Ciasto I
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce,najlepiej w zamrażarce bo ma być twardawe.
Ciasto II
szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
łyżeczka sody
łyzeczka ciepłej wody
Ubić białka,dodać cukier i żółtka,dalej ubijać i dodać śmietanę,kakao,oraz sodę rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody.Do tego zetrzeć ciasto I na tarce,wymieszać łyżką i upiec. Po wystudzeniu placek przekroić.
Krem:
0,5 l mleka
3 łyżki cukru
4 żółtka
2 yżki mąki
Z tych składników ugotować budyń.Jak mleko z cukrem będzie już gorące dodać go trochę do żółtek,do tego mąke i wymieszać,a następnie wlać do gorącego mleka. Mieszać cały czas,żeby się nie przypaliło. Najszybciej wychodzi mikserem.Jeżeli utworzą się wam małe grudki,to nie ma się czym przejmować. Po wystudzeniu, dodajemy ten budyń po łyżce do utartej wcześniej kostki margaryny i ucieramy cały czas do uzyskania masy.
Dodatki :
Biszkopty okrągłe
2 galaretki wiśniowe
Na jedną połowę placka wyłożyć połowę kremu,na krem ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretka. Położyć drugi placek i posmarować resztą kremu.Jeżeli ktoś lubi polewę można polać nią placek,ale nie jest to konieczne. Na początek daję go do lodówki do stężenia masy,ale potem zostawiam go w cieplejszym miejscu. Placek najlepszy jest na drugi dzień,albo i dalej, bo muszą odwilgnąć bszkopty.Galaretkę rozpuście w mniejszej ilości wody,tak aby dobrze pózniej stęrzała. Smacznego
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: