Projekt domu rady i opinie ;-)

Jesteśmy w fazie wybierania projektu. Zdecydowaliśmy się na dom parterowy Kometa z mtm styl. Dziewczyny mające domy i te które dopiero o nim myślą proszę o rady, opinie, sugestie może to nam pomoże podjąc decyzję 😉

KOMETA

Magda i Oleńka 20.10.2003

65 odpowiedzi na pytanie: Projekt domu rady i opinie ;-)

zupa Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Na początek powiem, że jestem elektrochemikiem a nie architektem, więc moje gdybania wrzuć na kark chłopskiego rozumu;)
Jak dla mnie za mało pomieszczeń gospodarczych. Pomyśl o tym co musisz zmieścić w te 4,6 m2: Swoją cała piwnicę, pralkę, piec(no chyba, że będziesz grzać prądem;)
Ogólnie projekt dość ciekawy. Podoba mi się oddzielenie kuchni od salonu, bo namieszkałąm się w mieszkaniu z aneksem kuchennym i nie jestem jego zwolenniczką. Fajna ta spiżarka, przynajmniej będzie gdzie skrzynki z piwem trzymać;)
A w kwesti wprowadzenia zmian to bym przerobiła tą małą łazienkę na jakiś schowek, wlaśnie na odkurzacz, mopy, chemię, pralkę itp. itd.)
A tak w ogóle to fajny:)
pozdrawiam
PS Acha, z tego co wiem, to wykusz powoduje dość duże straty ciepła, ale za to pięknie się prezentuje:)
Acha i jeszcze, Duża powierzchnia dachu wychodzi bardzo drogo, ale zawsze przecież istnieje blachodachówka.

zupa, Gabi i majóweczka(Ania)

kotagus Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Ponieważ jestem na bieżąco z tym problemem – zanim wypowiem się o projekcie – rzucę dwie kwestie. Macie już działkę? – czy dopiero szukacie? Jeżeli macie – macie plan zagospodarowania przestrzennego na tę działkę?? My sobie wybraliśmy cudny projekcik – miodzio po prostu – po porównaniu z warunkami zabudowy wyszło, że “nasz” projekt jest za wysoki o jakieś 30cm, ale co gorsza kalenica nie jest taka jakby to widział gościu od zagospodarowywania terenu. Mieliśmy opcję – albo radykalnie przebudowywać nasz wybrany projekt (kupa kasy i czasu) albo wybrać inny pasujący do wizji przestrzennej.
Wybraliśmy inny, w sumie też fajny, ale tamten był the best.

PS. nasze zagospodarownie przestrzenne wykluczyło domy parterowe, musi być z uzytkowym poddaszem. A mnie się bardzo podobają parterowe domki 🙁


M&M

Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

szczerze? ja szukałabym dalej 🙂 ale wiem, że to ma być dom dla Was i na pewno rozwazyliście za i przeciw;

co mi się nie podoba? kuchnia i salon po różnych stronach przedpokoju; ponieważ teraz mam je ”połączone” nie wyobrażam sobie biegania z talerzami przez przedpokój; wygodą jest także dla mnie jednoczesne gotowanie i uczestniczenie w ”życiu” chłopaków w salonie;
drugi minus – wejście z garażu do domu zbyt daleko wejścia głównego (bieganie z zakupami do kuchni przez pół domu);

wielkim plusem jest pomieszczenie gospodarcze przy kuchni oraz przy garażu, nie wspomnę już o dwóch miejscach postojowych w takim układzie (a nie jedno za drugim);
hmmm… ja bym przerobiłamała łazienkę na garderobę (z miejscem na okurzacz + deskę do prasowania)… no ale nas jest 2+1 i jedna łazienka by nam wystarczyła;

Ewa i Krzyś

mk1 Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Myśleliśmy o powiększeniu garażu o właśnie pomieszczenie gospodarcze bo rzeczywiscie jest za małe dzięki!

Magda i Oleńka 20.10.2003

mk1 Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Mamy działkę mamy rozmawiac z architektem co do dostosowania projektu do warunków mamy jeden projekt z poddaszem w razie gdyby ten sie nie nadawał. Kotagus jaki Wy projekt wybraliscie i gdzie macie działke jesli mozna wiedzieć oczywiscie 😉

Magda i Oleńka 20.10.2003

kotagus Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Wybraliśmy taki ostatecznie: [Zobacz stronę]
Na dole strony otwórz “rzuty”.

