Przepis jest moją wariacją 🙂
1-2 polędwice
2 cebule
2-3 jabłka
majeranek (dużo)
listek laurowy
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne
Mamy przed sobą pasek polędwicy 🙂 (dobrze byłoby mieć dwa 😉 )
Myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą.
Do dużego rondla wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy ze wszystkich stron nasze mięsko. (na ciemny brąz)
Na patelni obok podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, a nawet dwie!
Kiedy polędwica będzie przysmażona posypujemy ją majerankiem, a potem wlewamy do rondla kubek wody, a do tego naszą podsmażoną cebulkę. Proponuję włożyć 1 mały listek laurowy, wsypać troszkę pieprzu Cayen i 2 małe ząbki czosnku.
Niech się wszystko gotuje na małym ogniu, pod przykryciem ok. 40 minut.
W tym czasie obieramy 2-3 jabłka i kroimy w średnio grube plastry.
Wlewamy kropelkę oliwy na patelnię po cebulce i układamy plastry jabłka.
Posypujemy majerankiem 🙂
Ja przykryłam na chwilę, bo wtedy zmiękły 🙂
Wystarczy im 5-7 minut podsmażania.
I to w sumie koniec oprócz ostatniej zabawy, a mianowicie….
Po 40 minutach duszenia polędwicy wyłączamy wszystko, kroimy na średni grube plastry, a na to kładziemy podsmażone jabłka 🙂
Nasze dzieło wygląda niepozornie, a smakuje bosko!!!!
Do tego badyle… zielone, żółte i odlot smakowy!!!
10 odpowiedzi na pytanie: Polędwica z jabłkami i majerankiem :)
smacznie to musi wszystko się prezentować, ale czy ten majeranek to taki konieczny w ilościach wiadro??? moje receptory zapachowe nie trawią tego zapachu (i jeszcze kopru, którego tu na szczęście nie ma :))…. trudno mi będzie to upichcić…
Pozdrówki 🙂
nie…. na mięsko z łyżkę, na jabłka też coś około tego…
A może spróbuj z bazylią lub innym ziołem?
to jest super super
ja tez robie tak biala kielbase
albo polska surowa
baska zamiast majeranku daj cos co lubisz i bedzie git
Do tego badyle… zielone, żółte i odlot smakowy!!![/quote]
moze głupie pytanie
ale co to badyle???
warzywa
a jak robisz tą kiełbasę, też tak z jabłkami
u mnie kiełbasa jest w codziennym użyciu to bym kiedyś tak zrobiła
a biore kawal folii alu
do sordka daje 1 kielbaske
pokrojona cebule i jablko – ilosc wg uznania
majeranek
troszke czosnku (jesli kielbasa mocno czosnkowa to niekoniecznie jezeli ktos nie lubi nadmiaru)
i ew inne przyprawy np pieprz- moze byc tez cos ostrzejszego ale nie jest to konieczne
zawijam szczelnie (zeby powietrze ze srodka nie uciekalo) ale z luzem jesli chodzi o przyleganie do zawartosci kazdy arkusik i ukladam albo w piekarniku albo na grillu
i czekam az sie udusi sosik i miesko
niestety nei wiem jak dlugo
w kazdym razie az sie zrobi 😀
Robie drob z jablkami-pyyyycha!
Jak?
Najprosciej na swiecie-dusze udka z pokrojonymi w cwiartki jablkiem,gozdzik,sol i co tam kto lubi:)
ja lubie jak sie takie beblo z tego zrobi.
Znasz odpowiedź na pytanie: Polędwica z jabłkami i majerankiem :)