Skonsultowalam sie z mama. Mama tez nie mielila sera.Make sypala na oko-najpierw 2 lyzki, a potem jeszcze troche jesli jeszcze za bardzo sie rozpadaly, tak zeby uzyskac odpowiednia konsystencje nie rozwalajaca sie rekach plus troszeczke soli do smaku. No i oczywiscie nie zapomnij o jajku. Powodzenia i smacznego:-)) Sama sobie narobilam smaka na te leniwe, musze leciec po ser do sklepu:-)) pozdrawiam

    Ola (16.10.03)

    #710746

    iwonek

    Re: pierogi leniwe?

    Ja też robię leniwe „na oko”. Sera również nie mielę, tylko porządnie ugniatam tym czymś do ziemniaków. dodaję jajo i tyle mąki żeby się ładnie zagniotło i nie lepiło; troche soli do smaku.

    raz zrobiłam leniwe z sera homogenizowanego i też były pyszne.
    strasznie lubię te pierogi i uważam że to świetne i szybie danie.


    Iwona & dzidzia

    #710747

    ciku

    Re: pierogi leniwe?

    Ja robie tak: pol kg sera ( nie miele a gniote), do tego 1 jajko i 2 zoltka i do tego 2.5 szkl maki. Wyrobic. wrzucic na osolona wode i podawac z buleczka tarta na maselku + cukier. Jutro u mnie beda na obiad:))

    Kacperek 12.02.04

    #710748

    rjotka

    dziekuje

    Dzieki dziewczyny za przepisy:))
    Wczoraj robilam w pierogi z jakiegos przepisu na necie w proporcjach 2 x wiecej sera niz maki + jajko i maz stwierdzil, ze dobre tylko za duzo maki.
    Dzisiaj bede testowala kolejne przepisy:)))

    Asia & Gaba -11.02.2004



    #710749

    biancia

    Re: pierogi leniwe?

    To się nazywa przepis:). Ja muszę mieć podane wszystkie ilości produktów żebym potem godzinę nie myślała, czy ciasto już jest jednolite czy nie:).
    Zrobiłam wczoraj.
    Pyszności.
    Pozdrawiam

    bianka i Bartuś (05.12.2003)

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close