pomozcie ciapie

czyli mnie (Ciapa nie gniewaj sie za tytul)
mam problem, co roku chodzimy na wigilie do tesciow i moich rodzicow no i fajnie jest,ale…moja siostra zawsze przynosi rybe po grecku lub kutie,a ja…. Nic..w tym roku chcialabym to zmienic,ale nie mam pojecia co taka ciapa jak ja moglaby zrobic….upieke pierniki,ale to raczej u tesciow nie przejdzie, myslalam o czyms ze sledziami czy cos….cos latwego…i dobrego… Albo nei ze sledziami…moze jakas salatka swiateczna?-czy takie istnieja???

17 odpowiedzi na pytanie: pomozcie ciapie

  1. Zamieszczone przez nelly21
    czyli mnie (Ciapa nie gniewaj sie za tytul)
    mam problem, co roku chodzimy na wigilie do tesciow i moich rodzicow no i fajnie jest,ale…moja siostra zawsze przynosi rybe po grecku lub kutie,a ja…. Nic..w tym roku chcialabym to zmienic,ale nie mam pojecia co taka ciapa jak ja moglaby zrobic….upieke pierniki,ale to raczej u tesciow nie przejdzie, myslalam o czyms ze sledziami czy cos….cos latwego…i dobrego… Albo nei ze sledziami…moze jakas salatka swiateczna?-czy takie istnieja???

    Moze zwyczajna jarzynowa?

    Ja daje do niej ziemniaki, merchewke, ogorki kiszone, kwasne jablka, jajka, groszek, kukurydze, czerwona fasole, por. Do tego majonez, troche musztardy, sol,pieprz 🙂

    • Nelly, robi sie sałatki na święta. Jest np. salatka sledziowa z ziemniakami, w różnych wersjach. Przyznam że jeszcze nie robiłam tej sałatki, jak dotąd brałam sie raczej za pieczenie ryb. Natomiast podoba mi się ten przepis znaleziony w necie, wydaje mi się że to musi być smaczne:

      ‘4 ziemniaki ugotowane w łupinach (30 dag)
      1 tacka śledzi matiesów (25 dag)
      3 ogórki kiszone (20 dag)
      1 jabłko (20 dag)
      2 cebule (15 dag)
      1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej lub białej perłowej
      1/4 szklanka oleju z pestek winogron
      sól
      pieprz
      Ziemniaki i cebule obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w słupki. Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie osączyć z oleju i pokroić w paski. Przygotowane składniki połączyć, dodać fasolę, polać olejem z pestek winogron, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce co najmniej 1 godz. ‘

      Ja bym zrobiła z fasolą czerowną (nie wiem czy koniecznie trzeba gotować, czasem mój mąż je sobie odcedzoną fasolę z puszki zmajonezem i chyba jest miękka ) no i zamiast oleju dałabym majonez lub jakiś dressing majonezowy, wydaje mi się że smaczniej wtedy by wyszło.

      Właściwie to jak mi się nie będzie chciało w tym roku piec ryby to też moźe taką salatkę przxygotuję, zawsze to jakaś odmiana do zwyklego sledzia w oleju (choc tez jest pyszny, mniam mniam :))

      • A moze zrob karpia?
        evijkaj dala mi kiedys dobry przepis:
        karpia usmazyc, wlozyc do naczynia zaroodpornego,posypac pokrojonymi pieczarkami (wczesniej posolonymi) i zalac kubkiem smietany wymieszanej z warzywkiem/vegeta,kucharkiem czy inna przyprawa. Do piekarnika az pieczarki puszcza sok (ok 30 min.)

        • a ja jak nie wiem co zrobić to robię gyrosa ;), może niezbyt to świąteczne, ale za to łatwe i dobre…

          • Możesz zrobić taką sałatkę (trzeba ją przygotować dzień wcześniej):
            6 buraków
            6 ziemniaków
            pęczek dymki lub jedna cebula
            zielone jabłko
            6 płatów matiasów
            szklanka gęstej śmietany

            Śledzie namoczyć, po kilki godzinach osączyć. Ziemniaki i buraki umyć, w skórce włożyć do piekarnika i upiec na miękko. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Ułożyć warstwami: ziemniaki-śledź-cebula-jabłko-buraki-śmietana

            Możesz też zrobić dodatkowo orzechy w cukrze:
            1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
            2 szkl. wody
            1/2 szkl. cukru pudru
            1 szkl. oleju

            Orzechy zalać wodą, gotować 2-3 minuty, odcedzić, osączyć, dokładnie obtoczyć w cukrze i rozłożyć na papierze do wyschnięcia. Po 2 godz. zmienić papier i dalej suszyć. Zupełnie suche wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 2-4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na folii aluminiowej i pozostawić do wystygnięcia.

            Mam też fajny przepis na paszteciki, tylko przy tym więcej roboty, na dobrą zupę rybną, jak będziesz chciała – daj znać.

