Pomysł na makaron

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #101316

    asik

    Dziewczyny jakie robicie sosy do makaronów?
    Poproszę o proste przepisy bo kucharka ze mnie średnia :Fiu fiu:
    Ja najczęściej robię z tradycyjnym sosem pomidorowym:
    mięso mielone, pomidory z puszki – najlepiej te od razu pokrojone, żeby było szybciej
    duuuużo cebuli i czosnku
    przyprawy – sól, pieprz, cukier, majeranek
    wszystko na patelnię i tyle.

    Ale powiem szczerze, że już mi się ten sos znudził, gotowych ze słoiczka nie lubię
    Poratujcie jakimś fajnym pomysłem na makaronową ucztę 😀

    #2927379

    ciapa

    Ja uwielbiam dobre gatunkowo makarony
    Strasznie lubie pesto – kupuje gotowe, oliwe podsmażam z czosnkiem i polewam, posypuje parmezanem (tym oryginalnym), brokuły plus sery plesniowe (Sery rozpuszczać na patelni na małym ogniu z dodatkiem śmietany lub mleka i wrzucic do makaronu)- czasami z fixa chyba knora robie 4 sery z brokułami robie, z pomidorami suszonymi, z tuńczykiem
    ja po prostu kocham makarony i improwizuje co mam w lodówce:D



    #2927380

    kantalupa

    cebule poddusic na wolnym ogniu, dodac troche czosnku i pokrajany w drobne kostki plat wedzonego lososia, zalac smietana i przyprawic sola i pieprzem, mozna dodac swiezej pietruszki – najlepsze z jakims grubszym makaronem (moze tagliatelle, ja najbardziej lubie papardele, moze jakies takie wieksze muszelkowate tez sie nadaja)

    lososia mozna zastapic tunczykiem

    robie proste pomidorowe sosy bezmiesne – cebula uduszona na oliwie, dodac swieze pomidory albo po prostu puszkowane.mozna dodac troche czerwonego wina, doprawic sola pieprzem, sokiem z cytryny, dodac kapary albo oliwki, ewentualnie zagescic odrobina koncentratu – najlepiej smakuje z fusili albo farfale

    papardele podaje po prostu z gulaszem, moja rodzina uwielbia

    podobnie pesto – najlepiej zrobione ze swiezej bazyli (bazylia, orzeszki piniowe, sol, pieprz, parmesan albo grana padano, oliwa do blendera i juz), ale takie w sloiku tez jesk dobre, szczegolnie barilli

    robie tez takie minimalistyczne sosy do makaronow, na bazie oliwy z kawalkami koktajlowych pomidorow, czosnkiem i bazylia – dobre na lato

    i niezastapiona salatka z makaronem, ale mialo byc raczej o sosach

    aaa, do spaghetti niezmiennie malenkie kulki miesa w sosie pomidorowym – gdyby nie to, moj starszy syn pewnie zszedl by z glodu (a raczej z wybrednosci)

    #2927381

    kiara

    Uwielbiam makaron z dziecinsta, tzn, ze smietana, cukrem i cynamonem – pyyyycha:)

    #2927382

    ciapa

    Zamieszczone przez kantalupa

    i niezastapiona salatka z makaronem, ale mialo byc raczej o sosach

    Dawaj przepisa 🙂

    #2927383

    aborka

    sosy karbonara – cebula, boczek lub inna wędina. obsmażyc, do tego makaron, smietane i ser

    sos Boscajola – tak sie nazywa w mojej książce o makaronach – podobny do karbonara tylko jest jeszcze kurczak, pieczarki i dużo pokrojonej dymki

    pesto – na patelni praze pestki (słonecznik lub dynia), dodaje pesto ze słoika (z LIDLA za 5 pln) i makaron. Nawet mój tata tradycjonalista posmakował u mnie raz i ciągle robi

    szpinakowy – jak karbonara tylko dodaje sie szpinak mrozony – poprostu jest zielony 🙂

    makaron z fetą i rukolą (lub szpinakiem świeżym). Zielenine na patelnie, czosnek i masło, do tego jakas wędlina (boczek ,kabanos, szynka – musi byc wyraziste), feta w kostke, suszone pomidory i makaron. – mozna dac pomidorki koktailowe – to taka słatka wychodzi, dobra tez na ciepło



    #2927384

    Anonim

    czosnek w plasterki na patelnie (3-4 ząbki)
    dodaje kurczaka w drobnych kwałkach
    suszone pomidory w oleju w paseczkach (cały słoiczek – nadaje smak)

    pół kg serka mascarpone (piatnice polecam)

    duzo soli ziołowej

    gnocchi gotuje

    mieszam i na stoł
    palce lizać.

