Pilne pytanie kulinarne!

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #35273

    lea

    Pewnie i tak dziś nikt tu nie zajrzy… ale psróbuję:
    słuchajcie, chcę zrobić krem, do ktorego prtzepis znalazłam na forum (z rumem i rodzynkami)
    może któraś tez robiła?
    Albo w ogóle moze znacie się na kremach budyniowych?
    Dopiero teraz zauwazylam, ze w tym przepisie jest podana dziwnie mała ilosc mleka
    na 2 budynie 2 i 1/2 szklanki mleka
    podczas gdy 1 budyn robi sie w 2 a czasami 3 szklankach

    ja rozumiem – do kremu ma byc gęstszy, ale dac tylko polowe mleka? toz to wyjdzie jakis gniot i sie łądnie nie wymiesza przy gotowaniu

    co myslicie?
    ratunkuuuuuuuuuuuu

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #462056

    smoki

    Zajrzalam!

    Ale co z tego jak sie na tym kompletnie nie znam….

    smoki i Dawidek (15 miesięcy)



    #462057

    smoki

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    Ale kremy i galaretki do ciast zawsze robi sie z mniejszej ilosci mleka/wody

    smoki i Dawidek (15 miesięcy)

    #462058

    asia80

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    Wiesz co ja tez mysle ze to tak ma byc zeby sie nie rozlecial, zawsze ostatecznie mozesz skoczyc do sklepu po gotowy z proszku jak sie nie uda 😉

    Asia i maluszek 😉 (35 tygodniowy)

    #462059

    lea

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    No tak, to wiem… ale budyn jest sam w sobie gesty.. a do tego ma byc jeszcze kostka masla… ech… poczekam, moze jeszcze ktos napisze… (moi JUZ WSTALI! ;-))

    A ja mam budynie takie na 3 szklanki mleka, czyli powinno byc razem 6 szkladnek, a mam dac o ponad polowe mniej… boje sie ze nie zdaze wymieszac i zrobic sie wieeeelka swiąteczna gruda 😉

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #462060

    beatab

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    może byc problem z mieszaniem, jednak chyba musi tak być, zeby miał konsystencję kleju i lepił ciasto.
    nie zapomnij odstawić z gazu i odczekac troszkę,zanim wlejesz budyń. ja kiedyś wlałam od razu i same kluchy sie porobiły.
    miłego gotowania:)))

    Beata&Patryk(03.03.03) http://betka.prv.pl



    #462061

    Anonim

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    tu ja- specjalistka od karpatki ( z proszku.;-)) -ale jednak:-)) )-ten krem o ktorym piszesz wg mnie jest bardzo podobny do kremu karpatkowego- zgadza sie, wychodzi po zagotowaniu troche gniotowaty, ale pozniej jak dodasz ten tlusz to piekny puszysty kremik wyjdzie (tylko tluszcz do zimnego budyniu)

    guciak i Ninka 27.04.2003

    #462062

    lea

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    o tak, budyn robie generalnie bardzo czesto i juz wiem, ze z gazu trzeba zdjac .. ale wlasnie sie boje jak to bedzie z mieszaniem hihi

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #462063

    lea

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    🙂

    Ja z kolei robilam pijaka, czyli cycuszki murzynki i ten krem tez jest podobny, ale robilo sie w sumie zwykly budyn, moze nieco gestszy… ale dodalas mi otuchy, dziekuje, specjalistko 🙂

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #462064

    magdawroc

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    I jak wyszło?
    Jeśli idzie o karpatkę, to kilka garnków załatwiliśmy przy merdaniu tego budyńku;-( 🙂

    Madzia z Igą ( 7 lat) i Filem (4)



    #462065

    lea

    Re: Pilne pytanie kulinarne!

    wyszlo rewelacyjnie, budyn piekny, krem zarąbisty, ciasto nie z tej ziemi – to pisalam ja, skromna lea 😉

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close