Polędwica z jabłkami i majerankiem :)

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #100544

    Anonim

    Przepis jest moją wariacją 🙂

    1-2 polędwice
    2 cebule
    2-3 jabłka
    majeranek (dużo)
    listek laurowy
    2 ząbki czosnku
    pieprz cayenne

    Mamy przed sobą pasek polędwicy 🙂 (dobrze byłoby mieć dwa 😉 )
    Myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą.

    Do dużego rondla wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy ze wszystkich stron nasze mięsko. (na ciemny brąz)

    Na patelni obok podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, a nawet dwie!

    Kiedy polędwica będzie przysmażona posypujemy ją majerankiem, a potem wlewamy do rondla kubek wody, a do tego naszą podsmażoną cebulkę. Proponuję włożyć 1 mały listek laurowy, wsypać troszkę pieprzu Cayen i 2 małe ząbki czosnku.
    Niech się wszystko gotuje na małym ogniu, pod przykryciem ok. 40 minut.

    W tym czasie obieramy 2-3 jabłka i kroimy w średnio grube plastry.

    Wlewamy kropelkę oliwy na patelnię po cebulce i układamy plastry jabłka.
    Posypujemy majerankiem 🙂
    Ja przykryłam na chwilę, bo wtedy zmiękły 🙂
    Wystarczy im 5-7 minut podsmażania.

    I to w sumie koniec oprócz ostatniej zabawy, a mianowicie….

    Po 40 minutach duszenia polędwicy wyłączamy wszystko, kroimy na średni grube plastry, a na to kładziemy podsmażone jabłka 🙂

    Nasze dzieło wygląda niepozornie, a smakuje bosko!!!!

    Do tego badyle… zielone, żółte i odlot smakowy!!!

    #2664165

    superbasiek

    smacznie to musi wszystko się prezentować, ale czy ten majeranek to taki konieczny w ilościach wiadro??? moje receptory zapachowe nie trawią tego zapachu (i jeszcze kopru, którego tu na szczęście nie ma :)) …. trudno mi będzie to upichcić…

    Pozdrówki 🙂



    #2664166

    Anonim

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    … ale czy ten majeranek to taki konieczny w ilościach wiadro??? …

    nie…. na mięsko z łyżkę, na jabłka też coś około tego…

    A może spróbuj z bazylią lub innym ziołem?

    #2664167

    dorotka1

    to jest super super
    ja tez robie tak biala kielbase
    albo polska surowa

    baska zamiast majeranku daj cos co lubisz i bedzie git

    #2664168

    kamkar

    Do tego badyle… zielone, żółte i odlot smakowy!!![/quote]

    moze głupie pytanie
    ale co to badyle???

    #2664169

    kasia

    Zamieszczone przez agnieszka81

    moze głupie pytanie
    ale co to badyle???

    warzywa



    #2664170

    kasia

    Zamieszczone przez dorotka1
    to jest super super
    ja tez robie tak biala kielbase
    albo polska surowa

    a jak robisz tą kiełbasę , też tak z jabłkami
    u mnie kiełbasa jest w codziennym użyciu to bym kiedyś tak zrobiła

    #2664171

    dorotka1

    a biore kawal folii alu
    do sordka daje 1 kielbaske
    pokrojona cebule i jablko – ilosc wg uznania
    majeranek
    troszke czosnku (jesli kielbasa mocno czosnkowa to niekoniecznie jezeli ktos nie lubi nadmiaru)
    i ew inne przyprawy np pieprz- moze byc tez cos ostrzejszego ale nie jest to konieczne

    zawijam szczelnie (zeby powietrze ze srodka nie uciekalo) ale z luzem jesli chodzi o przyleganie do zawartosci kazdy arkusik i ukladam albo w piekarniku albo na grillu

    i czekam az sie udusi sosik i miesko
    niestety nei wiem jak dlugo
    w kazdym razie az sie zrobi 😀

    #2664172

    ahimsa

    Robie drob z jablkami-pyyyycha!:Kciuki:

    #2664173

    smoki

    Zamieszczone przez ahimsa
    Robie drob z jablkami-pyyyycha!:Kciuki:

    Jak?



    #2664174

    ahimsa

    Zamieszczone przez smoki
    Jak?

    Najprosciej na swiecie-dusze udka z pokrojonymi w cwiartki jablkiem,gozdzik,sol i co tam kto lubi:)

    ja lubie jak sie takie beblo z tego zrobi.

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close