Poratujcie… Gulasz

Jestem zupełną sierotą… Nawet gulaszu nie umiem zrobić…
Jakie mięsko będzie najlepsze? Czy z samego chudego wyjdzie smaczne? Podrzućcie jakiś przepis plisss
Najbardziej chodzi mi o sos do tego gulaszu. Nie mam pojęcia jak zrobić pomidorowy, czy z jakim tam się gulasz robi…
Na pewno nic na ostro.
Dzięki 🙂

Daga i Zuzanka 10 m-cy

8 odpowiedzi na pytanie: Poratujcie… Gulasz

  1. Re: Poratujcie… Gulasz

    Proste jak…budowa cepa:-)))))))))))
    Więc tak:
    Najlepsze mięsko na gulasz to biodrówka wieprzowa – wychodzi pyszny sos
    Kroisz mięsko na kawałki, podsmażasz na patelni ( nie teflonowej, bo się nie przyrumieni). Mięsko musi uzyskac złoto-brązowy kolor. W tym czasie w osobnym rondlu gotujesz wodę ( niedużo)z listkiem laurowym, ziarnem ziela ang. i pieprzu. Wrzucasz podsmażone mięsko do tej wody.
    Kroisz cebulę w półplastry, podsmażasz na patelni i wrzucasz do rondla z mięskiem.
    Wszystko ładnie ma się gotowac przez ok. godz. ( aż mięsko będzie miękkie). Doprawiasz wg.gustu.
    Można zagęścić sos śmietaną rozrobioną z mąką – ale to tuczy;-)))
    Powodzenia! Napisz czy wyszło:-)

    Esiowa i Igusia ur.19.08.03

    • Re: Poratujcie… Gulasz

      Dzięki 🙂
      Szczególnie jestem wdzięczna za ten sos z listkiem. Babcia męża robi taki sos zawsze i zawsze wylizyję talerz. No, to teraz sobie wiadro zrobię 😉
      Przy dobrych wiatrach może zrobię w sobotę, więcdam znać. Jezuuuu, już mi ślina cieknie….

      Daga i Zuzanka 10 m-cy

      • Re: Poratujcie… Gulasz

        chmm a ja robię inaczej, tylko co do mięsato się właśnie zastanowiłam… bo zawsze kupowąłam po prostu pieczeń.. hihi nie wiem jaki to rodzaj mięsa
        otóż kroję, podsmażam – nawet przyrumieniam, od razu z cebulką(pokrojoną rzecz jasna) potem zalewam wodą i dusi się do miękkości, a wtedy doprawiam i zagęszczam i zabielam czyli mąka+woda+śmietana, daję pokrojoną natkę pietruszki i już, taki gulasz jest rewelacyjny do placków ziemniaczanych
        pozdrawiam

        Ola z Natalią- 2.06.2003

        • Re: Poratujcie… Gulasz

          ja robie jeszcze inny…mięso kupuje wołowe, albo bez kosci, albo z tzw pręgi – chydziutkie. Kroje, wrzucam na rozgrzant tluszcz z cebulka, chwilke podsmazam, potem posypuje przyprawą do gulaszu z kamisa, zalewam woda i dusze do miekkosci. Czasem dodaje papryke pokrajana w prązki i grzyby suszone. Przyprawy to listek i ziele ang. Jak miesko jest mięciutkie to zagęszczam woda z mąka i dodaje dużo słodkiej papryki w proszku. Ma on ladnu czerwonu kolor. A tajemnica kruchego mieska lezy w tym, ze podczas duszenia podlewasz zimna woda dosyć często.

          Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )

          • Re: Poratujcie… Gulasz

            A ja kupuję łopatkę, kroję na kawałki podsmażam z cebulką (a teraz bez bo małemu szkodzi). Przekładam do garnka podlewam wodą i duszę pół godziny. Potem dorzucam listek laurowy, 3 ziela angielskie, pół kostki rosołowej (albo nie). Sypie do tego trochę mrożonej marchewki w kostkach i mrozonej fasolki szparagowej, Gotuję aż mięsko i warzywa będą dobre. Potem dodaję mąki z wodą…
            Pyszne z ziemniaczkami, ryżem z czymkolwiek.
            Pozdrawiam

            bianka i Bartuś (05.12.2003)

            • Re: Poratujcie… Gulasz

              Robię bardzo podobnie. Dziś zamiast fasolki wrzuciłam kilka plastrów czerwonej papryki co by smaku nadać. A jeśli chodzi o przyprawy to dodaję wszystkiego po trosze.

              Aga &

              • Re: Poratujcie… Gulasz

                Ja jeszcze inaczej…
                Z reguły kupuję tłuściejszą szynkę. Kroję w kostkę, przysmażam, dodaję cebulki, przysmażam, żeby się zeszkliła, dodaję 1/3 paczki mrożonej włoszczyzny (mnie najbardziej odpowiada Hortex, inne zdarza się, że jest więcej lodu niż warzyw…) duszę pod przykryciem. I tu dwa warianty:
                1) razem z włoszczyzną dodaję liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Wtedy jak już wszystko się ugotuje (można dodać odrobinkę wody, ale z reguły wystarczy ta co zostanie na warzywach po płukaniu) dodaję POSOLONĄ śmietanę 18% (kwaśną). Śmietanę soli się po to, żeby się nie ścięła – sposób podpowiedziany przez znajomego kucharza, Włocha 🙂
                2) Dodaję bardziej “pikantnych” przypraw i sos pomidorowy (z kartonika).

                Pozdrawiam,

                • Re: Poratujcie… Gulasz

                  To ja robie jeszcze inaczej.. Gulasz to dla mnie tylko mięso wołowe.. reszta to po prostu mięso w sosie 🙂
                  Kupuje dobra, chudą wołowinę, kroję w kostkę i smażę, i podczas smażenia przyprawiam (pieprz, przyprawa do gulaszu)-paprykę i sól daję później.. Zalewam wodą, dodaję kostkę smaku smażona cebula, sól, dużo postrej papryki i ięsko się dusi.. na koniec dodaje podsmażoną cebulę, odrobinę sosu do pieczeni ciemnego (dla smaku), zagęszczam i dodaję smietanę.. Och, no i oczywiście daję dużo czosnku ) Z plackami ziemniaczanymi-bomba 🙂

                  Asia i Ola (5.02.2003) +starania…

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Poratujcie… Gulasz

                  Dodaj komentarz

                  Angina u dwulatka

                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                  Czytaj dalej →

                  Mozarella w ciąży

                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                  Czytaj dalej →

                  Ile kosztuje żłobek?

                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                  Czytaj dalej →

                  Dziewczyny po cc – dreny

                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                  Czytaj dalej →

                  Meskie imie miedzynarodowe.

                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                  Czytaj dalej →

                  Wielotorbielowatość nerek

                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                  Czytaj dalej →

                  Ruchome kolano

                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo
                  Enable registration in settings - general