Wprowadziliśmy tylko stosunkowo niewielką zmianę – garaż poszerzyliśmy o szerokość dodatkowego pokoiku szerokości pom. nr 8, co nam dało garderobę na dole, a na górze powiększenie naszej sypialni oraz zamieniłam garderobę w sypialni na łazienkę 🙂 i drzwi do naszej sypialni są zaraz przy schodach a nie w głębi (mam nadzieję, że rozumiesz :).

A działka jest w szczerych polach w Modlnicy koło Krakowa +/- na wysokości Nico.

A, i jakoś jeszcze trochę dół, a dokładnie kuchnia jest przearanżowana, że spizarnia stanowi jakby część kuchni. Trudno to opisać 🙂


M&M

Edited by kotagus on 2007/01/17 13:18.

gosiat Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Mi za to podoba się ta oddzielona kuchnia (ale to, jak widzisz badzo indywidualna sprawa więc dostosuj to do swoich potrzeb i upodobań). Ogólnie rozkład pomieszczeń w tym projekcie, tak na pierwszy rzut oka wydaje się rozsądny. Faktycznie, z tej małej łazienki mozna zrobić jakiś składzik, pom gosp, garderobę, tym bardziej że druga łazienka jest nie daleko.
Pozdrawiam

~Gośka i Karolek~

mk1 Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

No to bedziemy sąsiadkami 😉 My mamy działkę ok 4-5 km za nico po tej saej stronie co nico (Szyce). Ładny macie ten projekt zaczęłam czytac plan zagospodarowania przestrzennego i w sumie to niewiem musi to jednak chyba architek przejżeć ;-(

Magda i Oleńka 20.10.2003

edysia Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Jak dla mie za skomplikowany wydacie ok 1400 zł na samo “opalikowanie” działki. Poza tym dom z poddaszem uzytkowym łatwiej jest ogrzać, chociazby dla tego, ze ciepło ucieka do góry. Tu w tym twoim projekcie jest duzo pomieszczeń – jak dla mnie zbyt “zagmatwany” aż 3 korytarze, na co to komu – marnotractwo powierzchni uzytkowej jak dla mnie.
Jest wiele fajnych projektów i wiele stron z domami, wiem bo sama to teraz przerabiam tylko bardziej pod kontem domu letniskowego.
Poza tym od cholery kasy wydacie na dach, bardzo wiele a dachy sa najdroższe.
Jak macie pieniadze to mozecie szaleć, ja bym takiego projektu nie wybrała własnie ze wzgledu na koszty.
I jeszcze jedno co mi sie nie podoba. to to, ze jajmnie bardzo duzy obszar działki, nie wiem jaka macie dużą działkę ale jak ma ok 1500 metrów to moim zdaniem dom za duzy. lepiej kupić projekt z uzytkowym poddaszem, powierzchnia pomieszczeń bedzie taka sama a zaoszczędzicie na działce.
To moje sugestie, nie musisz sie z nimi zgadzać oczywiście.
A adaptacje jakąs robicie, czy stawiacie w takiej wersji jak jest?

Edysia & Natalka 2, 4 lata

kotagus Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

No to nie wiem czy to nie będzie ten sam plan… czyli raczej parterowy odpada….


M&M

mk1 Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

No właśnie też mi to przyszło do głowy….

Magda i Oleńka 20.10.2003

edysia Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Dodam jeszcze.
Jak bym miała stawiac duzy dom to bym kupiła cos takiego:
[Zobacz stronę]
Prosty dom na planie prostokata – opalikowanie działki o wiele tańsze
Prosty dach ( bo za kazde wygiecie i bajer płącisz )
Pokoji tyle samo co w twoim a masz na dole i pralnie i spiżarnie czego u ciebie nie ma.
Na dole samo WC – super jak sie gością siku zachce 😉
A ga górze masz sypialnie.
Garaż zawsze mozna powiększyc na 2 samochody, to juz mały problem.
To oczywiście tylko moje podpowiedzi, ale myslę, ze warto przemysleć 🙂
No i taniej na ogrzewaniu wyjdziesz i na powierzchni działki 🙂

Edysia & Natalka 2, 4 lata

kotus Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Jeśli nie planujesz dużej rodziny to mieszkanie jest jak w sam raz.Mam salon połaczony z aneksem kuchennym,ale chyba wolałabym mieć kuchnię zamkniętą.Tylko jak dla mnie wolałabym mieć większą kuchnię, połączoną z jadalnią fajnie odgrodzoną od kuchni.No i rzeczywiście przydałąby się jakaś kotłownia połączona z pomieszczeniem gospodarczym

mk1 Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Dziękuje Ci Edysiu za Twoje rady. Liczymy sie z kosztami ale dom buduje się na całe życie. Niechcemy z poddaszem bo po co mamy biegac po schodach? A poza tym schody tez zabieraja metry a ilośc korytarzy ja widzę dwa główne w części dziennej i nocnej dokładnie tak jak w domu z poddaszem.Z tym ogrzewaniem też się z Toba nie zgodzę czytałam na ten temat trochę i to zalezy od wielu czynników a nie od ilości kondygnacji. Działkę mamy prawie 30 ar więc min dlatego chcemy parterówkę. Co do adaptacji to chcemy powiększyć garaż o pomieszczenie gospodarcze. Pozdrawiam

Magda i Oleńka 20.10.2003

mk1 Dodane ponad rok temu,

Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Mamy jeszcze drugi wariant z poddaszem, która wymaga adaptacji min garaż na 2 samochody jedna łazienka na górze.

Co powiecie na ten? Ale mnie marzy się parterówka ;-(

Magda i Oleńka 20.10.2003

gosiat Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Jeśli masz miejce na parterówkę, buduj parterówkę, takie jest moje zdanie. Mysmy strasznie chcieli parterowy, ale mamy za ,małą działkę, wiec tak jak pisze Edysia, zamiast się gnieździć na działce – wybraliśmy projekt z poddaszem który pozwala jeszcze obok domu “cos” urzadzić.

~Gośka i Karolek~

gietka Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

W takim razie ja też bedę Waszą sąsiadka. Mamy od niedawna działkę w Białym Kościele i choć teraz w Bronowicach mieszkamy to chciałabym jak najszybciej wrócić z powrotem na wieś bo to moje rodzinne strony. Ale nie wiem kiedy warunki finansowe pozwolą nam na budowe domu:(( W kazdym razie projektu już szukaliśmy, ale my nie mamy sporo miejsca więc domek bedzie malutki. A co do Twojego projektu to oba domki sa bardzo ładne, choć wizualnie pbardziej podoba mi się ten drugi.
A macie już moze firmę budowlaną , która a Wam ten domek postawi? Bo z tego co się orientowałam to trudno jakąs znaleźć – trzeba długo czekać na termin budowy.
Dodam jescze tylkoz że mozemy sie pochwalić tk ładną okolicą, bo te strony Krakowa są naprawdę malownicze. My kupując działkę objeżdzaliśmy kraków z każdych stron i imo masakrycznych cen kupiliśmy działkę własniez za tą strona miasta.
Pozdrawiam
Paulina I Ola( 24.01.05)

edysia Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

MI sie ten bardziej podoba i tańszy w budowie na pewno, szkoda, ze opisu pomieszczeń nie dałaś – co jest co.

Edysia & Natalka 2, 4 lata

pora Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Drugi wariant mi osobiście podoba się dużo bardziej (nie lubię parterówek).

My wybór projektu mamy już za sobą.
Zdecydowaliśmy się na taki malutki domek.

Ada i Juliusz 17.07.03

mk1 Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Ogladałam kiedys iskierkę bardzo przyjemny projekt 🙂

Magda i Oleńka 20.10.2003

usianka Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Mozesz napisac co to za projekt? Najlepiej jakis link 🙂

Ula i Emilka (3 latka)

mk1 Dodane ponad rok temu,

Link do wenecji

[Zobacz stronę]

Magda i Oleńka 20.10.2003

edysia Dodane ponad rok temu,

Re: Link do wenecji

Fajny tylko zamiast tych 2 łazienek na górze zrobiła bym z jednej np. pralnie z szuszarnią.

Edysia & Natalka 2, 4 lata

usianka Dodane ponad rok temu,

Re: Link do wenecji

Dziekuje 🙂 ale ekspres 😉

Ula i Emilka (3 latka)

kotus Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Podoba mi się .Ja zdecydowanie wolę piętrusy:-) na górze tak pzrytulnie jest:-)Ale ciągle za mało miejsca na kotłownię i pom gosp.

majarzeszow Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

mieszkam juz poltora miesiaca i powiem ci, ze:

1. za malo pomieszczen gospodarczych !!!!! – wez pod uwage kociol, jakies miesjce na sloiki (czyli spizarnia), pralke (chyba ze chcesz miec ja w lazience), rowery, narty…

2. wyzsze koszty ogrzewania w porowniania domu z poddaszem uzytkowym.

3. akurat co do biegania po schodach – to ja je wole miec – sa ozdoba domu. bo dla mnie dom parterowy to “mieszkanie na trawie” – no ale tu juz gadanie o gustach…..

4. otwarty wiatrolap – to pomylka w naszych warunkach klimatycznych. my go zabudowalismy i dalismy tam podlogowke. szkoda tylko ,ze na projekcie tak ladnie wyglada.

