Więc ja robię tak:
1/3 kostki drożdży (z 10 dkg) rozkruszam w misce, gdzie będę wyrabiać ciasto, wsypuję 1 małą łyżeczkę cukru, wlewam 1/3 szklanki ciepłej wody – mieszam żeby się składniki połączyły. Dodaje dwie łyżki mąki – znów mieszam. Przykrywam ściereczką odstawiam na 15 minut żeby drożdże ‘urosły’.
Po tym wsypuje resztę składników czyli: jedna duża łyżka soli (płaska), ze 3 łyżki oliwy, bądź oleju, 1/3 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody ciepłej. Mąki wsypuje potem tyle, żeby ciasto się wyrobiło i było nie klejące.
Odstawiam na godzinę.
Blaszki smaruje olejem i obpruszam mąką.
Ciasto wałkuje – raz grubiej raz cieniem – w zależności na jakie mam ochote…
Składniki do woli, jakie kto lubi…
Ja robię zazwyczaj: ciasto posmarowane przecierm pomidorowym z kartonika, posypuje solą, pieprzem i bazylią..
Pieczarki ścieram na tarce do tarcia na plasterki. Sypie pieczary, na to pokrojona kulka mozzarelii.. na to znów bazylia…
Smacznego 🙂
1 odpowiedzi na pytanie: Pizza
mniam 😀 aż mi się pizzy zachciało… kurcze, no!
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza