Pleśniak

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #108898

    mamia

    Poproszę o sprawdzony przepis na tytułowe ciacho.

    Mam porzeczki – mogłabym je użyć zamiast dżemu?

    #4689608

    ewike

    Kruszaniec (pleśniok)
    5 szklanek mąki
    2 kostki margaryny
    8 żółtek
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru – zarobić ciasto. Zarobione ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao ( ok. 2 łyżek). Białe ciasto rozwałkować na blachę i posmarować dżemem porzeczkowym, wiśniowym lub z jeżyn (wychodzi słoiczek) Czarne ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta poukładać na dżem jak posypkę. Ubić pianę z 8 białek i 2 szklanek cukru. Pianę wyłożyć na warstwę czarną ciasta. Na pianę rozkruszyć resztę ciemnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.



    #4689609

    solta

    Zamieszczone przez mamia
    Mam porzeczki – mogłabym je użyć zamiast dżemu?

    Polecam też pleśniaka z ananasem:Hyhy:

    A do ubitej piany z białek można dodać wiórki kokosowe – w połączeniu z tym ananasem pychota:Wow!:

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close