pizza by ness ;)

Podstawa to ciasto.
Grunt to ciasto.

🙂

Miska, do miski wsypujemy mniej niż pół kg mąki.
Bierzemy szklankę,lejemy 3/4 mleka (ja daję 3,2%) i podgrzewamy na 30sekund w mikrofalówce.
Dodajemy pół paczki drożdży (takich klasycznych) lub całe opakowanie drożdży sproszkowanych.
Dosypujemy łyżeczkę cukru.
Mieszamy.

Wlewamy do mąki. Delikatnie mieszamy łyżką.

W tym czasie robimy drugą szklankę ciepłego mleka i dolewamy do mąki, bo nasze ciasto wciąż jest suche, a musi być jak “błotko” 😉

I tu jest tajemnica pysznego ciasta

Najpierw musi być jak “błotko”, by potem dodawać mąki i tworzyć ciasto, które odrywa się od ręki, które jest gładkie i nielepiące 🙂
Jeśli od razu stworzymy ciasto nielepiące się do palców, to nasza pizza będzie sucha i twarda.

Czyli dosypujemy po trochę mąki, mieszamy łyżką do pewnego momentu, a potem podwijamy rękawy i wyrabiamy nasze ciasto!

Mój sposób nazywa się “ciasto tysiąca ugnieceń”
Nie musimy liczyć… po prostu patrzmy na nasze ręce, czy są wolne od ciasta.

Wyrabiając ciasto staram się zawijać je na pół, rozciągam i znowu na pół, tak, aby wszystko się wymieszało, połączyło.

Po wyrobieniu ciasta prosimy dziecko o pomoc, tzn, ma nam przynieść z szuflady czystą ściereczkę…. stawiamy naszą miskę z ciastem przy kaloryferze i przykrywamy ściereczką.

W tym czasie mielimy w blenderze kostkę sera
kroimy pieczarki,
kroimy szynkę lub salami.
Pepperoni, cebulę
kto chce otwiera puszkę z kukurydzą.

W tym czasie Nasze ciasto sobie pięknie rośnie.

…. no i robimy bazę na cisto…. taki sos.

Robię to tak:

Rondelek
obieram główkę czosnku,
koncentrat pomidorowy
i przyprawy:
papryka ostra,papryka słodka, oregano i bazylia.

Do rondelka wlewam ciut oliwy i wyciskam na to czosnek.
Lekko przysmażam i dodaję ok. 2-3 łyżek przecieru… mieszam,mieszam kilka sekund i wlewam ok. pół szklanki goracej wody.

Następnie wsypuję w/w przyprawy,

Mieszam mieszam i już. Mamy bazę.

Ciasto po ok. 40min. nam wyrosło.

Bierzemy ogromną blachę na pizzę smarujemy ją oliwą i przekładamy ciasto na blachę.
Tłustymi paluszkami rozmieszczamy, rozciągamy, przesuwamy ciasto po całej blasze:)

Nakładamy bazę…. i umieszczamy na cieście z bazą nasze ulubioneskładniki!

Na końcu Przychodzi Bruniasta i wysypuje ser!
(nie mogłam się oprzeć 😉 )

Wkładamy pizze do rozgrzanego piekarnika Ok. 170 stopni na ok. 30 minut.
Ja siadam przed piekarnikiem i obserwuję boki.
Jak są rumiane, to pizza jest ok!

UFFFFFFFF….. to tyle.

Pozdrawiam

17 odpowiedzi na pytanie: pizza by ness ;)

  1. AAaaaaa….!!!

    Mąkę solimy, bo ciasto też powinno być słonawe 🙂

    I naszą bazę solimy!

    Sól, sól…. zapominam o soli!

    • wszystko fajnie, tylko skąd wytrzasnąć Bruniastą?

      • ile drożdży?
        są opakowania 42g i 100g

        • Zamieszczone przez ewike
          ile drożdży?
          są opakowania 42g i 100g

          opakowanie takie jak nasze mamy kupowały… klasyczne.
          Nie wiem czy to 42, czy 100g, bo zawsze w warzywniaku czy spożywczym proszę o drożdże, to mi dają takie, jakie od 30 lat widzę w domu 🙂

          • chcialam powiedzieć

            ze

            ze

            ze

            nie wiedzialam ze potrafie zrobic taka pizze

            lepszej nie jadłam

            NESS TWOJA PIZZA JEST ZAJEB i STA

            moja córka powiedziala

            ze pizza jest luksusowa.

            • Zamieszczone przez nesfree
              opakowanie takie jak nasze mamy kupowały… klasyczne.
              Nie wiem czy to 42, czy 100g, bo zawsze w warzywniaku czy spożywczym proszę o drożdże, to mi dają takie, jakie od 30 lat widzę w domu 🙂

              hahaha, dobre sobie
              u nas są dwa rodzaje
              większe prostokątne, żółty papierek
              i
              mniejsze
              kwadracik, papierek biało-niebieski, pisze francuskie

              • Zamieszczone przez ewike
                hahaha, dobre sobie
                u nas są dwa rodzaje
                większe prostokątne, żółty papierek
                i
                mniejsze
                kwadracik, papierek biało-niebieski, pisze francuskie

                to połowa z żółtego papierka!

                • Zamieszczone przez aoh

                  NESS TWOJA PIZZA JEST ZAJEB i STA

                  ….

                  Słońce, to już Twoja pizza 🙂

                  • Proszę, zważcie mi te drożdze bo mieszkam zagranicą i tu sa inne opakowania.

                    • Zamieszczone przez CIKU
                      Proszę, zważcie mi te drożdze bo mieszkam zagranicą i tu sa inne opakowania.

                      Wiesz co… jak dasz na oko, tak ok. 2-3 łyżek, to będzie ok.

                      Ja akurat nie mam ani jednych drożdży w domu, więc nie mam jak sprawdzić….

                      • A jednak znalazłam:)

                        🙂

                        • Czyli mam dac pół tego tzn 50 g – dobrze rozumiem?

                          • Zamieszczone przez CIKU
                            Czyli mam dac pół tego tzn 50 g – dobrze rozumiem?

                            Dobrze 🙂

                              • i ja dziekuje:)

                                • Zamieszczone przez nesfree

                                  W tym czasie robimy drugą szklankę ciepłego mleka i dolewamy do mąki, bo nasze ciasto wciąż jest suche, a musi być jak “błotko” 😉

                                  I tu jest tajemnica pysznego ciasta

                                  Najpierw musi być jak “błotko”, by potem dodawać mąki i tworzyć ciasto, które odrywa się od ręki, które jest gładkie i nielepiące 🙂
                                  Jeśli od razu stworzymy ciasto nielepiące się do palców, to nasza pizza będzie sucha i twarda.

                                  No Nes! Dzięki Tobie mieliśmy przepyszne babki drożdżowe na święta Nawet Teściowej smakowały Ozłocę Cię za to błotko przy pierwszej okazji jaka się nadarzy
                                  Ale pizzy nie zrobię Bo oboje z T wyglądamy jak tuczniki po świętach

                                  • Po raz drugi skorzystałam z pomysłu “błotko” 😉 Drożdżówki lekkie jak puch, ale do tego lekko wilgotne, a nie suche jak wiór. Te zachwycony. Ja też

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: pizza by ness ;)

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general