pomidory

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #69982

    dotina

    Jakie macie sprawdzone przepisy na przetwory pomidorowe?

    Teściowa moja zawsze nawciska pokrojonych pomidorów do słoiczka, potem pogotuje i w zimie na pomidorówkę jak znalazł. Wystarczy wyciągnąć i przetrzeć :))

    Czekam na wasze przepisy.

    Doti i Jakub (25.08.03)

    #900702

    ykke

    Re: pomidory

    A ja suszę ćwiartki pomidorów Lima na słońcu, a potem do słoiczka, zalewam oliwą, wrzucam czosnek i bazylię.
    Kiedy mam ochote miksuję je ze swieża bazylia, słonecznikiem, pestkami dyni i oliwą. Mam pyszne domowe pesto nie tylko do makaronu!


    Iga 2 lata!



    #900703

    mamasebunia

    Re: pomidory

    Do słoiczka, zalewam wodą, solę, daje gałązkę z selera, gotuję słoiki i już 🙂

    Iwona i Sebuś (17.03.03)

    #900704

    kotus

    Re: pomidory

    A ja gotuję w garnku,przecieram przez sito ,przetarte zagotowuję i do słoików.W zimę pomidorówka lub sos do spagetti.W ciąży piłam z solą i z pieprzem

    Marysia 8.07.05

    #900705

    dna

    Re: pomidory

    niesprawdzone ale podpatrzone

    pomidory Lima bez gniazd, zalac wrzątkiem, obrac ze skórki
    zalac gorącą solanką.
    dla poprawienia smaku mozna dodac czosnek i suszoną bazylię
    zalewa to :na litr wody 20 g soli(łyżka stołowa)
    pasteryzowac ok.20 minut

    takie pomidory można używać do bardzo wielu potraw; świetnie sprawdzają się w potrawach typu spagetii,zupy pomidorowe, lazagne,leczo itp.

    Dana&Gabi 23.09.03

    #900706

    dotina

    Re: pomidory

    To ja właśnie tak zrobiłam :)))
    Dziewczyny dzieki za pomysły!

    Doti i Jakub DWULATEK

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close