    #2927385

    yoko

    Zamieszczone przez aoh
    czosnek w plasterki na patelnie (3-4 ząbki)
    dodaje kurczaka w drobnych kwałkach
    suszone pomidory w oleju w paseczkach (cały słoiczek – nadaje smak)

    pół kg serka mascarpone (piatnice polecam)

    duzo soli ziołowej

    gnoki gotuje

    mieszam i na stoł
    palce lizać.

    zaprosisz mnie kiedys?

    #2927386

    Anonim

    Zamieszczone przez aoh
    czosnek w plasterki na patelnie (3-4 ząbki)
    dodaje kurczaka w drobnych kwałkach
    suszone pomidory w oleju w paseczkach (cały słoiczek – nadaje smak)

    pół kg serka mascarpone (piatnice polecam)

    duzo soli ziołowej

    gnocchi gotuje

    mieszam i na stoł
    palce lizać.

    p.s. poprawiłam po włoskiemu;)

    #2927387

    Anonim

    Zamieszczone przez bruni
    zaprosisz mnie kiedys?

    no ba
    pewnie ze tak.



    #2927388

    yoko

    ide łapac jezor bo mi uciekł do …

    #2927389

    kantalupa

    Zamieszczone przez aborka
    sosy karbonara – cebula, boczek lub inna wędina. obsmażyc, do tego makaron, smietane i ser

    boszzz, przypomnialo mi sie, ze robilam kiedys, ale mialam taki przepis, zeby zrobic sos ciut rzadszy i zalac nim suchy makaron (kolanka najlepiej) i wrzucic na jakies 40-50 minut do pieca – ten makaron absorbuje mleko z sosu i jest normalnie taki smaczny, ze gacie obrywa

    ale, niestety, moje dzieciecia nie rusza:( jeszcze przez nastepne 15 lat nie zjem



    #2927390

    kantalupa

    Zamieszczone przez ciapa
    Dawaj przepisa 🙂

    szalu nie robi ta salatka (w kwestii wykonania, oczywiscie)
    mowie na nia czasami: otworz lodowke i zobacz, co tam masz;)

    zielona, zolta, czerwona papryka, pomidory (moga byc koktajlowe, wszystko jedno), troszke cebuli (ale nie trzeba), ogorek swiezy, kukurydza z puszki (nie musi byc), oliwki zielone i czarne – wszystko pokrojone na drobne kawalki
    kilka plastrow szynki (albo jakiejs chudej wedliny, ewentualnie resztki miesa z obiadu, super fajne z wedzonym kurczakiem), tart ser (znowu – bez wskazania, ja daje resztki, choc najszlachetniej smakuje parmezan albo grana padano), moze byc troszke drobno siekanej pietruszki albo innego zielska, np. cebulki ze szczypiorem – no wszystko kwestia gustu

    takie cos wymieszac
    dodac ugotowany makaron (musi byc al dente, inaczej sie rozpadnie i bedzie glupio wygladal w satace), najlepiej farfale

    wymieszac

    podaje z oliwa i balsamico, doprawiam pieprzem i sola
    czasami ozdabiam cwiartkami gotowanego jaja
    czasami dorzucam kilka lisci rukoli

    niogdy nie wychodzi taka sama, zawsze dobra
    niezmiennie latwa i oszczedna:)

    #2927391

    asik

    Weekend będzie makaronowy :Wow!:
    Dzięki za świetne przepisy 😀

    #2927392

    kkurka

    ja tez mam przepis na makaron al’a carbonara 🙂
    ugotowac makaron najlepiej rurki albo kokardki pokroic boczek w kosteczki i podsmazyc na oliwie ,osobno w szklance roztrzebac dobze jajko ,makaron odcedzic w wsypac spowrotem do tego samego garnka co sie gotował wlac tam roztrzepane jajko i podsmazony boczek razem z całym tłuszczem wymieszac i poczekac az jajko sie zetnie(mozna nawet ten garczek postawic na malutkim ogniu) mowie wam pysznosci:)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close