            Edytuję, bo w tym roku będę robiła filety śledziowe po kaszubsku – przepis prosty i dla mnie brzmi pysznie:
            pół kostki rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem (Knorr)
            płaty śledziowy matias
            1/2 kg cebuli
            sól, pieprz
            1 mini kostka majeranek i 1 mini kostka czerwone małe papryczki Knorr
            ziele ang., liść laurowy
            mały koncentrat pomidorowy
            1/2 szkl. octu

            1/2 l wody zagotuj z octem, liściem laur. i zielem ang. W zalewie namocz śledzie. Pół kostki rosołowej rozpuść w szkl. wrzątku, wywarem zalej pokrojoną cebulę, dodaj mini kostkę majeranek, pieprz i duś do miękkości. Dopraw cukrem i mini kostką czerwone papryczki. Farsz nałóż na śledzie, zroluj, zepnij. Do reszty sosu cebulowego wlej trochę zalewy. W naczyniu ułóż roladki, polej sosem cebulowym.

            • ooo, fajne te orzechy…

              • a moze taki killer w postaci tortu z omletow?
                mozna przygotoiwac wczesniej, b ardzo dobrze sie odgrzewa

                przekladasz trzy, moze cztery omlety smazonymi pieczarkami (u mnie w domu zasze na ostro, z papryka) i od serca posypujesz zoltym serem, najlepiej ostrym w smaku
                przed podaniem na 20 minut do pieca, zeby sie ser stopil

                postne z nazwy, ale normalnie bombka kaloryczna;)
                czyli wymarzone zarcie wigilijne:)

                oczywiscie rowniez klasycznei polecam wszytsko sledziowe, nie wie, co tam czyni twoja rodzina, ja zawsze robie sledzie smazone (kupuje swieze) w zalewie lekko octowej i ostro przyprawione; pietrowa salatka ze sledziea / tartych buraczkow / zoltego tartego sera / jaja, czasami z dodatkiem orzechow wloskich;
                ooo, albo moze spanikopita? musialabys kupic fillo (cienkie ciasto jak na baklave) i w to sie zawija mase z twarogo pol na pol z feta, duszonym szpinakiem (uzywam szpinaku mrozonego w lisciach), sola, pieprzem, galka muszkatolowa, cebula uduszona na miekko, czosnkiem i dwoma surowymi jajami; wszystko do pieca na 3jakies 40 minut, wychodzi cudowna, rewelacyjna, niemozliwie smaczna potrawa!

                • Heh ale pyszności…. Ja niestety nie pomogę bo sama jestem “ciapa” – jak Ty to nazwałaś… U mnie zwykła rybka – innej nie lubimy, śledzik, sałatka jarzynowa, bigosik, barszczyk, uszka, pierogi, krokiety. itd. Tak prosto…bo my nie kombinujemy….

                  • Zamieszczone przez Avocado

                    Możesz też zrobić dodatkowo orzechy w cukrze:
                    1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
                    2 szkl. wody
                    1/2 szkl. cukru pudru
                    1 szkl. oleju

                    Orzechy zalać wodą, gotować 2-3 minuty, odcedzić, osączyć, dokładnie obtoczyć w cukrze i rozłożyć na papierze do wyschnięcia. Po 2 godz. zmienić papier i dalej suszyć. Zupełnie suche wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 2-4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na folii aluminiowej i pozostawić do wystygnięcia.

                    .

                    mniam

                    mam pelno orzechów
                    chyba zrobie

                    • Zamieszczone przez teodor76
                      mniam

                      mam pelno orzechów
                      chyba zrobie

                      U nas znikają w zastraszającym tempie…

                      • Zamieszczone przez Milla
                        Nelly, robi sie sałatki na święta. Jest np. salatka sledziowa z ziemniakami, w różnych wersjach. Przyznam że jeszcze nie robiłam tej sałatki, jak dotąd brałam sie raczej za pieczenie ryb. Natomiast podoba mi się ten przepis znaleziony w necie, wydaje mi się że to musi być smaczne:

                        ‘4 ziemniaki ugotowane w łupinach (30 dag)
                        1 tacka śledzi matiesów (25 dag)
                        3 ogórki kiszone (20 dag)
                        1 jabłko (20 dag)
                        2 cebule (15 dag)
                        1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej lub białej perłowej
                        1/4 szklanka oleju z pestek winogron
                        sól
                        pieprz
                        Ziemniaki i cebule obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w słupki. Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie osączyć z oleju i pokroić w paski. Przygotowane składniki połączyć, dodać fasolę, polać olejem z pestek winogron, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce co najmniej 1 godz. ‘

                        Ja bym zrobiła z fasolą czerowną (nie wiem czy koniecznie trzeba gotować, czasem mój mąż je sobie odcedzoną fasolę z puszki zmajonezem i chyba jest miękka ) no i zamiast oleju dałabym majonez lub jakiś dressing majonezowy, wydaje mi się że smaczniej wtedy by wyszło.

