Potrzebne są: ( na 2 osoby)
-makaron: gruby : ok pol paczki
-ser mozarella: pol paczki (15 dkg)
-20 dkg pieczarek
-1 cebula
-6-7 plastrow szynki wieprzowej, gotowanej
-przyprawa do potraw wloskich
-smietana
-pieprz, sol
Najpierw przygotowujemy sos: smazymy pieczarki, szynke, cebule (wszystko osobno) pokrojone w kostke. Mieszamy te skladniki w jednym naczyniu, dodajemy troche wody (aby sie nie przypalilo) i 2-3 lyzki smietany, mieszamy, dodajemy przyprawe wloską ok. 1 lyzki. Wszysko dusimy przez jakies 5 min.
Następnie gotujemy makaron, odlewamy wode i do tego goracego makaronu wlewamy wczesniej przygotowany sos, mieszamy na wolnym ogniu. Nastepnie dodajemy do tego mozarelle (pokrojona w kosteczke), znowu mieszamy bardzo intensywnie, aby ser sie rozpuscil….i gotowe
Ja przygotowuje wiecej skladników i sos (cebule, pieczarki, szynke) przekladam do innego naczynia i tak mam kolacje na 2 razy. Potem tylko dodaje smietane i przyprawe i oczywiscie makaron. Aha i ten sos trzeba oczywiscie posolic i popieprzyć….smacznego
2 odpowiedzi na pytanie: potrawa wloska
Re: potrawa wloska
mniam mniam, już mam chętkę, w poniedziałek jak nic działam!
Monika i Basia (05.10)
Re: potrawa wloska
Ja już to zrobiłam i “jestem pod wrażeniem” hi,hi…..po prostu pyyyyycha….. Nawet Karol zjadł trochę makaronu (z odrobiną bobu bez pieczarek)…..polecam…..supppppppeeeeeerrrrrrr przepis……
Julka i Karolek (rok i pięć dni)
Znasz odpowiedź na pytanie: potrawa wloska