Adaś

tchorzofretka Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

A my mamy parterowke i juz nawet stoi:) tylko jeszcze wykonczyc w srodku. Projekt muratora D09b. A teraz moje wypociny…
1)Moj maz mieszkal w domu z rodzicami gdzie oprocz schodow na 1 pietro bylo mnostwo pol pieter, ma dosyc schodow! Ja mieszkalam w tym jego domu przez miesiac (poza tym cale zycie w bloku), schody bawily mnie przez kilka dni, pozniej dostawalam szalu jak mialam latac w ta i spowrotem.
2) Nie wyobrazam sobie mieszkania z malymi dziecmi w pietrusie, parterowka to duuuza wygoda pod tym wzgledem. Zabezpieczanie schodow, sprawdzanie czy na pewno nie zapomnialo sie zamknac bramki itd…
3) Nie zlikwidowalabym drugiej lazienki, nawet dla 3 osobowej rodziny, juz nie mowiac o tym jak jest wiecej osob dwie lazienki bardzo sie przydaja. Nie musisz “stac w kolejce” 😉
4) Ogrzewanie – dla mnie to jakas bzdura ze gorzej ogrzac parterowke… nasz dom jest baaardzo cieply, a dodatkowo robimy nadmuchy z kominka zeby i tak na gazie zaoszczedzic.
5) Co do pomieszczen gospodarczych – w bloku nie mialam zadnego i jakos wszystko sie miescilo, teraz bede miala dwa (nie wieksze niz te Twoje) i uwazam ze wszystko sie zmiesci. Jak juz mowilam dom juz stoi, mamy juz zainstalowany piec, w tym samym pomieszczeniu (przy kuchni) miesci sie duza pralka, szafka na “zapasy” typu sloiki, przetwory itp., no i wstawiamy tam jeszcze duza lodowke zeby w kuchni miec tylko podblatowa (kuchnia jest nieduza).
Jak cos jeszcze mi sie przypomni to dam znac 🙂
Fajne jest to ze na naszym osiedlu stoi kilka takich samych domow, ale tak naprawde kazdy jest inny.Prawie kazdy ma inaczej postawione sciany w srodku, kazdy ma inny rozmiar okien, inny uklad. My tez wprowadzilismy kilka zmian wzgledem projektu.
Pozdrawiam


Edyta i
Julek 12-03-2005

gosiat Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Iskierka jest świetna, też braliśmy ja pod uwagę.

~Gośka i Karolek~

zupa Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

A to mój ukochany projekt
Oczywiście jedynie wymarzony, bo zaduży jak dla mnie. Ale dach tego typu poprostu powala mnie na kolana;)
Istnieje też wersja dwugarażowa.
[Zobacz stronę]

zupa, Gabi i majóweczka(Ania)

Dodane ponad rok temu,

Re: Link do wenecji

wg mnie zbyt małe sypialnie;

z tych dwóch projektów wybrałabym 1

Ewa i Krzyś

Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

projekt ogólnie ok…
to co dla mnie ważne, czyli zeby pokoje nie były mniejsze niż 12mkw, bo to naprawde niewiele i kliteczka…

ja osobiscie wole mniej scian dzialowych, wiecej otwartej przestrzeni… kilku scian bym nie stawiała , ale to nieistotne

wazne! nie robiłabym garażu przechodniego do domu – bo niestety w 99% przypadków jakie znam – spaliny i ich smrodek przedostają sie do domu:( ja tego zapachu nie znosze:(
i licz sie z tym , ze daszek nad oknami w salonie zabierac bedzie sporo swiatła, w zwiazku z czym w salonie nie bedzie zbyt słonecznie.

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Pierwsze wrażenie robi pozytywne. Nie mam czasu się wnikliwie przygladać, ale rzuciła mi sie w oczy jedna niedogodność. Wracacie do domu samochodem, przez garaz wchodzicie do domu i co? Buty zostają w tym pomieszczeniu koło garażu czy zanosicie je za kazdym razem do wiatrołapu? Czy może w butach przez pół domu, aby je zostawić przy drzwiach wejsciowych? Moim zdaniem z garazu powinno sie wchodzic do domu przez wiatrołap. Innych duzych wad nie widzę, z zewnątrz dom przyjemny, w srodku ogólnie również. My tez budujemy dom parterowy, 190 mk, więc jestem na bieżąco w temacie. Też kilka rzeczy trzeba było przerobic bo ideałów to chyba nie ma , ale teraz dom spełnia wszystkie nasze wymagania.

