Potrzebuję porady odnośnie plyty indukcyjnej – musze kupic do konca tygodnia, bo mi blaty beda montowac. Mielismy zostawic ceramiczna, ale jest juz troche zniszczona, wiec chcemy zmienic na indukcyjna. Wiekszosc garow bedzie pasowac.
Na co mam zwracac uwage, są jakies nowinki, maja jakies specjalne funkcje, ktore ulatwiaja zycie? W temacie plyt indukc. jestem zielona wiec licze na porady. I najlepiej modele – ktore firmy brac pod uwage, a ktore nie.
16 odpowiedzi na pytanie: Płyta indukcyjna – tak na szybko.
ja się troszkę rozglądałam za indukcją, choć ostatecznie jestem na gazie – braki prądu częste.
Zwracałam uwagę na kilka rzeczy:
– Czujnik funkcji zabezpieczenia przed dziećmi
– zabezpieczenie przed przegrzaniem
– rozpoznawanie wielkości naczynia
– Funkcja Booster
co do firm to patrzyłam na Whirpoole, Samsungi
Nam polecono Siemensa. Wybraliśmy model gdzie “palniki” są w jeden obok drugiego w prostokącie. Nie mam w tej chwili mozliwości sprawdzenia modelu ale jak chcesz to poszukam w specyfikacji. Co prawda jeszcze nie używam bo jesteśmy w trakcie wykańczania ale architekt zachwalał.
A ja słyszałam, że jedzenie jest wartościowsze i smaczniejsze gdy jest gotowane na zwykłej płycie elektrycznej…
Dlatego miałam wymieniac na indukcję, ale ostatecznie zostałam przy elektrycznej.
Pierwsze słyszę
A dlaczego, jak to argumentowano?
Z grubsza chodzi o sposób w jaki się jedzenie nagrzewa, takie przez indukcyjną płytę w sposób mniej naturalny podobno. A ja jestem eko- nawiedzona więc na mnie taka argumentacja działa. Najlepszy jest płomień z kuchenki gazowej, ale ja niestety nie mam póki co na taką szans…
Ja posiadam plyte indukcyjna firmy Mastercook, jestem poki co bardzo z niej zadowolona.
🙂 a możesz temat rozwinąć?
Mam płytę z dwoma polami indukcjnymi i dwa pola zwykłe (kupowałam w chwili kiedy indukcja wkraczała na rynek i było to koszmarnie drobie). Używamy tylko pól indukcyjnych, reszty jak nam brak. od zawsze polecam.
Nie wiem co teraz króluje na rynku, w tamtych czasach firmę TEKA polecali
ja tez pierwsze słyszę że mniej wartościowe jest na indukcji
Zdrowsze i wartościowsze jest w szybkowarze nie ważne na czym gotowane.
Smaczniejsze jest na palenisku jak już
Już kupilismy – kamieniarze od blatu przychodza jutro na pomiar wiec decyzja byla szybka. Wybralismy Whirlpool – firma bardziej “pralkowa” ale fachowcy nas przekonali, ze w zasadzie wszystkie plyty roznia sie tylko cena. Funkcje takie same – moze poza tym, ze niektore maja szybkie gotowanie, niektore nie – i pare innych, ale wybralismy taka z wszystkimi funkcjami. Oprocz jednej – sa takie, na ktorej mozna postawic garnek w dowolnym miejscu i bedzie grzalo (to np. do wielkich garow, ale ja takowych nie posiadam i nie potrzebuje). I cena tamtych duzo wyzsza – ponad 3 tys.
Dzieki za rady – i jeszcze pytanie – patelnie Tefala sie nadają? Takie normalne, z czerwonym kolkiem na srodku…
ja mam whirlpool i jestem b. zadowolona, niestety patelnie Tefala się nie nadają, fajne mają patelnie i gary do tych płyt w IKEA
te nie
ale tefal ma serie ingienio do indukcji
Uuu, no to szkoda, bo mamy w miare nowe, swietne patelnie Tefala :(.
to sprawdz czy zadzialaja – doczep magnes do dna od spodu – jak zlapie – pojdzie na indukcji
jak wyżej…
jezeli porownasz czas przygotowywania potraw i mozliwosc panowania nad cieplota “ognia” to indukcja jest bardzo zblizona do kuchenki gazowej.
tylko nie ma oparow powstajacych w wyniku spalania
ja mam Teka
w kształcie nerki
pól na pól z elektryczną
jak do tej pory jestem zadowolona…
Znasz odpowiedź na pytanie: Płyta indukcyjna – tak na szybko.