Jestem zupełną sierotą… Nawet gulaszu nie umiem zrobić…
Jakie mięsko będzie najlepsze? Czy z samego chudego wyjdzie smaczne? Podrzućcie jakiś przepis plisss
Najbardziej chodzi mi o sos do tego gulaszu. Nie mam pojęcia jak zrobić pomidorowy, czy z jakim tam się gulasz robi…
Na pewno nic na ostro.
Dzięki 🙂
Daga i Zuzanka 10 m-cy
8 odpowiedzi na pytanie: Poratujcie… Gulasz
Re: Poratujcie… Gulasz
Proste jak…budowa cepa:-)))))))))))
Więc tak:
Najlepsze mięsko na gulasz to biodrówka wieprzowa – wychodzi pyszny sos
Kroisz mięsko na kawałki, podsmażasz na patelni ( nie teflonowej, bo się nie przyrumieni). Mięsko musi uzyskac złoto-brązowy kolor. W tym czasie w osobnym rondlu gotujesz wodę ( niedużo)z listkiem laurowym, ziarnem ziela ang. i pieprzu. Wrzucasz podsmażone mięsko do tej wody.
Kroisz cebulę w półplastry, podsmażasz na patelni i wrzucasz do rondla z mięskiem.
Wszystko ładnie ma się gotowac przez ok. godz. ( aż mięsko będzie miękkie). Doprawiasz wg.gustu.
Można zagęścić sos śmietaną rozrobioną z mąką – ale to tuczy;-)))
Powodzenia! Napisz czy wyszło:-)
Esiowa i Igusia ur.19.08.03
Re: Poratujcie… Gulasz
Dzięki 🙂
Szczególnie jestem wdzięczna za ten sos z listkiem. Babcia męża robi taki sos zawsze i zawsze wylizyję talerz. No, to teraz sobie wiadro zrobię 😉
Przy dobrych wiatrach może zrobię w sobotę, więcdam znać. Jezuuuu, już mi ślina cieknie….
Daga i Zuzanka 10 m-cy
Re: Poratujcie… Gulasz
chmm a ja robię inaczej, tylko co do mięsato się właśnie zastanowiłam… bo zawsze kupowąłam po prostu pieczeń.. hihi nie wiem jaki to rodzaj mięsa
otóż kroję, podsmażam – nawet przyrumieniam, od razu z cebulką(pokrojoną rzecz jasna) potem zalewam wodą i dusi się do miękkości, a wtedy doprawiam i zagęszczam i zabielam czyli mąka+woda+śmietana, daję pokrojoną natkę pietruszki i już, taki gulasz jest rewelacyjny do placków ziemniaczanych
pozdrawiam
Ola z Natalią- 2.06.2003
Re: Poratujcie… Gulasz
ja robie jeszcze inny…mięso kupuje wołowe, albo bez kosci, albo z tzw pręgi – chydziutkie. Kroje, wrzucam na rozgrzant tluszcz z cebulka, chwilke podsmazam, potem posypuje przyprawą do gulaszu z kamisa, zalewam woda i dusze do miekkosci. Czasem dodaje papryke pokrajana w prązki i grzyby suszone. Przyprawy to listek i ziele ang. Jak miesko jest mięciutkie to zagęszczam woda z mąka i dodaje dużo słodkiej papryki w proszku. Ma on ladnu czerwonu kolor. A tajemnica kruchego mieska lezy w tym, ze podczas duszenia podlewasz zimna woda dosyć często.
Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )
Re: Poratujcie… Gulasz
A ja kupuję łopatkę, kroję na kawałki podsmażam z cebulką (a teraz bez bo małemu szkodzi). Przekładam do garnka podlewam wodą i duszę pół godziny. Potem dorzucam listek laurowy, 3 ziela angielskie, pół kostki rosołowej (albo nie). Sypie do tego trochę mrożonej marchewki w kostkach i mrozonej fasolki szparagowej, Gotuję aż mięsko i warzywa będą dobre. Potem dodaję mąki z wodą…
Pyszne z ziemniaczkami, ryżem z czymkolwiek.
Pozdrawiam
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: Poratujcie… Gulasz
Robię bardzo podobnie. Dziś zamiast fasolki wrzuciłam kilka plastrów czerwonej papryki co by smaku nadać. A jeśli chodzi o przyprawy to dodaję wszystkiego po trosze.
Aga &
Re: Poratujcie… Gulasz
Ja jeszcze inaczej…
Z reguły kupuję tłuściejszą szynkę. Kroję w kostkę, przysmażam, dodaję cebulki, przysmażam, żeby się zeszkliła, dodaję 1/3 paczki mrożonej włoszczyzny (mnie najbardziej odpowiada Hortex, inne zdarza się, że jest więcej lodu niż warzyw…) duszę pod przykryciem. I tu dwa warianty:
1) razem z włoszczyzną dodaję liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Wtedy jak już wszystko się ugotuje (można dodać odrobinkę wody, ale z reguły wystarczy ta co zostanie na warzywach po płukaniu) dodaję POSOLONĄ śmietanę 18% (kwaśną). Śmietanę soli się po to, żeby się nie ścięła – sposób podpowiedziany przez znajomego kucharza, Włocha 🙂
2) Dodaję bardziej “pikantnych” przypraw i sos pomidorowy (z kartonika).
Pozdrawiam,
Re: Poratujcie… Gulasz
To ja robie jeszcze inaczej.. Gulasz to dla mnie tylko mięso wołowe.. reszta to po prostu mięso w sosie 🙂
Kupuje dobra, chudą wołowinę, kroję w kostkę i smażę, i podczas smażenia przyprawiam (pieprz, przyprawa do gulaszu)-paprykę i sól daję później.. Zalewam wodą, dodaję kostkę smaku smażona cebula, sól, dużo postrej papryki i ięsko się dusi.. na koniec dodaje podsmażoną cebulę, odrobinę sosu do pieczeni ciemnego (dla smaku), zagęszczam i dodaję smietanę.. Och, no i oczywiście daję dużo czosnku ) Z plackami ziemniaczanymi-bomba 🙂
Asia i Ola (5.02.2003) +starania…
Znasz odpowiedź na pytanie: Poratujcie… Gulasz