PLACEK “CUDO”
Ciasto:
– 23dag. mielonych orzechów,
– 23dag. wiórek kokosowych,
– 23dag. cukru,
– 9 białek,
– czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dać cukier i jeszcze ubić.
Do tego dać orzechy zmielone i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Potem dać proszek i również delikatnie mieszać.
Wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w 180st. ok. 20-30 min.
Masa:
– pół litra mleka,
– 1,5 łyżki mąki pszennej,
– 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
– szkl. cukru,
– cukier waniliowy,
– margaryna,
– 2 galaretki cytrynowe – rozpuszczone w szkl. wody,
– puszka ananasów,
– 2 galaretki wiśniowe – rozpuszczone w 2 szkl. wody,
– 2op. delicji.
Odlać pół szkl. mleka, dać do tego obie mąki, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do
gotującego mleka dać to mleko z mąką, mieszać intensywanie.
Potem odstawić do wystygnięcia.
Jak ostygnie to do margaryny dawać powoli ten budyń cały czas miksując.
Następnie dać chłodną galaretkę cytrynową i ucierać. Do tego dajemy ananasy z puszki bez soku. Wymieszać.
Na upieczone ciasto (chłodne) wylać masę.
Na wierzchu ułożyć delicje. Jak to stężeje to zalewamy galaretką wiśniową.
Ciasto jest rewelacyjne, nietypowe.
aha! ja kupuję tanie delicje z Netto po 1.60-1.70zł.
powodzenia i smacznego!
Znasz odpowiedź na pytanie: