Forum: Książka kucharska
Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy
Dziewczyny! znacie jakies przepisy na cos pysznie meksykanskiego? Wraz z mezem uwielbiemy ta kuchnie, a przepisow nigdzie nie moge znalezc.
Moze Enczilada, albo Boritto???
pozdrawiam
2 odpowiedzi na pytanie: Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy
Re: Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy
Był tu niedawno przepis na Chili Con Carne (podawała go Olaka), wspaniałe jedzonko.
pozdrawiamy;
Dagmara i Oliwia (9m)
kilka przepisów 🙂
Życzę smacznego… tylko nie przesadź z chilii
jogi i Piotreczek
1) Chilli Con Carne czyli po prostu wołowina z chilli
Składniki:
pół kilograma mielonej wołowiny
dwie puszki fasoli
dwie puszki pomidorów z puszki lub 3 szklanki świeżych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych na dowolne kawałki
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki chilli w proszku
szczypta oregano
łyżka mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina cukru
łyżka oleju
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu lub garnku rozgrzewam olej i wrzucam do niego mięso.
Mięso smażę do zrumienienia rozgniatając je widelcem, tak by nie powstały zbyt duże grudki. Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Po tym czasie dodaję pomidory [jeśli z puszki, razem z sokiem] i dusze potrawę na maleńkim ogniu przez pół godziny. W czasie duszenia sprawdzam, czy nie trzeba dolać trochę wody, by potrawa się nie przypalała.
Po tym czasie dodaje odsączoną fasolę i trzymam chilli na ogniu jeszcze 5 minut.
Doskonale smakuje z ryżem. A jeszcze lepiej z kwaśną śmietaną, posiekaną drobniutko cebulą, tartym serem, awokado pokrojonym na drobne kosteczki albo… zamiast awokado można dodać szczypiorki u natki zielonej pietruszki.
Przechowywanie
Po całkowitym ostygnięciu, chilli con carne należy zapakować do hermetycznych pojemników i wstawić do zamrażarki. Można tak przechowywać około 3miesiące. Po rozmrożeniu koniecznie trzeba doprowadzić do wrzenia.
2) Meksykańska sałatka z kurczaka i papryki
Składniki:
piersi kurczaka – około 60 dag
łyżka vegety
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
szklanka kukurydzy z puszki
szklanka ugotowanego na sypko ryżu
sos:
pół szklanki majonezu
pół szklanki jogurtu
pół łyżeczki chilli
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
łyżeczka przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem vegety.
Kiedy mięso się gotuje, myję papryki, usuwam gniazda nasienne i kroję na długi, a cienkie kawałki.
Wszystkie składniki mieszam dokładnie ze sobą.
Kiedy kurczak ugotowany, wyjmuję go z wody, studzę i kroje podobnie jak paprykę – na długi i wąskie paski.
Do miski wrzucam kurczaka, papryki, kukurydzę, dodaje sos i delikatnie mieszam, tak by wszystkie składniki się nim pokryły.
Na talerzu układam wieniec z ryżu i w jego środek układam sałatkę.
Od razu podaję na stół – sałatce bowiem nie służy przechowywania – no najwyżej 2-3 godziny w lodówce, jednak nie więcej.
3) Sos taco Wyśmienity do wszystkich potraw meksykańskich, jak również do wszystkich innych potraw. Keczup przy nim to bardzo daleki i ubogi w smak krewny!
Składniki:
dwie szklanki pomidorów z puszki lub 3 szklanki świeżych, obranych i posiekanych na drobne kawałki
1 cebula średniej wielkości pokrojona na bardzo drobną kostkę
1 zielona papryka pokrojona na drobną kostkę
pół czerwonej papryczki chilli posiekane na drobną kostkę
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kolendry
ząbek czosnku
łyżka oliwy
po szczypcie soli, pieprzu i cukru
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzewam oliwą i wrzucam do niej cebule i paprykę.
Smażę na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Do rondla dodaję teraz papryczkę chilli oraz wsypuje przyprawy i cały czas mieszając smażę 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję cukier oraz pomidory [jeśli z puszki, to razem z sokiem].
Sos smażę 5-10 minut, często mieszając, aż znacznie zmniejszy swoją objętość i stanie się gęsty. Warzywa nie powinny się zupełni rozgotować.
Dodatkowe informacje
Sos jest wyśmienity jako dodatek nie tylko do dań meksykańskich.
Doskonale sprawdza się z wszelkimi mięsami, drobiem i rybami.
Pyszny jest jak “dip” do maczania prażynek, czy warzyw.
Przechowywanie
Można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu dobrze mu zrobi zagotowanie.
4) Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i oczywiście z kakao
Składniki:
kilogram ślicznym, chudych żeberek z małą ilością kości, zaś z dużą ilością mięsa
łyżeczka kakao
łyżka mąki
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki czerwonej, ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki suszonego oregano
szklanka wody
2 łyżki miodu
4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka nacieram solą i pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do ślicznego zrumienienia – trwa to około 25-30 minut. W czasie pieczenia, stopniowo odlewam z nich wyciekający tłuszcz.
Kiedy żeberka nabierają pięknej barwy i mocne kruchości przygotowuję sos: mieszam dokładnie ze sobą kakao, mąkę, kminek, paprykę, oregano, sól, pieprz, miód i wodę.
Tak przygotowanym sosem polewam żeberka w piekarniku, obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę je jeszcze około 30-40 minut – czyli do momentu, kiedy będą miękkie a sosu sporo ubędzie.
Żeberka wyjmuję z piekarnika i tnę na ładne kawałki i układam na talerzu.
Sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję śmietanę i doprowadzam do zagotowania. Próbuje – ale raczej na pewno nie wymaga doprawiania.
Sosem polewam żeberka na talerzu, zaś jego resztę podaję w sosjerce.
Jako element dekoracyjny służą ćwiartki cytryn, lub w wersji ekskluzywnej limonek.
Chrupie się takie żeberka wyśmienicie z tortillami oczywiście, ale również są smakowite z ryżem, czy z ziemniakami pieczonymi.
Myślę nawet, ze z ziemniakami są najlepsze….
Koniecznie trzeba takie żeberka popić piwem zimnym mocno.
5) Kebab
Składniki:
pół kilograma ślicznej wieprzowiny
dwie garście małych pieczarek
3 średniej wielkości cebule
16 listków laurowych [może trochę więcej, może trochę mniej- wyjdzie podczas robienia]
6 łyżek oleju
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka kakao
łyżeczka sproszkowanej chilli
duża szczypta czosnku w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso kroję na kostki o wielkości około 2 cm na 2 cm.
Pieczarki obieram ze skóry. Oba składniki wrzucam do miski oraz olej i wszystkie przyprawy z wyjątkiem liści laurowych.
Wszystko bardzo dokładnie mieszam, tak by mięso i grzyby się dokładnie pokryły składnikami marynaty.
Miskę przykrywam i wstawiam do lodówki na co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
Na drugi dzień – zdecydowanie, mięso smakuje lepiej, jak dłużej poleży w marynacie, obieram cebule i kroję je ósemki.
Mięso i pieczarki wyjmuje z marynaty i nabijam na przemian z cebulą, i listkami laurowymi na szpikulce.
Kebaby piekę na grillu lub w piekarniku około 15-20 minut. W czasie pieczenia potrawę smaruję pozostała marynatą.
Doskonale smakuje z ryżem i sosem taco.
Liści laurowych oczywiście się nie je.
Idealnie do kebaba komponuje się sałatka a grillowanej papryki.
jogi i Piotruś 13.05.2002
ciepło!
🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy