PLACEK DROŻDŻOWY ???

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #52589

    Anonim

    WITAM DZIEWCZYNY BARDZO ,BARDZO WAS PROSZĘ O SPRAWDZONY PRZEPIS NA PLACEK DROŻDŻOWY_ OCZYWIŚCIE Z KRUSZONKĄ.MOJA MAMA ROBI TAKI JEDEN ALE ONA OKROPNIE DŁUGO WYRABIA CIASTO- PRAWIE 40 MIN. .CHCE JEJ UDOWODNIĆ ŻE MOŻNA ZROBIĆ SZYBCIEJ . Z GÓRY DZIĘKI

    #674639

    panizukowa

    Re: PLACEK DROŻDŻOWY ???

    Witaj, podam Ci przepis, ktory dostalam od mojej ciotki Dorotki.
    Podgrzac 1 szklanke mleka
    1/2 szklanki mleka odstawic na potem.
    ZACZYN:
    5 dkg drozdzy
    2-3 lyzki cukru
    3 lyzki maki
    1/2 szklanki mleka podgrzanego
    Rozpuszczamy drozdze w cukrze, dodajemy make i mleko i odtawiamy w cieple miejsce o wyrosniecia
    CIASTO:
    5 zoltek
    1/2 szklanki cukru. Razem miksujemy na puszysta mase.
    Mleko (pozostale) laczymy z zoltkami plus rozczynem. Dodajemy 1/2 kg maki (3 szklanki).Na samym koncu, jak juz wyrobisz wstepnie ciasto dodajemy 1/2 rozpuszczonej margaryny (uwaga, zeby nie byla goraca).
    Wyrabiasz, az sie pieknie wsztsko polaczy a ciasto bedzie odchodzilo od reki. Prawda jest taka, ze im dluzej wyrabiasz, tym jest bardziej puszyste, ale z cala pewnoscia nie trzeba az 40 min… posypujesz kruszonka i juz
    Potem do pieca na 30 min max. Jak sie ma ochote mozna najpierw posypac jagodami, polozyc sliwki albo jabka. Dopiero potem kruszonke.
    Smaczngo!
    Zukowa
    PS. Z pozostalych bialek mozna zrobic bezy 😉



    #674640

    Anonim

    Re: PLACEK DROŻDŻOWY ???

    Bardzo dziękuję za przepis wydaje mi sie troche skomplikpwany ale na pewno sprawdzę.Pozdrawiam.

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close