                        Właściwie to jak mi się nie będzie chciało w tym roku piec ryby to też moźe taką salatkę przxygotuję, zawsze to jakaś odmiana do zwyklego sledzia w oleju (choc tez jest pyszny, mniam mniam :))

                        Cudne zdjęcie. Cudne!:)

                        • Zamieszczone przez nelly21
                          czyli mnie (Ciapa nie gniewaj sie za tytul)

                          No kurka bo zamarłam jak zobaczyłam tytuł 😀
                          Ja robię rybę jeszcze nie wiem jak 😀
                          I może nie całkiem swiątecznie ale krokiety z kaputa kiszoną, wychodza mi rewelacyjnie.

                          Nie bardzo lubie i nie bardzo umiem te swiateczne potrawy.

                          aaa robie zawsze na świeta sałtke owocowa jest hitem, bo wszyscy maja dosyc ciast. Owoce sie kroi, wszystko jedno jakie i przed podaniem polewa sie w pucharku sosem truskawkowym i tyle.

                          Możesz zrobić swiateczny kompot z suszek 😀

                          • Zamieszczone przez Avocado
                            U nas znikają w zastraszającym tempie…

                            mniam
                            wyszły cudne
                            pozarlismy z małżem w 2 dni

                            • Zamieszczone przez Avocado
                              Możesz też zrobić dodatkowo orzechy w cukrze:
                              1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
                              2 szkl. wody
                              1/2 szkl. cukru pudru
                              1 szkl. oleju

                              Orzechy zalać wodą, gotować 2-3 minuty, odcedzić, osączyć, dokładnie obtoczyć w cukrze i rozłożyć na papierze do wyschnięcia. Po 2 godz. zmienić papier i dalej suszyć. Zupełnie suche wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 2-4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na folii aluminiowej i pozostawić do wystygnięcia.

                              coś czuję, ze to będzie tegoroczny HIT ! :))

                              • Avocado, alez narobilas mi ochoty na orzechy

                                u mojej mamy sa 2 czy 3 wielkie kosze orzechow, i nie wiedzielismy co z nimi robic.

                                TEraz juz wiemy 😀

                                • Zamieszczone przez krzemianka
                                  Avocado, alez narobilas mi ochoty na orzechy

                                  u mojej mamy sa 2 czy 3 wielkie kosze orzechow, i nie wiedzielismy co z nimi robic.

                                  TEraz juz wiemy 😀

                                  trzeba bylo do mnie wyslac 😀

                                  • Zamieszczone przez nelly21
                                    czyli mnie (Ciapa nie gniewaj sie za tytul)
                                    mam problem, co roku chodzimy na wigilie do tesciow i moich rodzicow no i fajnie jest,ale…moja siostra zawsze przynosi rybe po grecku lub kutie,a ja…. Nic..w tym roku chcialabym to zmienic,ale nie mam pojecia co taka ciapa jak ja moglaby zrobic….upieke pierniki,ale to raczej u tesciow nie przejdzie, myslalam o czyms ze sledziami czy cos….cos latwego…i dobrego… Albo nei ze sledziami…moze jakas salatka swiateczna?-czy takie istnieja???

                                    Ja też 2 lewe ręce – więc robię śledzie :).
                                    W oleju i/lub w śmietanie. Zawsze schodzą szybko 😀

                                    W oleju robi się kilka dni wcześniej:
                                    potrzebne są: solone filety (na wagę z beczki są z reguły najładniejsze), cebula, oliwa z oliwek pomieszana z olejem słonecznikowym. Jak ktoś nie przepada za oo to może być sam słonecznikowy.
                                    Filety moczy się, żeby nie były takie słone (można dodać do wody trochę mleka). W zależności czy się chce bardziej czy mniej słone to tak od pół godziny do paru godzin. Ja próbuję.
                                    Cebulę kroję w krążki lub kostkę i wrzucam na chwilę na wrzątek. I wyławiam.
                                    W dużym słoju układam warstwami śledzie (wcześniej oczywiście kroję na kawałki) i cebulkę (dużo!). Ugniata się to, ale delikatnie – żeby sledzie się nie rozjechały. I zalewa olejem. I już 🙂 – potem wystarczy wyłożyć na salaterkę.

                                    I w śmietanie – przygotowuje się przed samym podaniem, bo nieapetycznie wodę puszczają.
                                    Potrzeba: śledzie w occie, śmietana homogenizowana 18%, kawałek jabłka, trochę cebulki, pieprz.
                                    Śledzie odsączam, układam na półmisku, na to drobniutko pokrojona cebulkę i trochę startego jabłka. I na to śmietana. Można popieprzyć.
                                    Można też cebulkę i jabłko wymieszać ze śmietana i dopiero na śledzie.

                                    Kurczę, ślinotoku dostałam

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: pomozcie ciapie

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general