PLACEK „CUDO” – polecam gorąco!

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #57101

    vieta

    PLACEK „CUDO”

    Ciasto:
    – 23dag. mielonych orzechów,
    – 23dag. wiórek kokosowych,
    – 23dag. cukru,
    – 9 białek,
    – czubek łyżeczki proszku do pieczenia
    Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dać cukier i jeszcze ubić.
    Do tego dać orzechy zmielone i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Potem dać proszek i również delikatnie mieszać.
    Wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w 180st. ok. 20-30 min.

    Masa:
    – pół litra mleka,
    – 1,5 łyżki mąki pszennej,
    – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    – szkl. cukru,
    – cukier waniliowy,
    – margaryna,
    – 2 galaretki cytrynowe – rozpuszczone w szkl. wody,
    – puszka ananasów,
    – 2 galaretki wiśniowe – rozpuszczone w 2 szkl. wody,
    – 2op. delicji.
    Odlać pół szkl. mleka, dać do tego obie mąki, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do
    gotującego mleka dać to mleko z mąką, mieszać intensywanie.
    Potem odstawić do wystygnięcia.
    Jak ostygnie to do margaryny dawać powoli ten budyń cały czas miksując.
    Następnie dać chłodną galaretkę cytrynową i ucierać. Do tego dajemy ananasy z puszki bez soku. Wymieszać.

    Na upieczone ciasto (chłodne) wylać masę.
    Na wierzchu ułożyć delicje. Jak to stężeje to zalewamy galaretką wiśniową.

    Ciasto jest rewelacyjne, nietypowe.

    aha! ja kupuję tanie delicje z Netto po 1.60-1.70zł.

    powodzenia i smacznego!

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close