Pewnie i tak dziś nikt tu nie zajrzy… ale psróbuję:
słuchajcie, chcę zrobić krem, do ktorego prtzepis znalazłam na forum (z rumem i rodzynkami)
może któraś tez robiła?
Albo w ogóle moze znacie się na kremach budyniowych?
Dopiero teraz zauwazylam, ze w tym przepisie jest podana dziwnie mała ilosc mleka
na 2 budynie 2 i 1/2 szklanki mleka
podczas gdy 1 budyn robi sie w 2 a czasami 3 szklankach
ja rozumiem – do kremu ma byc gęstszy, ale dac tylko polowe mleka? toz to wyjdzie jakis gniot i sie łądnie nie wymiesza przy gotowaniu
co myslicie?
ratunkuuuuuuuuuuuu
10 odpowiedzi na pytanie: Pilne pytanie kulinarne!
Zajrzalam!
Ale co z tego jak sie na tym kompletnie nie znam….
smoki i Dawidek (15 miesięcy)
Re: Pilne pytanie kulinarne!
Ale kremy i galaretki do ciast zawsze robi sie z mniejszej ilosci mleka/wody
smoki i Dawidek (15 miesięcy)
Re: Pilne pytanie kulinarne!
Wiesz co ja tez mysle ze to tak ma byc zeby sie nie rozlecial, zawsze ostatecznie mozesz skoczyc do sklepu po gotowy z proszku jak sie nie uda 😉
Asia i maluszek 😉 (35 tygodniowy)
Re: Pilne pytanie kulinarne!
No tak, to wiem… ale budyn jest sam w sobie gesty.. a do tego ma byc jeszcze kostka masla… ech… poczekam, moze jeszcze ktos napisze… (moi JUZ WSTALI! ;-))
A ja mam budynie takie na 3 szklanki mleka, czyli powinno byc razem 6 szkladnek, a mam dac o ponad polowe mniej… boje sie ze nie zdaze wymieszac i zrobic sie wieeeelka swiąteczna gruda 😉
Re: Pilne pytanie kulinarne!
może byc problem z mieszaniem, jednak chyba musi tak być, zeby miał konsystencję kleju i lepił ciasto.
nie zapomnij odstawić z gazu i odczekac troszkę, zanim wlejesz budyń. ja kiedyś wlałam od razu i same kluchy sie porobiły.
miłego gotowania:)
Beata&Patryk(03.03.03) [Zobacz stronę]
Re: Pilne pytanie kulinarne!
tu ja- specjalistka od karpatki ( z proszku.;-)) -ale jednak:-)) )-ten krem o ktorym piszesz wg mnie jest bardzo podobny do kremu karpatkowego- zgadza sie, wychodzi po zagotowaniu troche gniotowaty, ale pozniej jak dodasz ten tlusz to piekny puszysty kremik wyjdzie (tylko tluszcz do zimnego budyniu)
guciak i Ninka 27.04.2003
Re: Pilne pytanie kulinarne!
o tak, budyn robie generalnie bardzo czesto i juz wiem, ze z gazu trzeba zdjac.. ale wlasnie sie boje jak to bedzie z mieszaniem hihi
Re: Pilne pytanie kulinarne!
🙂
Ja z kolei robilam pijaka, czyli cycuszki murzynki i ten krem tez jest podobny, ale robilo sie w sumie zwykly budyn, moze nieco gestszy… ale dodalas mi otuchy, dziekuje, specjalistko 🙂
Re: Pilne pytanie kulinarne!
I jak wyszło?
Jeśli idzie o karpatkę, to kilka garnków załatwiliśmy przy merdaniu tego budyńku;-( 🙂
Madzia z Igą ( 7 lat) i Filem (4)
Re: Pilne pytanie kulinarne!
wyszlo rewelacyjnie, budyn piekny, krem zarąbisty, ciasto nie z tej ziemi – to pisalam ja, skromna lea 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: Pilne pytanie kulinarne!