Podajcie przepis na gulasz!!!!

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #39163

    ptys

    Dziewczyny podajcie jakiś przepis na łatwy i smaczny gulasz.Mam jeden ale jest strasznie czasochłonny, potrzebuję coś dobrego i szybkiego .Z góry dziękuje.

    DANUSIA I KINGA UR. 18.09.2003

    #512701

    ewike

    Re: Podajcie przepis na gulasz!!!!

    A zupa gulaszowa może być?
    zupa – gulasz a do tego jakieś fajne pieczywko np. cebulowe
    500g. wołowiny pokroić w kotkę
    500g cebuli – skroić
    1 puszka pomidorów (400g.) – oczywiście mogą byc świeże
    1 papryka – pokroić w paski
    600 ml bulionu wołowego z kostki
    1-2 łyżeczki papryki w proszku
    pieprz ziarnisty i / lub mielony – wg. uznania
    kilka ziarenek ziela angielskiego wg. uznania
    listek laurowy
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    Mięso z cebulką przybrązowić, następnie dodać pomidory i paprykę, bulion i przyprawy. Gotować aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę

    Ewike i lipcowa Poziomka



    #512702

    ptys

    Re: Podajcie przepis na gulasz!!!!

    Dzięki zupka też się przyda.

    DANUSIA I KINGA UR. 18.09.2003

    #512703

    mery

    Re: Podajcie przepis na gulasz!!!!

    Ja mogę Ci polecić gulasz mięsny bardzo dobry. Można go podawać z makaronem (najlepiej smakują kolanka) albo kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym. Potrzebny jest karczek (ilość uzależniona od tego dla ilu osób, ja kupuję na dwa dni dla dwóch osób 0,5kg). Karczek pokroić na małe kawałeczki i razem z cebulką i tłuszczem podsmażyć w rondlu. Jak mięso będzie już w miarę miękkie całośc zalewasz wodą i dodajesz przyprawy: majeranek, kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz, vegetę do smaku. Jakiś czas niech to sie pogotuje pod przykryciem oczywiście. Jak mięsko będzie już całkiem miękkie robimy sos. Ja sosy zagęszczam zawsze mąką wymieszaną z wodą. Do kubeczka daję czubatą łyżkę mąki, trochę wody i mieszam to razem, a następnie zalewam gulasz. Po tym zabiegu musi on się trochę jeszcze pogotować, żeby zgęstniał. Można dodać jeszcze kilka łyżeczek śmietanki i gulasz gotowy. Życzę smacznego
    Pozdrawiam

    mery + cud

    #512704

    rjotka

    Re: Podajcie przepis na gulasz!!!!

    Ja ostatnio robie gulasze i sosy z mięsa gulaszowego indyczego. Pyszne i szybko sie gotuje.
    1. Kroje w kostke gulaszowe, podpiekam na patelni, dodaje pokrojona celule i razem podpiekam jeszcze troche, az cebula bedzie przysmazona.
    Przekladam do garczka, dolewam wody i gotuje az mieso bedzie miekkie. Dodaje wegete, pieprz, przyprawe do miesa duszonego z Knorra. Zageszczam maka.

    2. Gulaszowe indycze kroje w kostke, zalewam woda ( + wegeta, pieprz) i gotuje az bedzie miekkie. Dodaje suszony koperek, zageszczam maka i smietana.

    3. To samo tylko zamiast koperku dodaje sloiczek chrzanu.

    pozdrawiam
    Asia & Gabrysia (24.02.2004)

    #512705

    ptys

    Re: Podajcie przepis na gulasz!!!!

    Dziękuję za wszystkie przepisy napewno wypróbuje.Pozdrawiam miłe forumowiczki.

    DANUSIA I KINGA UR. 18.09.2003



    #512706

    beasia

    GULASZ WOŁOWY

    A ja Ci podam przepis na gulasz z wołowinki, który wręcz uwielbiam. Nie jest trudny, tylko niestety trochę czasochłonny, bo wołowina długo się gotuje,ale wierz mi-warto bo jest naprawdę bardzo smaczny.

    porcja na 4 osoby:
    -1 kg wołowiny bez kości,
    -2 duże cebule,
    – graść suszonych grzybków ( jak nie masz to nie musi być, też jest smaczne bez nich)
    -1 kostka rosołowa wołowa najlepiej
    -2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, mąka do zagęszczenia sosu, pieprz, sól, papryka ostra w proszku

    -mięso w kostkę, cebula w kostkę i na patelnię, przyprawiam solą, pieprzem, papryką, smażę trochę pod przykryciem, trochę bez,
    cebulka się robi miękka, potem się rozgotowuje i przypala, mięsko też się trochę przypala, duszę na wolnym ogniu, a jak woda z wołowiny odparuje to dolewam zwykłej wody i duszę dalej, trwa to ok. 40 min. Nawet lepiej jak się mięsko troszkę przypali… Powinno się gotowac tak dlugo,aż cebuli właściwie nie będzie widać, bo się całkowicie rozgotuje.
    -Kostkę rosołową rozpuszczam w 2-3 szkl. wody (zobaczysz jak włożysz mięsko, czy nie trzeba dolać), dodaję grzybki, 2 liście laurowe, 4 ziarnka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i do tego wkladam mięso z patelni. Gotuję pod przykryciem 30 min. Sprawdzam czy nie jest za twarde, jesli tak to jeszce gotuję do miękkości. Potem już tylko zagęszczm mąką (ok.2 dużych łyżek) rozrobioną w wodzie. Najlepsze na drugi dzionek!!!

    Polecam! Smacznego!

    Basia i Najukochańsza Kruszynka (12.06.2004)

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close