Kacperek

laura1 Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Za maly wiatrolap, bedziecie wchodzic do domu na raty 😉 Zaplanuj wczesniej ustawienie mebli w salonie, pozniej jest tak ze np nie ma miejsca na tv bo tu okno, tu kominek itp Za malo pomieszczen gospodarczych. Ale jezeli w garazu bedziesz parkowala jedno auto to nie bedzie z tym problemu. Mozna zagospodarowac garaz tak ze miejsce znajdzie sie na wszystko. I sprawdz jakie wymiary maja pokoje, bo to ze sypialnia ma 17m2 nie znaczy ze jest dosc szeroka 🙂 Jestem na tym samie etapie. Przemaglowalam juz setki projektow, mam juz wstepnie wybrany, ale zawsze cos…

Laura i Mateuszek

Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

bruni, wracasz z mega zakupami i dzieckiem do domu, śnieżyca (lub ulewa), wichura… a Ty wjeżdżasz do garażu (otwieranego pilotem, więc tyłka z siedzenia nie ruszasz) i musisz najpierw dziecko odprowadzić, a potem zakupy do domu na około nosić; nie wspomnę już o konieczności wychodznia z dzieckiem w -25 st. mróz i wygodzie władowania go do samochodu bez uprzedniego zapakowania w czapę i szalik;
tak więc wejście do domu z garażu to wg mnie podstawa; no ale oczywiście każdy ma prawo mieć swoje zdanie :)))

co do wielkości pokoi zgadzam się całkowicie; 12 m2 to można mieć w bloku, we własnym domku to byłoby już zabójstwo 😉

Ewa i Krzyś

fab Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Jestem zwolenniczką domów z użytkowym poddaszem.
Nasz buduje się taki:
[Zobacz stronę]
Oczywiście jest kilka przeróbek np. zamknięcie atrium aby powstał wiatrołap, dodatkowe garderoby i takie tam…

POzdr.

Anita i Filip ur.25.09.03

ja3 Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Ten jest, jak dla mnie, o wiele lepszy. Chociażby dlatego, że sypialnie są dookoła domu a nie tylko z tyłu. Sypialnia właścicieli jest od frontu, a więc macie spojrzenie na wejście i na garaż. Garaż bym powiększyła , a pokój nad garażem dociepliła podwójnie. Bardz fajny projekt.

Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11

wyki Dodane ponad rok temu,

Re: Drugi wariant jakby parterówke odrzucili

Podoba mi się ten projekt! Niestety chyba nie na nasza działkę ze względu na strony swiata.
Mi sie podoba ten: [Zobacz stronę]
Co o nim sadzicie?

Iza 3,5 l

kotagus Dodane ponad rok temu,

Re: Link do wenecji

Superancki ten drugi projekt! U mnie miałby wielki plus za garderobę i łazienkę w pokoju rodziców.


M&M

chilli Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

poddasze użytkowe daje mozłiwość włączenia alarmu na noc na dole a spania na górze – tak z mojego punktu widzenia na bazpieczeństwo.

kusiolson

eunike Dodane ponad rok temu,

Re: Projekt domu rady i opinie 😉

Pierwszy projekt wygląda całkiem sympatycznie, układ pokoi mi się podoba, oddzielenie kuchni od salonu też, chociaż może dziewczyny mają rację z tym garażem z dala od głównego wejścia (= śmiganie w butach przez dom, albo na zewnątrz dookoła). No i dla mnie osobiście jedna rzecz by go dyskwalifikowała – za mało pokoi, ja bym chciała co najmniej trzy oprócz sypialni rodziców i salonu (biorąc pod uwagę dwójkę dzieci i coś w rodzaju gabinetu/pracowni). Dlatego ten drugi projekt mi się bardziej podoba (jeśli dobrze widziałam ma trzy pokoiki), również wizualnie


Cyprianek (listopad 2005)

Znasz odpowiedź na pytanie: Projekt domu rady i opinie ;-)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
nadchodzi4
czy ktoś załapał się jako tester? ja dziś idę na szkolenie i chciałabym wiedzieć czego się spodziewać. :) Aga i Kuba (10.05.2005) [img]http://images2.fotosik.pl/129/4f01317b7a9a4a66.jpg[/img]
Czytaj dalej
Polecam
Firany - woale na Allegro :)
Wymierzyłam, zamówiłam - pani kontaktowa, szybka robota i przesyłka! mam sliczne firanki-woale w sypialni! Polecam! A przyznam się, że miałam "stracha" tak przez internet ! Firaneczki oczywiście na taśmie -
Czytaj dalej