Poszukuję pysznych przepisów z mascarpone

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #106362

    kasialublin

    znacie jakieś warte polecenia?
    Kasia

    #3959874

    qr-chuck

    Zamieszczone przez KasiaLublin
    znacie jakieś warte polecenia?
    Kasia

    Ja lubię z bardzo świeżutką bułeczką i masełkiem 🙂
    robić coś z tego nie miałam fazy ;)…



    #3959875

    Anonim

    Jedynie tiramisu, nic innego nie robiłam…
    No i tak jak kurczak na chlebek ;).

    #3959876

    kantalupa

    czasami zageszczam sos do makaronu
    najchetniej mascarpone z wedzonym lososiem

    oczywiscie tiramisu (ale rzadko robie, nie przepadam)
    uzywam zamiast neufchatel (bo na to mnie nie stac) do kremow do tortow – wychodza bardzo smaczne

    czasami uzywam do dipow
    np taka prosta wersja: mascarpone z czarnym pieprzem (swiezo zmielony musi byc) na kawaleczkach jablka lub gruszki z biskwitami z pieprzem

    #3959877

    e-p-a

    Zamieszczone przez KasiaLublin
    znacie jakieś warte polecenia?
    Kasia

    Szanowna Pani,

    Najbardziej znanym zastosowaniem serka mascarpone jest pyszny deser tiramisu. Proponuję prostą wersję tego włoskiego przysmaku:

    Składniki:

    3 żółtka

    1/4 szklanki białego cukru

    2 łyżeczki esencji waniliowej

    1 1/8 szklanki sera mascarpone

    24 biszkopty

    1 1/2 szklanki zaparzonej kawy

    1 łyżka niesłodzonego kakao

    Sposób przygotowania:

    W średniej misce ubić jajka z cukrem i wanilią, aż masa uzyska gładką konsystencję i będzie miała jasnożółty kolor. Dodać serek mascarpone do masy z żółtek. Odstawić na bok. Maczać biszkopty w kawie i ułożyć 12 z nich w naczyniu o wymiarach 20 x 20 cm. Rozsmarować masę z serkiem mascarpone na biszkoptach. Powtórzyć tę samą procedurę z pozostałymi biszkoptami i resztą mascarpone. Przykryć i schładzać przez 1 godzinę. Przed podaniem posypać kakao.

    #3959878

    kajka-28

    A ja często robie sos do makaronu:)
    podsmazam na patelni kawałeczki piersi z kurczaka, opruszam ziołami prowansalskimi. Dodaje cebule, czosnek. Duszę. Dodaje śmietanę 18% i mascarpone. Dusze. Dodaję kawałki pomidora bez skórki (nie za dużo). Pod koniec dodaje swieża natkę pietruszki i doprawiam solą, pieprzem, papryką chili. ziołami prowansalskimi jak za mało. Pychaaaa:)

    Mój MIki uwielbia własnej roboty kisiel a na to trochę mascarpone utarte z miodem:)

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close