Dziewczyny,
Poratujcie mnie prosze!!! Nie zebym byla jakims miesozernym typem, ale akurat wszelkie moje dania “pokazowe” skladaja sie z miesa (kurczaka)…
Teraz jestem w kropce – w przyszla niedziele przychodza do nas goscie (znajomi po linii pracy ze strony meza) – i chcialabym ich uraczyc jakims smacznym (acz nieskomplikowanym ) daniem wegetarianskim na goraco.
Salatki beda rowniez mile widziane ale z tego co pamietam byl tu na tym forum taki watek o salatkach wiec chyba sie dokopie. Natomiast danie wegetarianskie na cieplo – jakos nic mi nie przychodzi do glowy… No to co, pomozecie???
Z gory dziekuje!
dididi i…
Ben & Mimi (2004-06-11)
16 odpowiedzi na pytanie: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
na ten przyklad 🙂
Zupa – krem z cukini
0,5 kg cukini, 30 dag ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 marchewka, kawałek selera, 1 pietruszka, natka z pietruszki, sól, pieprz, tymianek, bazylia
Oczyścić i obrać warzywa. Wrzucić pokrojone w kostkę: cukinię, ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Ostudzić i zmiksować wszystkie składniki, dodać oliwę z oliwek i posiekaną natkę z pietruszki. Przyprawić do smaku ziołami. Można podawać zupę z grzankami z razowego chleba.
na drugie mozna cos podac z kuchni wloskiej – jest duzo dan bezmiesnych ( cos z makaronem, risotto, lasanie z sosem pomidorowym albo ze szpinakiem), pierogow mozna nalepic z kapusta i grzybami np 😉 zrobic gulasz warzywny i podac z ryzem. Raczej nie dawalabym gotowych kotletow sojowych, wegetarianie w goruncie rzeczy wcale ich tak nie lubia 😉
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
Dzieki Elik
Hmmm… zupka brzmi zachecajaco (i nieskomplikowanie ). Tez myslalam o risotto, pamietam zamiast miesa moja ciocia dawala pieczarki chyba…
W ogole dziekuje za pomocne sugestie – mysle ze jakos wybrne z “opresji”
dididi
Ben & Mimi (2004-06-11)
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
Dididi, osobiscie nie znam zadnych przepisow na bezmiesne dania
Ale zobacz
[Zobacz stronę]
…moze cos ciekawego znajdziesz
Aga, Szym i
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
Hej Cherokee,
Eh… ja to chcialam gotowca… a tak szukac musze
No nic chyba bede musiala – bo jak narazie to odzew znikomy – choc mam jeszcze troche czasu (i nadziei) do niedzieli.
Dziewczyny – poratujcie mnie plis… Wegetarianskie dania “anyone”?
Sliczne podziekowania zasylam
dididi i…
Ben & Mimi (2004-06-11)
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
a bardzo sie chcesz starać, czy tak srednio?
bo moge sypnąć przepisami z namaczaniem soczewicy czy innej ciecierzycy, ale mozesz sobie poradzić łatwiej.
zupę praktycznie kazdą możesz ugotowac, tylko oczywiście na wywarze z warzyw. są pyszne i lekkie. teraz jest dobra pora na pomidorowa – oczywiście koniecznie z prawdziwych pomidorow, nie z koncentratu. wychodzi lekko kwaskowata, mniam.
do kupienia w sklepach sa kostki lub kotlety sojowe (nie mowię teraz o tych w proszku) – po namoczeniu lub obgotowaniu (ja obgotowuję z dodatkiem jakies pryprawy lub wywaru z grzybow, o tym nizej). mozesz je stosować jako substytut mięsa – najprościej opanierowac i obsmazyc (w tej wersji polecam obsypać jakas pikantna przyprawa, bo z natury soja nieco mdla jest), do tego ziemniaczki (np. pieczone) + przystawka z np. smazonego baklazana liub cukinii (jak lubisz czosnek to sypac, sypac, sypac;-)
moze byc leczo wegetarianskie – robisz jak zwykle, tyle, ze zamiast miesa/wedliny dodajesz soje (jeszcze raz: namoczona/obgotowaną i pokrojona na male kawalki)
gulasz sojowy – kawalki soi duszone z cebulka, z mocnym akcentem np. ziela angielskiego/ liscia laurowego. to mozna podac z jakims fajnym ryżem – brazowym np.
i jeszcze sprzedam Ci moje popisowki:
przystawka z pieczarkami – w sklepie wibierasz kilka (ile chcesz) pieczarek – duzych – tzn. z duzymi kapeluszami. zdejmujesz wierzchnia skorke, odcinasz nóżki. nózki kroisz drobniutko, podsmażasz na masełku, dodajesz wg. upodobań cebulki (tylko wszystko musi byc drobno pokrojone) lub czosnku. jesli znajomi nie sa bardzo konserwatywni dodajesz do farszu jajko (bedzie sie lepiej trzymal). kapelusze, jesli sa bardzo duze, blanszujesz wrzatkiem, ukladasz ta dziurka po nozce do gory i ten srodek napelniasz farszem. na malym ogniu na patelni przez chwilke podsmazasz te kapelusze, na farszu mozesz polozyc cienki plasterek sera zlotego – powinien sie stopic. smakuje na zimno i na cieplo. mozna podawac z takimi pomidorkami koktajlowymi.
nnalesniko-krokiety – nie wiem, jak to nazwac, bo to ja wymyslilam;-)
smazysz potrzebną ilość nalesnikow – uwaga: nie moga byc rumiane, bo pozniej sie jeszcze podsmaza. do ciasta mozna dodac jakies przyprawy pikantnej (uwazaj na papryke, moze sie zrobic gorzka). dzien wczesniej namaczasz dowolne grzyby (jesli masz suszone). namoczone lub “zywe” grzyby obgotowujesz z soja. proporcje mniej wiecej pol na pol (chociaz mozesz miec bardziej grzybowe lyb bardziej sojowe), pozniej kroisz i rozdrabniasz albo mielisz. tu z przypraw najbardziej pasuje podsmazona cebulka i pieprz. nakladasz na nalesniki, nalesniki sladasz w ćwiartke i posmazasz na patelni (teraz na rumino, chrupiaco). pycha!
kurcze, wykorzystaj coś, plizz… tyle sie opisalam…
k8, Adaś i Maja_Z_Brzucha
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
do risotto mozna dodac pokrojona marchewke, groszek zielony, peieczarki, mozna nawet dodac pokrojone i uprazone albo przesmazone na oliwce orzechy albo nasiona slonecznika
a zupa jest superprosta i naprawde badrdzo smaczna 🙂
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
Droga k8-77!
Tak to smakowicie opisalas ze chyba sama zostane wegetarianka!!!
Dziekuje bardzo – no musze cos wykorzystacz Twoich opisow – te pieczareczki mi sie podobaja
Dziekuje i zycze pomyslnego rozwiazania z Majeczka
dididi
Ben & Mimi (2004-06-11)
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
Czesc Elik,
Orzechy w risotto – nie pomyslalabym. Ale przyznam ze jadlam kiedys salatke u kolezanki ktora miala orzechy (wloskie) i byla przepyszna… Hm…musze zdobyc przepis na te salatke
Pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie dziekuje – zaczynam wierzyc ze jadnak dam rade cos postawic na stole
dididi
Ben & Mimi (2004-06-11)
zielone risotto – wersja prosta 😉
przepis uproszczony na zieloene risotto:
skladniki:
paczka mrozonego szpinaku
zielone warzywa – jakiekolwiek, ja uzywam zazwyczaj zielonej fasolki szparagowej i brokulow ( urotowane, podzielone na male czastki – tak okolo pol szklanki pokrojonej na kawalki ( male ) fasolki szparagowej i maly talerzyk rozyczek brokulow ( uwazac, zeby byly nie rozgotowane!)
orzechy – wloskie, laskowe, jakiekolwoiek inne, ziarno slonecznika ( tak na oko z pol szklanki
1 mala cebula
1 zabek czosnku
ryzu tak okolo 5 garsci ( na oko, no tak, zeby po wymieszaniu z warzywami wystarczylo na powiedzmy 4 porcje)
rosolki warzywne – 2 kostki
sos sojowy
oregano, galka muszkatolowa, sol
cytryna
pieczarki, pokrojone i przesmazone ( niekoniecznie)
szpinak rozmrazamy, odcedzamy nadmiar wody, gotujemy we wlasnym soku z odrobin asosu sojowego, szczypta galki muszkatolowej i jezeli trzeba odrobina soli, wciskmay zabek czosnku i gotujemy dotad, az porzadnie odparuje. Pod koniec trzeba czeso mieszac, zeby nie przywarl do dna, bo powinien byc porzadnie odparowany ( ja robie to na patelni)
ryz gotujemy na rosolkach warzywnych
na patelnie wlewamy troche oliwy i wrzucamy drobno osiekana cebule, przesamzamy az zacznie robic sie szklista, dodajemy pokrojone przechy i ziarna slonecznika, dosypujemy oregano( okolo 2 plaskie lyzeczki) przesmazamy ciagle mieszajac krotka chwile ( zeby orzechy i ziola sie nie przypalily)
ryz odcedzamy, przekladamy do garnka o grubym dnie, dodajemy szpinak i na malym ogniu mieszamy, szpinak musi byc dobrze odparowany, bo w przeciwnym razie danie bedzie zbyt wilgotne) dodajemy orzechy i zielone warzywa, mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba dosolic
na koniec cytryna – ja zazwyczaj dodaje sok z cytryny bezposrednio do garnka (okolo pol cytryny na taka porcje, ale mozna mniej), ale mozna risotto podac na talerzu i obok polozyc ( sparzona wczesniej) cwiartke cytryny, zeby kazdy sobie sam skropil sokiem. Tak nawet ladniej wyglada zapodane danie, bo zielony z zoltym dobrze sie komponuje 🙂
dla jedzacych ser,mozna podac utarty ser do posypania
to danie powinno sie podac od razu po przygtowaniu
+ 27III
Re: zielone risotto – wersja prosta 😉
Elik,
Jakie to musi byc smaczne!!!! Nie moge sie doczekac kiedy to zrobie “dla gosci”.
Sluchaj – a ten szpinak to moze byc swiezy zamiast mrozonego?
A do posypania – mze feta – zamiast zwyklego serka – jak myslisz?
Ale mnie fantazja ponosi….
DZIEKI!!!!
dididi
Ben & Mimi (2004-06-11)
Re: zielone risotto – wersja prosta 😉
swiezy bedzie nawet lepszy – dlatego napisalam wersja prosta, bo m.in szpinak mrozony;-) swiezy jest smaczniejszy i nie ma problemu z nadmiarem soku jaki jest wmrozonym
swiezego szpinaku musi byc duuuzo, jakies kilo albo 1,5. umyc dokladnie, posiekac i gotuje sie/przysmaza na malutkiej ilosci oliwy doslownie kilka minut. Swiezego szpinaku nie podlewam sosem sojowym, tylko przyprawiam sola, czosnkiem i galka muszkatolowa
nie probowalam z feta, ale wydaje mi sie ze mozna i w takiej wersji, tylko wtedy dalabym oryginalna fete ( nie taka z kartonika tylko najl;epiej na wage, bo ta kartonikowa nie da sie porzadnie pokroic czy pokruszyc tylko sie strasznie klei)
a danie naprawde jest smaczne, tylko trzeba porzadnie przyprawic oregano i nie skapic soku z cytryny 🙂
+ 27 III
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
mam siedmioletnie doświadczenie wegetarianskie, pozniej przerwa. ale mysle, ze po cycowaniu wrocimy do tego (chociaz i tak w tym momencie jemy glownie biale mieso), bo, kurcze, czlowiek sie naprawde lepiej czuje. i wygląda
trzymam kciuki za oszałamiający sukces kulinarny
k8, Adaś i Maja_Z_Brzucha
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
K8_77,
Super – gratuluje wyboru. Mysle ze przy jadlospisach takich jak nadeslane tutaj nie trudno bedzie mi sie przestawic na te “droge zycia” i mam nadzieje ze moja rodzinka tez to zaakceptuje. My w sumie nie jestesmy miesozerni, tylko wygodni. Kupujesz piers kurczaka, wrzucasz na rusz i danie gotowe. Z wegetarianizmem jak widac jestem troche bezradna. Kwestia wygody w duzej czesci mna kieruje i nawyki zywieniowe wyniesione z domu choc w tym departamencie powiem nieskromnie nawracam (z sukcesem) swoich rodzicow.
Ale sie rozpisalam – zamiast tego lepiej powinnam sobie zrobic liste zakupow.
Jeszcze raz dzieki i jeszcze raz zycze pomyslnego rozwiazania z corunia
dididi
Ben & Mimi (2004-06-11)
Re: zielone risotto – wersja prosta 😉
Elik,
Dzieki bardzo.
Staram sie unikac mrozonek bo raz zrobilam ciasto z jagodami i znajoma mi powiedziala ze nie ma problemu czy jagody sa swieze czy mrozone. Uzylam mrozonych i… konsystencja ciasta jak rowniez i sam smak byly…. Niezapomniane.
Powiedzialam sobie wtedy – nigdy wiecej mrozonek.
Jak wyprobuje z feta i nie zapomne to dam Ci znac jak smakowalo…
Jeszcze raz serdeczne dzieki i Tobie tez zycze pomyslnego rozwiazanie (smieszne – dwie przyszle Mamusie pomagaja mi wyjsc z mojej wegetarianskiej “opresji” a moze “obsesji” ).
dididi
Ben & Mimi (2004-06-11)
Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!
z pieczarkami jest super (pieczarki, cebulka, papryka, pomidory, zielony groszek), ale z kurkami też pychota 🙂
Makaron w sosie z kurek:-)
kurki, mmmm…pycha 🙂 to mi przypomnialao prosciutki przepis na makaron z kurkami
makaron wstazki, albo takie wstazki lekko falowane ( nie ppamietam jak sie ten makaron nazywa)
kurki tak z 200 g co najmniej by sie przydalo,
orzechy wloskie – kilka, jak duzo kurek to wystarczy z 4 orzechy, jak mniej grzybow, mozna dac wiecej ( orzechy bardzo fajnie podkreslaja smak i aromat kurek, nawet jak grzybkow jest malo)
mala cebula
smietana
sol, pieprz ( najlepiej bialy)
kurki dokladnie myjemy i odsaczamy, najlepiej na papierowym reczniku, zeby nie bylo wody
male kurki zostawiamy cale, wieksze kroimy
orzechy wloskie siekamy drobno,
tez bardzo drobno cebule
na odrobinie oleju albo oliwy przysmazamy cebule z kurkami i orzechami, jak puszcza sok i zmiekna, sos zaprawiamy smietana ( najlepiej gesta, jak sos jest za wodnisty delikatnie oproszyc maka i od razu zamieszac), przyprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodac kropelke sosu sojowego albo maggi, ale niekoniecznie
mieszamy z makaronem i zjadamy.
PYCHA 🙂
+ 27 III
Znasz odpowiedź na pytanie: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!