Dziewczyny jakie robicie sosy do makaronów?
Poproszę o proste przepisy bo kucharka ze mnie średnia
Ja najczęściej robię z tradycyjnym sosem pomidorowym:
mięso mielone, pomidory z puszki – najlepiej te od razu pokrojone, żeby było szybciej
duuuużo cebuli i czosnku
przyprawy – sól, pieprz, cukier, majeranek
wszystko na patelnię i tyle.
Ale powiem szczerze, że już mi się ten sos znudził, gotowych ze słoiczka nie lubię
Poratujcie jakimś fajnym pomysłem na makaronową ucztę 😀
20 odpowiedzi na pytanie: Pomysł na makaron
Ja uwielbiam dobre gatunkowo makarony
Strasznie lubie pesto – kupuje gotowe, oliwe podsmażam z czosnkiem i polewam, posypuje parmezanem (tym oryginalnym), brokuły plus sery plesniowe (Sery rozpuszczać na patelni na małym ogniu z dodatkiem śmietany lub mleka i wrzucic do makaronu)- czasami z fixa chyba knora robie 4 sery z brokułami robie, z pomidorami suszonymi, z tuńczykiem
ja po prostu kocham makarony i improwizuje co mam w lodówce:D
cebule poddusic na wolnym ogniu, dodac troche czosnku i pokrajany w drobne kostki plat wedzonego lososia, zalac smietana i przyprawic sola i pieprzem, mozna dodac swiezej pietruszki – najlepsze z jakims grubszym makaronem (moze tagliatelle, ja najbardziej lubie papardele, moze jakies takie wieksze muszelkowate tez sie nadaja)
lososia mozna zastapic tunczykiem
robie proste pomidorowe sosy bezmiesne – cebula uduszona na oliwie, dodac swieze pomidory albo po prostu puszkowane.mozna dodac troche czerwonego wina, doprawic sola pieprzem, sokiem z cytryny, dodac kapary albo oliwki, ewentualnie zagescic odrobina koncentratu – najlepiej smakuje z fusili albo farfale
papardele podaje po prostu z gulaszem, moja rodzina uwielbia
podobnie pesto – najlepiej zrobione ze swiezej bazyli (bazylia, orzeszki piniowe, sol, pieprz, parmesan albo grana padano, oliwa do blendera i juz), ale takie w sloiku tez jesk dobre, szczegolnie barilli
robie tez takie minimalistyczne sosy do makaronow, na bazie oliwy z kawalkami koktajlowych pomidorow, czosnkiem i bazylia – dobre na lato
i niezastapiona salatka z makaronem, ale mialo byc raczej o sosach
aaa, do spaghetti niezmiennie malenkie kulki miesa w sosie pomidorowym – gdyby nie to, moj starszy syn pewnie zszedl by z glodu (a raczej z wybrednosci)
Uwielbiam makaron z dziecinsta, tzn, ze smietana, cukrem i cynamonem – pyyyycha:)
Dawaj przepisa 🙂
sosy karbonara – cebula, boczek lub inna wędina. obsmażyc, do tego makaron, smietane i ser
sos Boscajola – tak sie nazywa w mojej książce o makaronach – podobny do karbonara tylko jest jeszcze kurczak, pieczarki i dużo pokrojonej dymki
pesto – na patelni praze pestki (słonecznik lub dynia), dodaje pesto ze słoika (z LIDLA za 5 pln) i makaron. Nawet mój tata tradycjonalista posmakował u mnie raz i ciągle robi
szpinakowy – jak karbonara tylko dodaje sie szpinak mrozony – poprostu jest zielony 🙂
makaron z fetą i rukolą (lub szpinakiem świeżym). Zielenine na patelnie, czosnek i masło, do tego jakas wędlina (boczek,kabanos, szynka – musi byc wyraziste), feta w kostke, suszone pomidory i makaron. – mozna dac pomidorki koktailowe – to taka słatka wychodzi, dobra tez na ciepło
czosnek w plasterki na patelnie (3-4 ząbki)
dodaje kurczaka w drobnych kwałkach
suszone pomidory w oleju w paseczkach (cały słoiczek – nadaje smak)
pół kg serka mascarpone (piatnice polecam)
duzo soli ziołowej
gnocchi gotuje
mieszam i na stoł
palce lizać.
zaprosisz mnie kiedys?
p.s. poprawiłam po włoskiemu;)
no ba
pewnie ze tak.
ide łapac jezor bo mi uciekł do…
boszzz, przypomnialo mi sie, ze robilam kiedys, ale mialam taki przepis, zeby zrobic sos ciut rzadszy i zalac nim suchy makaron (kolanka najlepiej) i wrzucic na jakies 40-50 minut do pieca – ten makaron absorbuje mleko z sosu i jest normalnie taki smaczny, ze gacie obrywa
ale, niestety, moje dzieciecia nie rusza:( jeszcze przez nastepne 15 lat nie zjem
szalu nie robi ta salatka (w kwestii wykonania, oczywiscie)
mowie na nia czasami: otworz lodowke i zobacz, co tam masz;)
zielona, zolta, czerwona papryka, pomidory (moga byc koktajlowe, wszystko jedno), troszke cebuli (ale nie trzeba), ogorek swiezy, kukurydza z puszki (nie musi byc), oliwki zielone i czarne – wszystko pokrojone na drobne kawalki
kilka plastrow szynki (albo jakiejs chudej wedliny, ewentualnie resztki miesa z obiadu, super fajne z wedzonym kurczakiem), tart ser (znowu – bez wskazania, ja daje resztki, choc najszlachetniej smakuje parmezan albo grana padano), moze byc troszke drobno siekanej pietruszki albo innego zielska, np. cebulki ze szczypiorem – no wszystko kwestia gustu
takie cos wymieszac
dodac ugotowany makaron (musi byc al dente, inaczej sie rozpadnie i bedzie glupio wygladal w satace), najlepiej farfale
wymieszac
podaje z oliwa i balsamico, doprawiam pieprzem i sola
czasami ozdabiam cwiartkami gotowanego jaja
czasami dorzucam kilka lisci rukoli
niogdy nie wychodzi taka sama, zawsze dobra
niezmiennie latwa i oszczedna:)
Weekend będzie makaronowy
Dzięki za świetne przepisy 😀
ja tez mam przepis na makaron al’a carbonara 🙂
ugotowac makaron najlepiej rurki albo kokardki pokroic boczek w kosteczki i podsmazyc na oliwie,osobno w szklance roztrzebac dobze jajko,makaron odcedzic w wsypac spowrotem do tego samego garnka co sie gotował wlac tam roztrzepane jajko i podsmazony boczek razem z całym tłuszczem wymieszac i poczekac az jajko sie zetnie(mozna nawet ten garczek postawic na malutkim ogniu) mowie wam pysznosci:)
dla mnie to ciągle w czołówce makaronowych dań:
ale to ma 1 000 000 kcal….. albo i ze 2 000 000
Kanta dzieki bede robic jutro 🙂
u mnie też
🙂
z forumowych przepisów to jeszcze pasta z tuńczyka
czyli śmietana + kostka rosołowa
tuńczyk w oleju (odsączony) rozdrobniony
czosnek
mały koncentrat pomidorowy
danie tak szybkie, że makaron się dłużej gotuje 🙂
Lubię takie dania
Szybkie, proste i pyszne
a z szybkich dań makaronowych, jak nie mam nic w lodówce
to makaron z warzywami na patelnię, warzywa doprawiać wg własnego uznania
ja wlewam sos sojowy, maggi, daję czosnek, zioła
jak mam ochotę to dodaję smietany, czy jogurtu
i takie twory mi wychodzą 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: Pomysł na makaron