podacie mi przepis na żurek??

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #59286

    izys

    Niby wiem, ale wolę was zapytac: jak zrobić pyszny żurek? taki kwaskowy, może na białej kiełbasie (z jajkiem itp)…………………….

    pozdrówka

    Mikołaj za firanką- 10 mies.

    #756925

    inti

    Re: podacie mi przepis na żurek??

    szkoły sa dwie:
    1. do wywaru rosołowego wlewam żur z butelki, taki gotowy zakwas, do tego czasem dorzucam czosnek, dokwaszam lekko cytrynką i dorzucam bialą. osobno gotuję jajka i ziemniaki, potem na wierzch jeszcze szczypiorek drobno posiekany.
    2. ugotować ziemniaczki, bialą w kawałeczkach, jakąś aromatyczną kiełbaskę w kawałeczkach, zalać to żurem z butli, do tego wrzucić jajka pokrojone w kostkę i szczypiorek, ale nie dużo. no i majeranek tez można dodać. jakby był za mało zupowy, można dorzucić bulionik. ten jest dużo szybszy.
    smacznego.

    sylwia i JUlka 20.01.2003



    #756926

    chica

    Re:NAJPROSTSZY przepis na żurek

    Zurek wedlug przepisu moich tesciow:
    Wywar z bialej kielbasy zaciagasz maka, tak zeby sie zabielil, potem dodajesz octu-dosc duzo, ja dawalam na oko, ciagle dolewalam, przyprawiasz sola, pieprzem, odrobina cukru, koniecznie duza iloscia majeranku. Podajesz z biala kielbasa, ktora byla gotowana w wywarze i ziemniakami.
    PYCHOTA!!! POLECAM!

    Ola (16.10.03)

    #756927

    chica

    Re:NAJPROSTSZY przepis na żurek

    I oczywiscie z jajkiem na twardo:)

    Ola (16.10.03)

    #756928

    nicole8

    Re: podacie mi przepis na żurek??

    A ja robię taki żurek, że palce lizać:-))
    Składniki: 4 ząbki czosnku, trochę chrzanu ze słoiczka, parę suszonych grzybków, 2 marchewki, 2 pietruszki, por, mały seler, boczek mocno wędzony (ale nie parzony!) lub kości wędzone, przyprawy: warzywko, sól, pieprz, majeranek,śmietana i oczywiście zakwas. Ziemniaki.
    Robimy następująco: Kości lub boczek posypujemy warzywkiem i zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki. Gotujemy ok 30 minut, dodajemy warzywa. Gotujemy, ąż będą miękkie. Warzywa wyjmujemy z „rosołu”(nie będą potrzebne) . Do rosołu dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek (ten który się gotował!).Dodajemy 3-4 ząbki czosnku.Dodajemy pokrojone w drobnę kosteczkę ziemniaki, rozgotowujemy je. Następnie wlewamy zakwas. Dodajemy do smaku trochę chrzanu ze słoiczka i ewentualnie jeszcze trochę czosnku. Dodajemy śmietanę (wymieszaną z odrobiną surowej wody i „rosołu”, tak aby się nie zważyła). Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, majeranek) do smaku. Ja ostatnio dodaję do zupy z powrotem marchewkę, ale nie jest to konieczne. Zupę serwuję z ugotowanym jajkiem (pokrojonym w paseczki) Smacznego!

    #756929

    anastazja

    Re: podacie mi przepis na żurek??

    Hmmmm ja robie tak 😉
    Gotuje w wodzie biala kielbaske z listkiem laurowym , zielem angielskim i pieprzem , pozniej doprawiam sol , pieprz , troszke vegety …. dolewam zurek , smietane zageszczona odrobina maki , wsypuje majeranek i gotuje chwilke ….

    Inny zurek : Smaze boczek wedzony z kielbaska i cebulka . Gotuje wode z przyprawami jak w pierszym przepisie , dodaje to co podsmazylam i gotuje , czasami dodaje smietane … Pozniej majeranek i albo maka wymieszana z woda i smietana , lub zasmazka ….

    Jesli mam tylko np kielbaske to zawsze daje smietane i jajka gotowane na twardo …no i oczywiscie majeranek ;))))

    Jak gotuje zalewajke ;)))) to zawsze gotuje z ta kielbaska (biala , normalna) czy wedzonka …zalezy ktory wariant , to oczywiscie z tym wszystkim gotuje ziemniaczki krojone w kosteczke …a dopiero jak owe sa miekkie to wlewam zurek , pozniej smietane i zasmazke …

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close