Podaję proporcje według jakich ja robię tę potrawę.
70 dkg filetu z indyka
70 dkg marchwi
4 cebule (raczej większe)
mała puszka (bonduelle) groszku konserwowego (ja nie daję bo nie lubię)
2 torebki ryżu
czosnek wg.uznania
przyprawy: 5 smaków (do chińskich potraw) + curry, papryka, pieprz, sól
UWAGA! Przypraw musi być dużo (z założenia potrawa ta jest pikantna ale ja ograniczam paprykę 🙂
Mięso pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce tak aby powstały słupki lub pokroić w kostkę, cebulkę w półkrążki,
czosnek wycisnąć.
Podsmażamy mięsko z przyprawami, dodajemy marchew i cebulę i dusimy do miękkości (oczywiście trzeba po troszeczku podlewać wodą, żeby się nie przypaliło). Na końcu dodajemy groszek i 2 torebki ugotowanego ryżu.
Wszystko mieszamy i…….smacznego.
Przepis nie wygląda na specjalnie wykwintny ale potrawa jest na prawdę smaczna. Zamiast mięsa z indyka równie dobrze sprawdza się wątróbka (jak ktoś lubi).
Pozdrawiam
Ewa
2 odpowiedzi na pytanie: Płow
Re: Płow
Czy mazna dac kurczaka zamiast indyka?
Co to za przyprawa 5 smakow? Tak sie nazywa firma? Pytam bo mieszkam w Stanach i nie wiem czy ja tu znajde choc mamy duzo polskich przypraw w sklepach.
Kacperek – 12.02.2004
Re: Płow
Można dodać kurczaka, ja wolę indyka dlatego, że mięso wydaje mi się bardziej “mięsiste”. Ale nie ma sprawy, czasami robię też z kurczaka. Przyprawa jest z KAMISA i nazywa się “pięć smaków”. Jeżeli takowej nie będziesz mogła kupić, to dodaj innej przyprawy do potraw chińskich. Ja czasami zamiennie dodaję: paprykę, curry, sól, pieprz. Mam nadzieję, że będzie smakować. Przepis brzmi mało interesująco ale na prawdę smakuje pysznie. Podawaj udekorowne gałązkami np. pietruszki.
Ewa
Znasz odpowiedź na pytanie: Płow