Popisowe przepisy/Przepisowe popisy

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #28388

    pora

    Ulubione dania mojej rodzinki:

    Zupa czosnkowa (2 osoby)

    wywar mięsny albo rosół
    6 ząbków czosnku
    1 łyżeczka pasty czosnkowej (do kupienia w hipermarketach bądź na Słowacji)
    odrobina startego sera
    natka pietruszki
    chleb na grzanki

    Kromeczki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
    Do gorącego rosołu/wywaru wciskamy ząbki czosnku i dodajemy pastę czosnkową. Doprawiamy do smaku (pasta jest dość słona) i pozwalamy by lekko zawrzało po czym wyłączamy aby czosnek nie stracił aromatu. Na dno miseczki odrobina startego żółtego sera, na to wlewamy gorącą zupę, posypujemy natką i zajadamy ze smakiem wrzucając sobie po kilka grzanek (wtedy nie rozmokną).

    Zupa gulaszowa

    80 dkg mięska np. łopatki, a najlepiej mieszanego wołowo/wieprzowego
    5 dużych ziemniaków
    2 cebule
    duża czerwona papryka
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    pasta czosnkowa ew. świeży czosnek
    pasta paprykowa (do kupienia w hipermarketach bądź na Węgrzech) ew. papryka ostra

    W garnku podsmażyć chwilkę cebulkę pokrojoną w kostkę (+posiekany czosnek jeśli świeży) dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę podsmażyć razem, poczym podlać niewielką ilością wody i dusić chwilę pod przykryciem. Gdy mięso jest już troszkę miękkawe wkroić ziemniaki (dość spore kawałki) i zalać wodą tak by te ziemniaki przykryć. Gdy będzie to już wszystko w miarę miękkie dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę i gotować jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy pastę czosnkową i paprykową oraz przecier pomidorowy. Zupa powinna być dość ostra i bardzo gęsta. Nie daję ani odrobiny mąki by ją zagęścić. Jeśli daję pastę czosnkową, która jest bardzo słona to raczej nie daję soli. Podawać z białym pieczywem.
    Zupa jest rewelacyjna, moja teściowa twierdzi, że lepsza niż węgierski oryginał 🙂

    Leczo – przepis na duży gar, który w naszym przypadku starcza na dwa obiady 🙂

    2 kg kolorowej papryki
    1 kg cebuli (co kto lubi)
    1/2 kg jakiejś cienkiej kiełbasy
    koncentrat pomidorowy
    przyprawy

    Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażam na oleju, gdy jest szklista dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę, a po chwili pokrojoną w paski paprykę. Wymieszać wszystko i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem aż papryka będzie miękka. Dodać przecieru pomidorowego wedle uznania. Posolić popieprzyć. Zjadać z białym pieczywem.

    Cukinia w sosie czosnkowym

    Młode cukinie
    mąka, bułka tarta, jajko
    jogurt naturalny
    pasta czosnkowa/czosnek świeży
    bazylia

    Cukinie pokroić w średniej grubości plasterki. Panierować tak jak kotlety i smażyć. Usmażone polać sosem zrobionym z jogurtu, czosnku i bazylii. Pycha

    Sałatka z pora

    2 pory
    1/2 kg pieczarek
    majonez
    przyprawy

    Por kroimy w cieniutkie plasterki i solimy odrobinę, by zmiękł. Pieczarki również w plasterki/półplasterki/ćwierćplasterki zależnie od wielkości i podduszamy je na odrobinie masła, nie za długo. Mieszamy pieczarki z porem i odrobiną majonezu i doprawiamy do smaku.

    Makaron z czosnkiem

    dowolny grubszy makaron
    czosnek/pasta czosnkowa
    kilka plasterków salami
    kawałek papryki
    pasta paprykowa/papryka ostra
    pomidor
    cebulka
    starty ser żółty

    Makaron gotujemy.
    Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek dodajemy pokrojone drobno salami i paprykę, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy drobno pokrojonego pomidorka. Doprawiamy do smaku papryką ostrą. Wrzucamy ugotowany makaron i starty żółty ser, mieszamy i na talerz…

    To tyle na teraz, bo mały zaczyna miałczeć…

    Ada i Juliuszek 17.07.2003

    #376370

    anwa30

    Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy

    ale mam ochote na ta zupe czosnkową… ale karnie piersią.
    a Juliuszek jest przecudny!


    ania z agulką 04.03.03.



    #376371

    kura-domowa

    !!!!

    Leczo brzmi (wygląda) smakowicie
    I proporcje (czytaj – ilość 😉 wydają się obiecujące 🙂
    Dzięki

    W ogóle wszystkie przepisy pyszne tylko takie więcej dla karmiących mam noworodków hihihihihih

    Agnieszka zHelenąPrzyCycu

    #376372

    pora

    Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy

    Znam ten ból. Robię ją często Mojemu Szanownemu Małżonkowi i aż mnie skręca…

    Dziękuję, ale muszę dodać, że wszystkie nasze maluszki są przecudne. W tym temacie nie ma wyjatków.

    Ada i Juliuszek 17.07.2003

    #376373

    pora

    Re: !!!!

    Niech Cię nie zwiedzie ilość! My z Moim Szanownym Małżonkiem pochłanialiśmy taki gar na dwa obiady! Inna sprawa, że straszne z nas żarłoki 🙂

    Ada i Juliuszek 17.07.2003

    #376374

    Anonim

    Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy

    chyba sobie te wszystkie przepisy wydrukuje, slina mi zachlapala klawiature…..

    Gaba i Marysia + Fasola! (10 tyg.)



    #376375

    olaka

    Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy

    A mnie niestety nie wyszła zupa czosnkowa…. a miałam taką chętkę…. Jestem taka zakręcona, że zamiast 6 ząbków czosnku, dałam…. 6 główek!!!!!!!!!!!!!!!!!
    no wiec czekam aż wystygnie i pakuje do słoiczkow i zamrazarki (dobrze, że mam takie malutkie po jedzonku Ninusi)….
    Myślę, że z takiej porcji to będzie wieleeeee zup czosnkowych 🙂

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

    #376376

    shale

    Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy

    Aż mi ślinka cieknie na te przepisy. Uwielbiam czosnek, więc ta zupa czosnkowa, cukinia w sosie czosnkowym i makaron z czosnkiem musowo będą zrobione 🙂
    Mąż już mnie pogania do robienia 🙂

    Ewa i ząbkująca Julcia (15.07.2002)

    #376377

    Anonim

    Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy

    Brzmi apetycznie, spróbujemy :-))))))))))

    Justyna i Martynka 29.05

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close